嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

洋房

女女兩個月大,之前試過濕疹出黃水睇醫生,擦過類固醇一次就唔敢再用,好得好快,但上網睇套多副作用。
前幾日面仔起左啲粒粒,唔紅,但依幾日開始紅同埋粒粒多左。想問係咪濕疹番發(emoji)(emoji)‍♀️有無乜野cream舒緩到?定依啲其實係胎毒,應該都唔會睇醫生啦 ,比都係比類固醇(emoji)(emoji)‍♀️thanks

別墅

會唔會係口水疹? 有冇試過加州寶寶
我女都係2個幾月 早排出到成面紅晒 我自己估計係口水疹 因為佢開始食手指 加州寶寶搽2日好返晒

男爵府

回覆樓主:

用瑞士寶寶或萬用膏都ok
回覆 Yungwa1025 的帖子

HelloYungwa1025, BB紅疹有唔同種類/成因, 如: 濕疹、BB暗瘡、奶癬等, 濕疹較多見於面、手、膝頭等位置, 皮膚會又紅又"鞋"; BB暗瘡多出現於額頭和面頰等部位, 常見於出生後首數天或數周出現; 奶癬常見係BB面上, 流口水嘔奶後刺激到皮膚, 面上可能會出現紅色一撻撻, 媽媽可以先幫BB保持皮膚乾爽, 先做好保濕, 最近天氣轉涼, BB皮膚都會較乾, 有冇多D幫BB做保濕呢?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

大宅

Yungwa1025 發表於 19-9-26 18:53
女女兩個月大,之前試過濕疹出黃水睇醫生,擦過類固醇一次就唔敢再用,好得好快,但上網睇套多副作用。
前 ...

其實唔似濕疹 如果人奶 媽媽可能試下戒口

大宅

類固醇好傷 會唔會睇中醫調理

子爵府

其實查類固醇好返哂,keep住保濕就會好
唔好咁怕類固醇,只會拖耐左,可能越來越多

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至