夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

佢說大家都不是彼此對的人,因價值觀不同,叫做而家磨合到,有個小朋友。
我就覺得誰可講誰是對的人?
佢覺得我唔鍾意佢的親戚,佢所以對我反感,又講左說話我和佢唔係right person。
你們和老公又是否對的人?有無後悔過嫁佢?你老公又有無後悔娶你?
你和老公的價值觀相同嗎?
請分享

公爵府

回覆樓主:

我同我老公無論興趣,價值觀都唔同,有時拗交嗰陣都會有後悔嘅感覺,但靜落黎既時侯,又會諗其實佢都已經算唔錯,如果分開左,可能我會後悔,未必可以再揾個個更好的…

男爵府

siuling0119 發表於 19-9-26 23:13
我同我老公無論興趣,價值觀都唔同,有時拗交嗰陣都會有後悔嘅感覺,但靜落黎既時侯,又會諗其實佢都已經算 ...

唔知我老公有無好似你咁諗...
佢一早知大家價值觀不同,但佢好想同我有結晶品組織幸福家庭。也說希望我會改變,變得個人和善些對待佢的親戚...

大宅

回覆樓主:

我覺得價值觀相近係維持一段長久關係既重要因素。
交都會鬧少好多。

公爵府

Gigi1127 發表於 19-9-26 23:22
唔知我老公有無好似你咁諗...
佢一早知大家價值觀不同,但佢好想同我有結晶品組織幸福家庭。也說希望我會 ...

其實你老公嘅想法都好正常,因為嗰D係佢既親人,所以希望大家可以好好相處都係人之常情。

男爵府

siuling0119 發表於 19-9-26 23:43
其實你老公嘅想法都好正常,因為嗰D係佢既親人,所以希望大家可以好好相處都係人之常情。
...

我明
佢講到大家都不是對的人,可能後悔娶我卦(emoji)
你和老公價值觀唔同,怎相處?有無咩日常的例子分享?
在婚姻內有無感到孤獨的感覺,氣餒時?

公爵府

Gigi1127 發表於 19-9-27 05:03
我明
佢講到大家都不是對的人,可能後悔娶我卦(emoji)
你和老公價值觀唔同,怎相處?有無咩日常的例子分享 ...

好似洗錢咁,我都唔算係大洗,不過佢真係好慳,係過份慳,所以好少同佢出去食飯,或者出街,我覺得有時應該適當娛樂下,但對佢黎講,佢會唔捨得駛,有時會好無引。
佢份人又好悶,平時都係我找話題多,如果我唔講嘢,佢真係可以全日唔同我講嘢,有時都會覺得有D寂寞

男爵府

siuling0119 發表於 19-9-27 08:08
好似洗錢咁,我都唔算係大洗,不過佢真係好慳,係過份慳,所以好少同佢出去食飯,或者出街,我覺得有時應 ...

咁都幸好算小事。嗰時我和老公連生b這問題也達不到共識。而家終於生咗bb,我是在職媽媽,
暫時奶奶湊,佢做家庭主婦已廿幾年,我回來在佢家食飯,有時bb哭佢就估咩事哭、又衝埋去抱佢哄佢。你會否覺得多事?咁要我呢個阿媽幹嗎?放工不是由我湊返?佢係連食緊飯都勁注意個孫。我覺得唔開心和大壓力,這些向老公說都無用,俾佢話我唔鍾意佢媽

侯爵府

回覆樓主:

我c6同我係兩個世界的人,但都識左廿年。我地生活習慣都好唔同,不過有一共同點,就係比對方無限自由度。大家尊重大家既習慣同睇法。我都有唔鐘意佢某d親戚,我對住佢係照講,但我出席男家活動係表現好nice,總知唔好失禮對方就ok。
兩夫妻根本唔會有絕對合拍,根本男人同女人已經係兩個世界既生物。

C.yan110    發表於 19-9-27 09:58

公爵府

Gigi1127 發表於 19-9-27 08:26
咁都幸好算小事。嗰時我和老公連生b這問題也達不到共識。而家終於生咗bb,我是在職媽媽,
暫時奶奶湊,佢做 ...

同住係麻煩D,我以前都係同奶奶一齊住,大家湊B嘅方式,生活習慣問題都會有拗撬,不過我老公好少理,可能因為每次佢都唔起現場,所以好D,依家搬左,有好有唔好…
可能你收工回家想陪下BB,你會覺得佢爭住湊…或者試下轉諗成,佢好緊張阿B,其實都係出於好意…有時靠人幫手湊難免會有嘢係唔順你心意,但都無辦法,改變唔到既事,就唯有試下改變自己心態。
我嗰時返工都好唔想俾我奶奶湊,成日想辭職自己湊番,但依家搬左出黎,真係無人幫手要自己湊,先發現原來嗰陣奶奶都湊得好辛苦,又困身,有時我寧願好似以前咁返工仲舒服,亦令我反醒了之前對奶奶太多要求了。

男爵府

siuling0119 發表於 19-9-27 08:51
同住係麻煩D,我以前都係同奶奶一齊住,大家湊B嘅方式,生活習慣問題都會有拗撬,不過我老公好少理,可能 ...

其實我放緊產假時已想返工,但並非唔鍾意bb,而是太困身,太悶重複程序。
我住得近奶奶,不是同住。你現在是全職媽咪?

公爵府

Gigi1127 發表於 19-9-27 08:55
其實我放緊產假時已想返工,但並非唔鍾意bb,而是太困身,太悶重複程序。
我住得近奶奶,不是同住。你現在 ...

我依家搬離奶奶好遠,坐車的話要個半鐘先到,如果返工的話,來回就要3個鐘,所以只能自己湊。
之前有返宵夜班,但日頭又要湊B,做家務,煮飯太攰了,所以返左一個月就無返,但其實我真係好想返工,返工可以揾多D錢,又有滿足感,在家湊仔煮飯,生活好似有D悶,或者我都會繼續試下揾宵夜班,希望可以一星期返幾晚

別墅

回覆樓主:

做老婆\新抱\媽媽: 要適趣、適放手、適當的時候要听唔到、睇唔到、行咗去!

每人都有多个身份……学識向多方面去睇同一件事情,唔好 執著己見!
男人是好簡單:……唔好煩!
出外对人和事已經烦,回家又令佢烦過!

伯爵府

我同我老公鬧交時我自己有覺得同老公價值觀唔同 睇既事情好多都唔同 有時都覺如果搵左個相同價值觀既人可能更好?但我老公又話人無完美 世界無永遠好合拍同相同既一對 因為每個人既成長環境唔同造就左每個不一樣的人 所以每個人都要磨擦有時都會講我好後悔嫁左比你 但佢又無擺心度既 佢知我一嬲就係語無倫次

其實我第三者咁睇 你奶奶全職幫你湊 當然緊張BB 因為有感情 我捻唔係同你爭d咩 因為 佢係主要湊果個 理論上 佢比解了解BB呢刻搞咩喊?所以先咁緊張。我係ftm 正如BB細既時候 其他人係度都好 佢喊我都會好緊張走過去

男爵府

Gigi1127 發表於 19-9-27 08:55
我住得近奶奶,不是同住。你現在 ...

你自己都話太悶太困身太重覆,有奶奶幫你頂左呢啲重覆程序你夜晚自己又唔高興... 湊得長時間嗰個好自然會上心,佢食晚飯都注意個孫好正常。唔注意你等陣又話唔知日頭係咪都係咁唔理個孫...

男爵府

花花b 發表於 19-9-27 10:31
我同我老公鬧交時我自己有覺得同老公價值觀唔同 睇既事情好多都唔同 有時都覺如果搵左個相同價值觀既人可能 ...

我都同意無完全價值觀相同的人,只有遷就包容

子爵府

回覆 Gigi1127 的帖子

唔清楚你同奶奶有無其他相處問題,但就你講嗰吓,真係好少事

我個女就係我媽屋企,食飯時,我媽都會有啲類似舉動,咁我又唔覺得好咩喎,之後湊返自己屋企自己先理囉,你連咁樣都睇唔開,你C6會覺得你雞蛋裏挑骨頭,因為佢唔覺得佢媽做咗啲咩得罪你

放鬆啲,有時真係要學吓隻眼開,隻眼閉,唔係衛生或安全的問題,就唔好著眼咁多

侯爵府

2024年龍年勳章

如果阿B要拜托別人幫忙, 而她是可以信任湊到阿B冇穿冇爛, 我都會感恩多過不滿。
除此之外, 妳係咪做好多野表現出討厭妳C6家人?

大宅

Gigi1127 發表於 19-9-26 22:53
佢說大家都不是彼此對的人,因價值觀不同,叫做而家磨合到,有個小朋友。
我就覺得誰可講誰是對的人?
佢覺 ...

當佢愛你既時候就包容忍耐, 唔愛你時就咩都唔夾

男爵府

回覆樓主:

係唔係right person都已經結婚了佢又想表達d咩呢,現實中無可能100%合心意這才是生活,生活當然有磨擦咁就話唔合心意唔夾佢都幾唔就人

首頁

尾頁

跳至