自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

睇你買邊種,有d唔「鞋」口,真心唔平
珍惜 感恩
You got this!!

子爵府

回覆 littlefunpig 的帖子

請問點整架? 是否是將菜 焯熟後加芝麻等材料拌好就食得?? Thanks.

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

littlefunpig 發表於 19-9-18 08:55
無,我就咁用水,會加少少糖,碌出黎既菜會再綠d

試下先

水晶宮

littlefunpig 發表於 19-9-17 23:29
其實我都係跟呢個整

過完冷河記得擰乾d菜,唔係就濕dat dat

原來我錯的step係煮得耐,你真是煮30秒嗎?我成日驚唔熟

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

超巿係貴D

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

spikenard 發表於 19-9-18 10:49
原來我錯的step係煮得耐,你真是煮30秒嗎?我成日驚唔熟
咁我又唔止, 應該會耐過30秒多少少
其實菠菜好快就熟, 爭在你想要個口感係點, 30秒D "莖"要咬先斷,
煮差不多1分鐘內我覺得OK
最緊要都係放落冰水過過冷, 唔係熱住就越來越林兼暗

男爵府

littlefunpig 發表於 19-9-17 20:45
加左芝麻、「算」蓉、仲有麻油,少少鹽同日式蕎麥麵汁

係呀,類似韓式涼拌菠菜

好好味

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

happygirl_001- 發表於 19-9-18 10:41
回覆 littlefunpig 的帖子

請問點整架? 是否是將菜 焯熟後加芝麻等材料拌好就食得?? Thanks. ...

第#33個post 有食譜
焯熟, 過冷河, 用手擰乾曬D水出黎, 渣乾完跟住落調味,芝麻,麻油,蒜蓉就OK~

尋晚我又整左D黎食, 不過又係響惠康買!!!
去到街市乜葉菜都無曬咁濟
得返D西蘭花, 椰菜花, 羅白

翡翠宮

little_white88 發表於 19-9-20 10:51
好好味
整左啦?
我都覺~~ 可以間中買一大堆整定放雪櫃做餐前菜, 都唔錯,
開胃又有益

男爵府

littlefunpig 發表於 19-9-20 11:04
整左啦?
我都覺~~ 可以間中買一大堆整定放雪櫃做餐前菜, 都唔錯,
開胃又有益

試下先

首頁

尾頁

跳至