自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

自己系wm, 阿仔放學交99接,放學後⋯佢基本上在99家大慨2-3個鐘,每日放工我一般唔會點煮飯,食外賣多⋯
咁阿仔,就放學會食好多立雜野,因為放學太肚餓,我成日自己諗,唉,成日食啲垃圾食物,食完到我地晚飯,就唔會同我地食,所以都冇心機煮同埋太晏,又要跟功課⋯⋯⋯其實自從小學後,所有時間都分秒必爭,每到放工個人就開始緊張同好急

琴日c 6同我都早左1個鐘放工,好早就接左阿仔,所以冇機會食垃圾食物⋯佢同我講好肚餓,想食蛋糕⋯我堅持唔比佢食,我即刻煮飯,你等下啦

wcpcelia    發表於 19-9-24 16:14
ada0707    發表於 19-9-24 08:53

珍珠宮

rex13 發表於 19-9-24 06:24
自己系wm, 阿仔放學交99接,放學後⋯佢基本上在99家大慨2-3個鐘,每日放工我一般唔會點煮飯,食外賣多⋯
咁 ...

煎完豬扒後,佢就走埋嚟同我講,我系嫲嫲度冇食野呀,好肚餓⋯

即時先開飯比佢⋯當我正式煮好飯,佢已經食晒lu...

大宅

回覆樓主:

叻叻

侯爵府

陪月勳章

即時先開飯比佢⋯當我正式煮好飯,佢已經 ...

可唔可以準備定放學校小食俾佢??
放學會肚餓都正常的。

水晶宮

回覆樓主:

可不可以一家在嫲嫲家吃晚飯?

珍珠宮

birdbird 發表於 19-9-24 08:46
可不可以一家在嫲嫲家吃晚飯?

而家99小煮飯,同埋食埋飯,再回家,已經9點⋯冇時間

珍珠宮

siumak 發表於 19-9-24 08:38
可唔可以準備定放學校小食俾佢??
放學會肚餓都正常的。

平時佢就系放學系咁食小食,晚餐已經唔想食。
有時食個麥記麵包,有時食下雞翼,有時食下零食

珍珠宮

rex13 發表於 19-9-24 08:49
而家99小煮飯,同埋食埋飯,再回家,已經9點⋯冇時間

99年紀唔細,接送小朋友多少吃力,正如家長放工都冇心機又煮又看管小朋友(小學生難湊過bb㗎)。
考慮吓搵住屋企附近鐘點?只負責買餸及餐前預備,即係買d簡單肉餅、菜類,佢買左、洗好預備都係好短時間,到自己煮都係洗米蒸烚,快好多。住附近就冇左車費車程問題。咁簡單一家及奶奶都可以有健康晚餐。

公爵府

即時先開飯比佢⋯當我正式煮好飯,佢已經 ...

買個平價電飯煲,15分鐘煮好杯半米,
去街市買醃左d餸, or早一晚醃好,煮得餸黎已經煲好飯食得

侯爵府

無論中午食幾多(加飯),放學3點幾到家已經餓,通常即刻食野(有水果/湯/飯)

水晶宮

香港地大人小孩都辛苦,我都好少煮飯

禁止訪問

珍珠宮

fupigpig 發表於 19-9-24 08:56
99年紀唔細,接送小朋友多少吃力,正如家長放工都冇心機又煮又看管小朋友(小學生難湊過bb㗎)。
考慮吓搵 ...

中point⋯⋯
所以而家顧得個細,個大又間唔中頭暈身熱
所以真吃力

珍珠宮

S_family 發表於 19-9-24 09:02
買個平價電飯煲,15分鐘煮好杯半米,
去街市買醃左d餸, or早一晚醃好,煮得餸黎已經煲好飯食得
...

我個迷你飯煲煮20分鐘⋯
通常你講既呢個方案,可能會系星期一,二發生⋯

因為可以星期日放假時整定⋯

我想問下,一般啲肉放雪櫃幾多天倒?
我唔敢買晒一星期既餸呀

珍珠宮

不如整定啲食物係可以翻熱既
老人家都識整
又可以照顧個仔

又或者整定啲半製成品,例如夾三文治既吞拿魚粟米、粟米杯
要食時先夾麵包食
好過成日買m記包

珍珠宮

mimi222shi 發表於 19-9-24 09:09
無論中午食幾多(加飯),放學3點幾到家已經餓,通常即刻食野(有水果/湯/飯)
...

咁我想問,你地晚餐時間系幾點?

象牙宮

咁 ...

餓少少, 食的乖。
媽媽計仔叻。
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

珍珠宮

333s 發表於 19-9-24 11:50
餓少少, 食的乖。
媽媽計仔叻。

原本買左2個紙包蛋糕,比佢做早餐,我一接佢,佢見到就話想食,我恨心地唔比佢食
佢之後冇出聲,點知到我煮緊飯既時候,佢先話,原來今日系嫲嫲度冇食下午茶⋯

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

侯爵府

rex13 發表於 19-9-24 11:48
咁我想問,你地晚餐時間系幾點?

佢由小一起,放學已經勁餓,水果十湯唔夠,就已經有埋飯食.

大人6點幾食,佢又會飲湯十有時再食啲飯.

佢從來無零食,一向要少食多餐(身型高大,肥瘦適中)
如果要頂到晚上六點幾,坦白講,真心擔心頂唔住十餓到佢咩都做唔到...(我主要係擔心小朋友太餓)

首頁

尾頁

跳至