自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

SabrinaR 發表於 19-9-23 11:47
會留比女,一陣早死老公再婚好易分比後母。身邊有cases就係咁。
你呢個都係一個point!
我張平安紙寫咗兩個情況:1)雙方其中一個去世,就全比曬另外一個;2)雙方同時去世,就全部比個女
但我真係無想到你呢個point!
如果一早寫定,例如話如果老公先走,全部比老婆;但如果老婆先走,就老公一半個女一半;咁會唔會令老公感覺好hurt?

大宅

rose-mag 發表於 19-9-23 13:04
hurt架,不如雙方都改成一樣,如果是但一方先走,就存活嘅配偶一半個女一半。我老公一直都講要立平安紙, ...
嗯!雙方一樣咁都好ok,我個女已經過18歲,就無你講嘅未成年問題了

大宅

我想睇下呢度有無人知,遺囑見證人係咪起碼兩個?只有一個ok嗎?

大宅

小星星1 發表於 19-9-24 00:36
我另外有一個特別啲的問題,如果咁啱我們一家去外遊,全部不在,我想捐哂啲$出去可以嗎?因為不想留給任 ...
我估計咁就需要遺囑上訂立一個遺產執行人了。

大宅

其實講真每次一家三口坐飛機去旅行都會唸,萬一.....咁d遺產點算呢?
曾經一家人有討論過的!有想過係咪分開飛機去......,不過最後都無咁做!
最後都會自己同自己講,唉!算啦!touch wood真係成家人都走了,無眼睇!唔理得咁多......

大宅

MariaTsui 發表於 19-9-24 10:20
我去遺產承辦處辦理遺產,是辦事處職員說的,只要父母在香港結婚,有結婚証書,沒有遺囑的情況下,所有遺 ...
咁如果唔係香港攞結婚證書呢?比如大陸或者歐洲教堂結婚?

首頁

尾頁

跳至