時政擂台

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

mother904 發表於 19-9-14 14:04
香港公立醫療一直都只給有身份證的香港居民,遊客只能選擇私家。
如果香港真的變為大陸一個城市,也根本不 ...

係。我有朋友嫁北京想入戶北京,但要排25年先得。

其實我覺得都幾好呀,佢可以係果到住果到生活,但就不能落戶。

好多父母都係雙非,孩子都無本地戶口,只能讀私校。同本地人福利係唔衝突,值得借鑒。

至於醫療問題,無本地戶口都一樣可以睇病住院,但費用比較高。大陸醫療制度都一路改進緊,例如好多私家醫院因為收費貴,d人逼曬去公家,咁政府宜家就開始有補貼,老人家去私家睇病免費之餘,某d病仲可以每個月有補貼去買藥食。

大陸以前係發現中國家,好多野我地接受唔到,但不要忘記大陸一路進步改進緊,而香港不進則退唔知2047誰強誰弱。

伯爵府

BK Milk勳章

現在就開始擔心,怎麼開心過日?活在當下

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

appledai 發表於 19-9-14 14:20
現在就開始擔心,怎麼開心過日?活在當下

係囉, 唔好因為未發生的事太擔心

大宅

回覆 小天使 的帖子

我肯定的答樓主,2047後只是會越來越好,當你了解過過去廿三十年中國的發展,制度及民生,你會發現大陸算是人性化的。新加坡禁制香口膠,有人因此杯葛新加坡嗎?

wcpcelia    發表於 19-9-15 16:37

一無所有笨小孩

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

我估到時大陸醫療唔會差過香港。

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台

大宅

mother904 發表於 19-9-14 14:04
香港公立醫療一直都只給有身份證的香港居民,遊客只能選擇私家。
如果香港真的變為大陸一個城市,也根本不 ...

首頁

尾頁

跳至