親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Day 1 :我會跟團去歐洲,尾站巴黎,應該黃昏解散。
Day 2 :瑞士
Day 3 : 瑞士(晚上必須返蘇黎世)
Day 4 : 蘇黎世 (有重要事)
Day 5 / Day 6 離開,未定,睇行程

我想請教各位,由頭有一日必定要在蘇黎世, 其他日子想去日內瓦,少女峰。
想問一下,交通及住宿點走點玩至比較抵? 回程機票原本在巴黎直飛香港,但考慮如果太轉折就會放棄團體機票由瑞士返香港。

伯爵府

2021勳章

D1 - Paris 坐15:11 (TGV 去Geneva (3hr 10 m) ,Geneva 住一晚
D2 - walking in Geneva , 4-5pm 坐火車去Lucerne (3 hr), 住一晚
D3 - Pilatus golden round trip,黃昏6pm 坐火車去Zurich (50mins)
D4 - stay Zurich , day trip 去Rhein Fall + Schaffhausen
D5 - stay Zurich, day trip 去 Bern + Thun
當然如果你真係非常想去Jungfrau D4-5 喺可以改為去Interlaken 住一晚(2 hr train needs transit),但你最後又係要返Zurich走,所以好趕,而且上Jungfrau top 可能會有少少高山反應,太趕天辛苦真係唔贊成。

男爵府

Ononluk 發表於 19-9-29 14:25
D1 - Paris 坐15:11 (TGV 去Geneva (3hr 10 m) ,Geneva 住一晚
D2 - walking in Geneva , 4-5pm 坐火車 ...

多謝回答。
目前放棄日內瓦。
計劃Day 1 下晝由巴黎去瑞士
Day 2 打算在interlaken周邊遊 (宿interlaken)
Day 3 想一早上少女峰,唔知同日下晝返蘇黎世會唔會太夜?(要幾點返走)
Day 4 蘇黎世有野做
Day 5
Day 6 夜晚11點巴黎機返香港

想再請教,Day 1去瑞士邊個站宿好,方便Day 2 在interlaken逛

Day 5 有咩特式火車值得坐
Day 6 點安排車直達巴黎機場?

伯爵府

2021勳章

jazzmama 發表於 19-9-29 23:39
多謝回答。
目前放棄日內瓦。

你不如考慮day 1 直接喺interlaken 過夜啦。如果你可以坐到下晏三點幾去Geneva 班TGV,應該仲有火車可以即晚落到interlaken ,咁第二日就上少女峰,第三日先半日遊interlaken (本身interlaken 好細,一頭一尾一個鐘唔駛行完)。

wcpcelia    發表於 19-9-30 10:29

男爵府

Ononluk 發表於 19-9-30 09:27
你不如考慮day 1 直接喺interlaken 過夜啦。如果你可以坐到下晏三點幾去Geneva 班TGV,應該仲有火車可以即 ...

想問我係咪就咁上網買TGV票。
Geneva去Interlaken 去到至買票?
我應該買邊隻pass比較適合?
少女峰其實係咪要預一整日?

伯爵府

2021勳章

jazzmama 發表於 19-9-30 09:37
想問我係咪就咁上網買TGV票。
Geneva去Interlaken 去到至買票?
我應該買邊隻pass比較適合?

TGV 去sncf 買定
Geneva 去interlaken 去SBB 買定。用唔用Pass 要自己計清楚喇。印象中Swiss Pass 係抵買嘅。

少女峰由interlaken 來回真係一整日,而且通常要短遊中間一兩個Town。俾你趕頭趕命落山都唔enjoy 啦

男爵府

Ononluk 發表於 19-9-30 12:03
TGV 去sncf 買定
Geneva 去interlaken 去SBB 買定。用唔用Pass 要自己計清楚喇。印象中Swiss Pass 係抵買 ...

Grindelwald是否比interlaken多地方逛? 如果一日去左少女峰,半日在Grindelwald玩足夠時間嗎?

伯爵府

2021勳章

jazzmama 發表於 19-9-30 18:13
Grindelwald是否比interlaken多地方逛? 如果一日去左少女峰,半日在Grindelwald玩足夠時間嗎?
...

Grindelwald 可以係上少女峰其中一個中點站,我當年都係stay 喺interlaken, 落山時經Grindlewald ,行咗一陣飲杯咖啡,大約個半鐘,就轉火車落返interlaken
你得一兩日,stay interlaken 方便啲。上Grindlewald 㗎火車我印象中唔闊落,攞住行李都幾唔方便。

珍珠宮

2021勳章 2018復活節勳章

jazzmama 發表於 19-9-29 23:39
多謝回答。
目前放棄日內瓦。

Day 4 在 Zurich 做嘢要多久? Zurich HB 火車站到 Interlaken Ost 火車站,單程兩個小時火車,若果時間能安排,可以住 Interlaken,不用搬,第四天即日由 Interlaken 來回 Zurich。若能夠這樣安排,可以第二、第三或第五天上少女峰,視天氣狀況而定,彈性高很多,也能夠花多點時間在風景優美的少女峰區玩。

Interlaken Ost 搭火車去 Basel,轉 TGV 去 Paris Gare de Lyon 火車站,再轉一兩程火車可到 CDG 機場,全程六個多小時。想睇風景就搭 Golden Pass Line 走 Zweisimmen, Montreux 那兩段,再經 Geneva 去 Paris Gare de Lyon 火車站,但要轉多幾次火車,全程更要九到十個小時。

瑪瑙宮

2021勳章 畀面勳章

回覆樓主:

返法國不如搭 domestic flight la, 火車時間太長, 去 Zurich airport 又方便

wcpcelia    發表於 19-10-2 14:51

男爵府

littlesister 發表於 19-10-1 01:14
返法國不如搭 domestic flight la, 火車時間太長, 去 Zurich airport 又方便

我有考慮過,內陸機係咪都要提前2小時到機場安檢?

瑪瑙宮

2021勳章 畀面勳章

jazzmama 發表於 19-10-1 09:47
我有考慮過,內陸機係咪都要提前2小時到機場安檢?

有 check in luggage 都最少要1.5 hour 好些,但市區去機場只係15 min

如果你太多行李,可以利用 SBB 行李運送,我個時寄一件拎一件,去到機場先拎,唔算貴

首頁

尾頁

跳至