網購天地

跳至

首頁

尾頁

大宅

淘寶買咗件衫,淘寶商家發錯size,佢話今日會發過件啱size嘅俾我,錯size嗰件佢想我收到新嗰件就退返俾佢,佢會自己俾運費,咁我除咗返大陸寄,仲有冇咩方法可以寄?

男爵府

我都想知...

子爵府

回覆 colourless_gar 的帖子

沙田區有間收香港段20元,大陸段就實報實銷,大陸運費你可以叫賣家俾

男爵府

clkv 發表於 19-9-26 17:28

沙田區有間收香港段20元,大陸段就實報實銷,大陸運費你可以叫賣家俾 ...

可以介紹吗?

子爵府

回覆 VenusSasa 的帖子

https://m.facebook.com/wanhing601
你直接問佢哋

男爵府

clkv 發表於 19-9-26 19:06
回覆 VenusSasa 的帖子

https://m.facebook.com/wanhing601

Thanks

大宅

回覆 clkv 的帖子

Thx!!

大宅

我之前都試過,淘寶客服同我講賣家發錯size是賣家的錯,所以退款運費全數賣家承擔,唔單只大陸段,香港段運費都唔洗自己俾,所以我寄順豐到付退回去,賣家也同意支付運費的

大宅

koyuchow 發表於 19-9-28 22:41

我之前都試過,淘寶客服同我講賣家發錯size是賣家的錯,所以退款運費全數賣家 ...

想問香港寄順豐寄大陸,賣家用什麼途徑退回順豐費用呢?

子爵府

回覆 babiesx2 的帖子

香港退回貨品賣家都唔會包香港段,退回大陸段既運費一般都係退落支付寶到

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

clkv 發表於 19-9-29 00:56
回覆 babiesx2 的帖子

香港退回貨品賣家都唔會包香港段,退回大陸段既運費一般都係退落支付寶到 ...
直送可能包香港段。
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

男爵府

賣家寄錯件,而家搞退貨,佢唔肯承擔我收件時住宅費個$20,可以點做?

大宅

回覆 櫻花公主 的帖子

正常收件時邊駛收住宅費 他不俾你正常波
人有種共性,就是當自己正在進行的事情的合理性受到挑戰時,往往不能理性地思考,而是盡力去蒐集證據,提出質疑,試圖證明自己這麼做沒毛病.

我說的是我.

子爵府

我之前都試過,淘寶客服同我講賣家發錯size是賣家的錯,所以退款運費全數賣家 ...
係米真係唔使自己比香港段?
我依家要用順豐到付退比賣家 賣家話佢負責所有運費 我講明香港 佢都話佢負責 係米無問題架?!

象牙宮

賣家給你退貨, 通常寫明"不接受到付"。

(不是直送)

你太好運。
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

象牙宮

櫻花公主 發表於 19-10-11 20:31
賣家寄錯件,而家搞退貨,佢唔肯承擔我收件時住宅費個$20,可以點做?

任何退貨。
個人 "

住宅費" /離島費。

食自己。

你想減少損失 另加保險一元。
退貨快递 10元 自動打入你的戶口。over 10元, 也只有10元。其它是 loss

其它方法。我未試。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

象牙宮

peppamo 發表於 20-1-9 18:49
係米真係唔使自己比香港段?
我依家要用順豐到付退比賣家 賣家話佢負責所有運費 我講明香港 佢都話佢負責 ...

你真正要問多几次。免自己更加傷。

順豐到付退比賣家 : 不常見。

賣家話佢負責所有運費。 賣家事先有保險。保險付。

但是.... 不包括香港。

我講明香港 佢都話佢負責 : 不常見。

想知那店 link 出售什么…? 可能有我需要的東西

理性討論交流者。

子爵府

333s 發表於 20-1-9 20:12

衣服

子爵府

333s 發表於 20-1-9 20:12

已經問左幾次 是否包香港運費 不會在我退款中扣 佢都話唔會扣 佢比運費

伯爵府

2023年兔年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

peppamo 發表於 20-1-9 21:05
已經問左幾次 是否包香港運費 不會在我退款中扣 佢都話唔會扣 佢比運費

您的貨大約幾錢? 因為香港寄返去大陸應該都唔平, 可能您個賣家唔知道咁樣寄俾佢, 個到付費用分分鐘貴過佢件貨; 因此九成九嘅賣家都唔會接受退貨是到付的, 您問真d才好寄喔!

還有, 就算店家真係肯接受, 香港順豐那邊都好麻煩的, 又要店家的商業資料, 又要收件人的身份證明文件, 同埋可能要打稅, 費用一定不會便宜的。

首頁

尾頁

跳至