自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

本身有早博問題但經過幾次檢查心臟功能冇大問題。曾經因爲心跳快到唔舒服要入急症但檢查完又係唔太關心臟事而轉介精神科做評估見醫生,最後都話冇事。但呢3年出現了呢個現象,係無故心跳好快例如食食下早餐或煮飯時,之後好暈好驚,手腳麻痺好似企唔穩,跟住標汗好驚會暈低,但2、3個鐘後就舒緩了。最常發生係商場內尤其排隊等俾錢時好易發作,以上所講徵狀又再出現。我想問下認識驚恐症嘅朋友有咩明顯徵狀,睇邊位醫生,謝謝(emoji)(emoji)

伯爵府

如果檢查過身體冇事,咁好大機會係驚恐症,我當時都係你咁嘅徵狀

睇精神科,聽話食藥,好快好返

大宅

Jessiest 發表於 19-9-19 18:16
本身有早博問題但經過幾次檢查心臟功能冇大問題。曾經因爲心跳快到唔舒服要入急症但檢查完又係唔太關心臟事 ...

我同樣 已有好多年咁的情況 醫生說是憂慮症。

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

你嘅症狀同我當年好似,又係排得耐隊就開始見暈、心跳、好驚會暈低等等,當時未知咩事,亦都試過call白車入急症,check完又話冇事,之後睇家庭醫生,我同佢講我嘅症狀,佢就懷疑我係驚恐症,上網睇資料,冇10成都有9成。而我最終係睇中醫好番7成,之後靠自己再好多2成,仲有1成間唔中仲會復發,但好快就調節到。由我發病到而家,有13年了。

wcpcelia    發表於 19-9-27 11:20

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

你會手腳麻痺,係因為你呼吸太過急速,吸入過多氧氣,下次這個情況,先調節一下呼吸節奏,用鼻吸氣,用口呼氣,就會慢慢冇事了,嚴重的話,拎個袋蓋住口鼻,吸番呼出嘅空氣,就會慢慢冇事了。

珍珠宮

本身有早博問題但經過幾次檢查心臟功能冇大問題。曾經因爲心跳快到唔舒服要入急症但檢查完又係唔太關心臟事 ...

一定喺,徵狀同我一樣!

大宅

有一個情況叫 陣發性室上性心搏過速(英語:Paroxysmal supraventricular tachycardia,簡稱 PSVT), 冇病發係同平常一樣, 但係酒精、咖啡因、 尼古丁和壓力都會影響到 呢啲快心跳走出嚟。 可以試呼吸閉氣, 睇下有冇幫助。 如果經常都有呢啲情況, 建議找有經驗的心臟科醫生檢查。
如果係手腳麻痺,因為呼吸太過急速,吸入過多氧氣, 樓上 講得好啱, 可能因為吸得太多氧氣的緣故, 用個紙袋封住自己個口 吸下啲二氧化碳, 冇改善就要去急症室。

子爵府

weldrick 發表於 19-9-19 21:07
有一個情況叫 陣發性室上性心搏過速(英語:Paroxysmal supraventricular tachycardia,簡稱 PSVT), 冇 ...

你好(emoji)psvt 我證實係有,有藥俾我減慢返心跳的。但這幾年心跳快之餘伴隨住好多不適徵狀我就覺得有另外嘅問題。

子爵府

ChristieMing 發表於 19-9-19 20:42
你嘅症狀同我當年好似,又係排得耐隊就開始見暈、心跳、好驚會暈低等等,當時未知咩事,亦都試過call白車入 ...

原來中醫都得架?今日幾乎係全日發作好辛苦,13年好漫長,我想問你係點調節到?因我一發作起來就得個驚字,好想返屋企瞓低

珍珠宮

回覆樓主:

同我症狀好相似
試過入幾次急症check曬任何野身體都無事
最後話我係驚恐加焦慮症

水晶宮

回覆樓主:

你m量多唔多?

大宅

Jessiest 發表於 19-9-19 22:18
你好(emoji)psvt 我證實係有,有藥俾我減慢返心跳的。但這幾年心跳快之餘伴隨住好多不適徵狀我就覺得有另 ...

如果係PSVT嘅頻率越嚟越多, 食藥又控制唔到, 可以考慮做導管消融術。 坊間的心臟科醫生, 識做呢個手術嘅唔多, 起碼要副教授或教授給先至會做得好。 如果公立醫院安排到做手術就最好。

你喺邊處覆診PSVT情況?要同佢講跳密咗, 睇下會點安排。

子爵府

weldrick 發表於 19-9-19 23:02
如果係PSVT嘅頻率越嚟越多, 食藥又控制唔到, 可以考慮做導管消融術。 坊間的心臟科醫生, 識做呢個手術 ...

請問你指嘅psvt算唔算叫做心房顫動症?

伯爵府

似係。我之前也試過,去急症。醫生說冇事,但又唔信醫生走去睇私家,自己一個人時就會發作,心跳好快又又驚自己會心臟病發猝死!

子爵府

weldrick 發表於 19-9-19 23:02
如果係PSVT嘅頻率越嚟越多, 食藥又控制唔到, 可以考慮做導管消融術。 坊間的心臟科醫生, 識做呢個手術 ...

仁安check左有4%,醫生唔建議做住

大宅

bbq_swing 發表於 19-9-19 23:18
請問你指嘅psvt算唔算叫做心房顫動症?

你講嗰隻叫 Atrial fibrillation, 主要靠食藥, 控制某啲因素例如甲狀腺亢奮或者血壓高等。

子爵府

mei_ 發表於 19-9-19 23:37
似係。我之前也試過,去急症。醫生說冇事,但又唔信醫生走去睇私家,自己一個人時就會發作,心跳好快又又驚 ...

係,有時同小朋友出街發作仲驚,驚暈低左嚇親佢地

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

Jessiest 發表於 19-9-19 22:23
原來中醫都得架?今日幾乎係全日發作好辛苦,13年好漫長,我想問你係點調節到?因我一發作起來就得個驚字 ...

我只可以話係個別例子,因我曾經介紹過我個中醫比患驚恐症嘅朋友,但唔係個個都得,可能是我夾那個中醫吧!
我好明白你心情,我最嚴重時係好怕出街,即使出街好怕去廁所,一個人嘅時候好怕會出事,嚴重影響正常生活。
雖然我已經患病13年了,但我算好彩,在發病到看中醫,都在兩年內醫好,雖然而家間中會復發,但完全係控制範圍之內,好快就過,沒有影響正常生活。

大宅

Jessiest 發表於 19-9-19 23:43
仁安check左有4%,醫生唔建議做住

你係 SVT 定 PSVT?
聽落似係4% SVT/VE多啲。
兩個病因唔一樣, 咁有冇同你做電生理檢查EPS?
這個檢查是搵出PSVT的重要檢查。
仁安心臟科主管都好有經驗, keep住覆診。

子爵府

weldrick 發表於 19-9-19 23:44
你講嗰隻叫 Atrial fibrillation, 主要靠食藥, 控制某啲因素例如甲狀腺亢奮或者血壓高等。

我3月做心電圖顯示心室性早期收縮係唔係呢?6年前做心電圖又係出現呢個詞

首頁

尾頁

跳至