夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

各位有離婚打算嘅同路人,你哋點解未離婚?擔心小朋友感受?還是經濟考慮?

我唔想再同呢個男人繼續生活落去,已經冇任何嘢令大家開心,先兩日佢話出街食飯,我先諗起佢唔喺屋企嗰種輕鬆。

我呢幾年濕疹比較嚴重,醫生都話壓力可能係其中原因之一,我自知壓力來源好大部分來自我老公,但佢會話你有咩壓力呀?

近呢兩年我更要小心翼翼,佢有焦慮症要睇醫生食藥,我怕自己講錯嘢,做任何嘢成日會考慮佢反應先敢做。佢對人哋嘅要求好高,但唔接受人哋話佢做得唔好。

離婚嘅念頭間中就會喺腦海出現,冇行動係因為仔女同唔想父母擔心囉,完全唔係為自己

複式洋房

回覆樓主:

其實我唔開心之時佢亦睇我唔順眼,不過佢居然可以喺醫生面前話好愛我,但我從佢嘅行為睇唔出囉。

男爵府

angels'mom 發表於 19-9-15 21:28
各位有離婚打算嘅同路人,你哋點解未離婚?擔心小朋友感受?還是經濟考慮?

我唔想再同呢個男人繼續生活落 ...

The same
原因真係為仔女
但比仔女成日見到家嘈屋蔽
係咪真係對佢地好?
我成日都咁諗

大宅

回覆樓主:

x 2,原因多數為小朋友,我都覺c6唔係屋企我反而輕鬆左,無咁大壓力,但同時個心又好掛住佢,好矛盾

大宅

回覆樓主:

我都係
離婚念頭日日無時無刻出現
佢又睇我唔順眼、我又睇佢唔順眼

好辛苦

大宅

angels'mom 發表於 19-9-15 21:28

我唔想再同呢個男人繼續生活落 ...

我好明白你既感受

我為左小朋友、無左自己

複式洋房

chanlouisa 發表於 19-9-15 23:39
x 2,原因多數為小朋友,我都覺c6唔係屋企我反而輕鬆左,無咁大壓力,但同時個心又好掛住佢,好矛盾
...

我好少少,冇矛盾

複式洋房

tai_sui_lai 發表於 19-9-15 23:23
The same
原因真係為仔女
但比仔女成日見到家嘈屋蔽

成日嘈對小朋友真係唔好,我盡量唔會,反而我老公係要發脾氣嗰陣話知你,試過有一次佢講咗啲唔應該講嘅嘢,我唔想喺細路面前話佢,所以我瞪大眼望住佢希望佢識收聲,點知佢居然兇我話你望住我做咩呀?

複式洋房

missbull 發表於 19-9-16 06:06
我都係
離婚念頭日日無時無刻出現
佢又睇我唔順眼、我又睇佢唔順眼

咁你點面對?成日咁好唔開心,我每日最開心係返工

複式洋房

回覆 angels'mom 的帖子

加油

複式洋房

anonymousdcdc 發表於 19-9-16 11:11
回覆 angels'mom 的帖子

加油

多謝

珍珠宮

離唔到,多數係錢,無屋住,無人睇仔女而你去返工...仲有甘多年無野做,你返回工,可能你會有壓力...
想想,如父母都明白你的處境,你又有D錢可以租屋,有份工,加一個工人湊,你會即時離嗎?

侯爵府

angels'mom 發表於 19-9-16 07:48
成日嘈對小朋友真係唔好,我盡量唔會,反而我老公係要發脾氣嗰陣話知你,試過有一次佢講咗啲唔應該講嘅嘢 ...

me too, 我會成日因佢打機心唔幫手鬧佢 佢又會粗口還我 沒完沒了 唉 我又忍唔到佢打機 唔理屋企 傾又傾過 鬧又鬧過 好希望離婚

複式洋房

micsin 發表於 19-9-16 16:40
me too, 我會成日因佢打機心唔幫手鬧佢 佢又會粗口還我 沒完沒了 唉 我又忍唔到佢打機 唔理屋企 傾又傾過 ...

居然用粗口咁冇品

大宅

回覆 micsin 的帖子

唔幫手已離譜,返到屋企仲成個大爺甘打機,仲要講粗口,癡線。個屋企大家有份,點可以甘。我好明白個種感受,我都經歷過,我個個雖然無講粗口,大家都返全職,但十次有九次都返到屋企一係打機一係就走去訓,我就洗奶樽餵奶哄埋b訓,晚晚十一二點先可以去沖涼,上得床休息都要成點鐘,到個女凌晨哭或要換片,都係我起身整,到六,七點就要起身返工。宜家分開左,有家人幫手,朋友話我精神左好多。唸返清楚,就算佢無搞女人,呢d情況點再繼續相處下去,大家都返工但對頭家唔係同處步。

大宅

無錢無得離,自己又搵得唔多

大宅

angels'mom 發表於 19-9-16 07:51
咁你點面對?成日咁好唔開心,我每日最開心係返工

好難過,終日以淚洗面。

仲要人在異鄉,要走都唔係咁簡單。

好唔開心

你有得返工都好,我無仲要成日對住

複式洋房

missbull 發表於 19-9-17 08:17
好難過,終日以淚洗面。

試下揾工啦,未必好理想嘅工,但有個收入又可以離開下,識下其他人,擴大生活圈子

複式洋房

chanlouisa 發表於 19-9-15 23:39
...

同你完全一樣。但係佢對我超冇耐性。小小事都發我脾氣。我都唔知點繼續。但個女又好痴佢

複式洋房

missbull 發表於 19-9-17 08:17
好難過,終日以淚洗面。

你小朋友幾大??

首頁

尾頁

跳至