嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

洋房

一岁3個月嘅BB可以食嘅食譜,多數俾牛,豬,魚,番茄,南瓜, 紅蘿蔔, 西蘭花,仲可以煮咩俾佢食呢?
回覆 WinnieCheung615 的帖子

Hello WinnieCheung615,一歲打後建議每日3餐固體, 加360-480ml奶就最好啦!有關食譜建議, 媽媽可以參考下以下網址:

https://www.nutricia.com.hk/zh-hk/early-life-nutrition/infancy/food-nutrition/baby-food-recipes.html

BB依固體情況點呢?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

別墅

WinnieCheung615 發表於 19-10-3 20:15
一岁3個月嘅BB可以食嘅食譜,多數俾牛,豬,魚,番茄,南瓜, 紅蘿蔔, 西蘭花,仲可以煮咩俾佢食呢?
...

蕃薯,薯仔,節瓜,合掌瓜,翠玉瓜,鮮淮山,鮮百合,雞肉,蛋。
除左西蘭花,其他菜其實都可以。

回覆 柚子妹 的帖子

Hi 柚子妹 , 自細同小朋友養成多菜少肉飲食習慣 小朋友腸胃都會好D。

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

洋房

Chloe@NUTRICIA 發表於 19-10-4 10:16
回覆 WinnieCheung615 的帖子

Hello WinnieCheung615,一歲打後建議每日3餐固體, 加360-480ml奶就最好啦!有 ...

一日食三餐,每餐都食到普通碗一碗饭,唔飲奶,佢對奶类過敏

洋房

柚子妹 發表於 19-10-4 12:13
蕃薯,薯仔,節瓜,合掌瓜,翠玉瓜,鮮淮山,鮮百合,雞肉,蛋。
除左西蘭花,其他菜其實都可以。

多謝分享
WinnieCheung615 發表於 19-10-6 19:57
一日食三餐,每餐都食到普通碗一碗饭,唔飲奶,佢對奶类過敏

小朋友3餐正餐都食到一碗飯/(穀物類食物)好好呀 如果小朋友對奶有敏感,媽媽可以俾小朋友食高鈣食物: 加鈣豆奶、硬豆腐、芝麻、果仁、小魚乾、連骨魚(鯪魚肉)、深綠色蔬菜、全麥方包都有豐富鈣質,每日20-30分鐘運動,適量曬太陽有助身體製造維他命D,增進對鈣質嘅吸收,對骨骼發展都有幫助,媽媽有無每日同佢去遊樂場或者公園? 針對牛奶敏感方面, 大約有85% 小朋友係3歲後可以接受番牛奶蛋白, 小朋友有冇做過醫生有冇建議過皮膚測試呢?

洋房

Chloe@NUTRICIA 發表於 19-10-8 10:27
小朋友3餐正餐都食到一碗飯/(穀物類食物)好好呀 如果小朋友對奶有敏感,媽媽可以俾小朋友食高鈣食物 ...

每日都會出街行哈,係QE做緊測試
WinnieCheung615 發表於 19-10-8 11:30
每日都會出街行哈,係QE做緊測試
敏感一般係指免疫系統將本來無害嘅物質當成有害,引發身體過敏反應,主要成因仍然不明,免疫力好D 會有幫助,媽媽每日同小朋友20-30分鐘運動,均衡飲食吸收多元化營養,對增強免疫力好重要。 另外,建議媽媽同小朋友做食物日記,記錄低對唔同食物出現敏感嘅症狀/持續時間, 都有助醫護人員作出診斷架。 加油!

複式洋房

WinnieCheung615 發表於 19-10-3 20:15
...

波菜烚熟切碎
蛋 烚熟 只要蛋黃 切碎
三文魚 焗熟 切碎
加 粥

南瓜蒸熟 整溶
雞肉 蒸熟切碎
加粥

我BB唔食鞋十十既野,例如西蘭花 瘦肉

首頁

尾頁

跳至