自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

印度椰子一個、紅蘿蔔(不是甘筍)一條、粟米兩支、半碗腰果,2L水,煲兩小時
一粒鹽都唔駛加,已經好濃好甜好好飲

大家分享一下用咩材料煲素湯丫

puipuisum    發表於 19-9-23 17:34
wcpcelia    發表於 19-9-19 10:28
民間記者amy    發表於 19-9-19 00:25
Cheuk2012    發表於 19-9-19 00:20

寶石宮

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

睇到都正
有些路啊,只能一個人走
我慢慢地、慢慢地瞭解到,所謂父女母子一場,只不過意味著,
你和他的緣分就是今生今世不斷地在目送他的背影漸行漸遠。

子爵府

回覆樓主:

請問印度椰子邊度有得賣?水果舖嗎?

子爵府

珍珠宮

missannali 發表於 19-9-18 18:35
印度椰子一個、紅蘿蔔(不是甘筍)一條、粟米兩支、半碗腰果,2L水,煲兩小時
一粒鹽都唔駛加,已經好濃好 ...

放假試下先

珍珠宮

bobo88hk 發表於 19-9-18 18:39

同問

珍珠宮

靚粟米好關鍵,我發覺粟米唔甜煲湯差好遠!

okgoodla    發表於 19-9-19 10:26

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

街市菜檔,惠康間中有

男爵府

減齡達人勳章 MommyPanel勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

印度椰子煲湯好香好甜㗎

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

放下自在

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

菜檔,百x惠x超市,或賣椰子既舖頭

伯爵府

請問椰子容易處理嗎?

水晶宮

虎到金來勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

我加埋栗子同椰棗
正到呢
~ 神的恩典夠我用~
~用流淚撒種的 必歡呼收割~

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

js1204 發表於 19-9-18 19:05
請問椰子容易處理嗎?

用刀斬!好易

男爵府

回覆 bobo88hk 的帖子

街市賣竹蔗、茅根、魚腥草嘅舖路,即咪叫山草藥店呢?

男爵府

回覆 蘋果姐姐^_^ 的帖子

街市賣竹蔗、茅根、魚腥草嘅舖路,即咪叫山草藥店呢?

男爵府

回覆 ahpoo 的帖子

認同,粟米係靈魂

男爵府

回覆 js1204 的帖子

好易,入面無水

侯爵府

missannali 發表於 19-9-18 19:50
回覆 js1204 的帖子

好易,入面無水
用用甚麼刀,要要用菜刀?

大宅