在職全職

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

大家有咩大計?

複式洋房

其實要、儲幾多錢先可以退休呢?

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

好多夢想 發表於 19-9-21 13:32
大家有咩大計?

我都好想搵夠退休, 公司同事超惡頂。
但可惜養住個化骨龍, 兩公婆又唔搵得多, 餐搵餐食餐餐清, 真係冇錢剩.....莫講話退休, 積蓄都冇。
Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

SORRY, 明明你話開心傾。我卻在放負....
唔洗理我, 路過....

Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

複式洋房

回覆樓主:

我都係,所以要正面d,諗方法

子爵府

好媽媽勳章

努力返工儲錢, 買下股票制造多D被動收入.

複式洋房

阿早! 發表於 19-9-30 17:53
努力返工儲錢, 買下股票制造多D被動收入.

係,目標....

禁止訪問

禁止訪問

大宅

大家諗退休所需既時候有冇諗留d咩比仔女呢?

複式洋房

hellohoma 發表於 19-10-1 14:01
大家諗退休所需既時候有冇諗留d咩比仔女呢?

一份搵食嘅技能,好難包一世

男爵府

回覆樓主:

我投資唔叻,對玩股票無興趣研究和學習,又唔係公務員有長奉,所以都係靠一蚊蚊咁儲錢。

依家我三十中,上年開始為退休作打算,開始買儲蓄基金,希望到65歲退休時,計埋MPF有500萬啦。當然我知道唔係好多,但總好過無。

複式洋房

idykawaii 發表於 19-10-2 00:24
我投資唔叻,對玩股票無興趣研究和學習,又唔係公務員有長奉,所以都係靠一蚊蚊咁儲錢。

依家我三十中,上 ...

我都係一蚊蚊儲

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

idykawaii 發表於 19-10-2 00:24

依家我三十中,上 ...

你每月儲好多落儲蓄基金度

複式洋房

回覆樓主:

其實我老公可以支持我做ftm,但我覺得做人唔可以太自私。老公返工都有壓力,都有辦公室政治。所以希望大家努力,一齊退休。

禁止訪問

男爵府

回覆樓主:

我身邊有朋友係希望養兒防老,仔女
每月進貢。 但我覺得,下一代揾到食,唔洗你擔心,而你自已的 financial planning可以支持到自已的退休生活,唔洗靠下一代,已經係最付責任的做法。

男爵府

我都好想退休,做自己喜歡的興趣,但個個都話咁後生四十幾就唔做,好悶架。
我就想去學煮野,做運動,照顧屋企。依家份工都算幾好pay,但working partner好難頂,
所以難捨難斷。

我買了樓收租為自己退休準備,
另外有個朋友就買咗好多煤氣股收息,
50歲到就唔駛做。

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

艾菲 發表於 19-10-2 16:44
我都好想退休,做自己喜歡的興趣,但個個都話咁後生四十幾就唔做,好悶架。
我就想去學煮野,做運動,照顧 ...

你同朋友係咪人工好高,可以咁快到可以退休既境界?

男爵府

我都儲緊私己錢,真係唔知要幾多先可以退休?如果照我老爺奶奶咁,平時冇朋友,冇交際應酬,每半年複診俾幾百蚊藥費,家中支出 我地俾,單靠兩份生果金都得喎。
但咁嘅生活真係好單調。所以自己都想儲多啲。

我現在每個月儲1萬私己,但20年先得200萬(我計劃20年後退休),20年後200萬可能冇乜作用,有買股票,收息,一年5--7厘。之前會買啲心跳股,搏賺多啲,但現在份工冇乜時間睇,所以買左穩定啲嘅股票。仲有乜方法儲到錢?

首頁

尾頁

跳至