跳至

首頁

尾頁

大宅

有沒有媽媽有申請澳洲188b成功的經驗分享?我問了幾個agents, 他們的說法也有些出入,主要是150萬澳紙 的來源.有的說是profit,有的說是investment amount,究竟邊樣先啱?

男爵府

janice3604 發表於 19-10-6 17:58
有沒有媽媽有申請澳洲188b成功的經驗分享?我問了幾個agents, 他們的說法也有些出入,主要是150萬澳紙 的來源 ...

X

大宅

回覆樓主:

請問香港收租樓價值有150萬澳紙算唔算?

子爵府

2024年龍年勳章

mrsir 發表於 20-1-1 23:50
請問香港收租樓價值有150萬澳紙算唔算?

樓是定義為不動產、因此買賣不會頻繁、188B 是針對 active investor, 即在投資上常有出入咁個隻,咁你間樓買左幾耐?有否換貨?若是長揸做包租公咁既話 profile 不會強、所以一般做 188B 既人多會有其他流動投資(股/債)個停一齊落去申請的。150 萬是透過投資而賺回來個數、你樓買入時 100 萬,現賣出有 1000 萬就會有 900 萬(即約 150 萬澳元)既利潤來符合資格。但當然有些 agent 見客個 profile 近磅都會嘗試幫客包裝得合資格,不過信唔信就由移民局決定了

大宅

彥彥媽咪 發表於 20-1-2 07:24

樓是定義為不動產、因此買賣不會頻繁、188B 是針對 active ...

樓買左好多年,但個個月都有買賣股票, 但只是一兩單果隻, 但用股票行, 因又聽過最好用銀行。
有些人又話要賺到150萬, 有些人又話只要管理150萬就可以

最後, 如果是申請到188b, 是否要賣晒去買債,定可以用加按去買債?

子爵府

2024年龍年勳章

mrsir 發表於 20-1-2 08:44
樓買左好多年,但個個月都有買賣股票, 但只是一兩單果隻, 但用股票行, 因又聽過最好用銀行。
有些人又 ...

是應用你手上既資產來生出 150 萬,用股票行無問題、有 statement 証明到你出出入入有賺幾多咁架嘛

至於批左後調錢過去、若你本身已有 150 萬澳元現金在手咪唔駛賣囉、但你無就要賣走資產換錢出來。但不能靠加按,加按是借、不是資產(利潤)

我不大信管理 150 萬就得,因為係咁好多香港人都達標了(有樓話咁易)但正式點計你可同 agent 傾

我不是申請過、我是做 188A的,但我 agent 當日有講過我不合做 188B 因為我雖是可達標到此數目、但由於不算 active investor (不是有常買賣來賺錢個隻)反而因我有生意、就應行 188A, 也簡單些咁話

如有錯漏、歡迎各朋友指正

大宅

彥彥媽咪 發表於 20-1-2 13:29

是應用你手上既資產來生出 150 萬,用股票行無問題、有 sta ...

如果物業已供滿, 想唔賣申請加按出150萬都不可以?
188a是否都要去果邊做生意?
請可否pm你個agent?

子爵府

2024年龍年勳章

mrsir 發表於 20-1-2 14:36
如果物業已供滿, 想唔賣申請加按出150萬都不可以?
188a是否都要去果邊做生意?
請可否pm你個agent?

首先、加按出 900 萬港元,以現時既按揭條款計,1000 萬以下物業才可按出 8 成,否則我印象好似仲係 6 成,咁你物業市值要超過 1500 萬,仲要搞一輪壓力測試、你願意嗎?

你第時調錢過去要証明資金來源,來源就是由投資利潤所得,咁你依家係借、就唔係利潤啦,唔算。再者,澳洲移民係要坐移民監既、有心走就賣埋樓佢,因為個邊生活駛費高,你間屋唔賣將來成為 PR 後收租又要交澳洲稅、賣出又要比 capital gain tax 咁是否賣左好過?除非仲有不少閒錢

188A 是比做生意既人用,不合打開工的人的,你說也對,188A 批出要去當地搞生意

我不打算介紹我 agent 了,佢經驗不夠,相信會有其他網友幫到你

大宅

彥彥媽咪 發表於 20-1-2 16:04

首先、加按出 900 萬港元,以現時既按揭條款計,1000 萬以 ...

只有香港是低tax, 謝謝你

子爵府

2024年龍年勳章

mrsir 發表於 20-1-2 17:19
只有香港是低tax, 謝謝你

從來移民都有代價,值得與否是就個人選擇了,Good luck

禁止訪問

禁止訪問

子爵府

2024年龍年勳章

choilai38 發表於 20-6-28 17:10
我是自己做生意,做了 15 年,又有買基金、股票等等.....................澳州政府有冇要求幾多年內賺到 A ...

引用網上找到既資料提及 188B 既其中兩點:

1/ 至少具備 3年投資經驗,5年內最少1年管理投資組合金額達 150萬澳元
2/ 申請前 2年淨資產需達到 225萬澳元

咁即係最盡都係叫係交出對上 5 年既野啦

其實你若是做生意、有無整整齊齊咁年年有哂 audit report 個停?若有、又唔介意過去搵d 世藝既,咁搞 188A 會是平靚正選擇、最重要快兩年。188B 錢要放足 4 年在政府指定既投資產品才可申請轉 888 PR,但 188A 搞檔生意,常見個案是頂一間係樹 hea 做,因不一定要賺錢既、達標營業額就得,咁兩年就可申請 888

玩呢個長命 188B TR 遊戲,你要預接近10 年先拎到護照,仲要乖乖不要兩邊走、聽話坐夠居住期咁先得。

子爵府

2024年龍年勳章

choilai38 發表於 20-6-28 18:16
投資 1.5 million 的資金包括外幣及港幣定期,保險公司買的基金嗎?

可以、越不同越好,符合 professional investor 既定義嘛、好多香港人較單一只有物業,反而唔好,難搞 188B

洋房

彥彥媽咪 發表於 20-7-1 00:29
可以、越不同越好,符合 professional investor 既定義嘛、好多香港人較單人只有物業,反而唔好,難搞 188 ...

想問問188b,可有需要 interview by State Nomination ?

禁止訪問

子爵府

2024年龍年勳章

choilai38 發表於 20-7-2 02:01
我公司係無限公司,所以冇 audit,不過有會計師行的 report。
1) 如果可以證明到有1年管理投資組合金額達 ...

我想你似乎只是剛剛才發現了 188 並有興趣吧?邊種投資合資格邊d 唔合我會建議你去聽下講座,搵個 agent 問下、佢地會幫你初步評估,睇你是否夠料做 188B 你才決定申唔申請既,若你才剛開始想走而又走人心態強既話,呢d 錢就唔好慳了,比 agent 賺啦。

188A 是做生意、但眼見十個九個過去都係接手一間生意(多是飲食零售類)賣比你個位極大機會是佢 ‘用完‘ ,即係已成功搞到 888 PR 咪賣返走囉、蝕就預左、平手是好運,但呢d 我地會當是移民成本既一部份,揀得 188 來做既申請人,蝕得起既,不過呢隻 visa 是比生意人用、純靠身家而申請既多會揀 188B 既。

子爵府

2024年龍年勳章

我公司係無限公司,所以冇 audit,不過有會計師行的 report。

你邊樣投資合資格邊樣唔合我不答了,agent 會比我熟、我不是 agent 只是曾搞過188 同認識已在澳洲生活既不同階段既 188 朋友

188B timeline 是咁計既:
1/ 準備資料、入 EOI, 等收到 state nomination 再正式入紙、呢個過程睇你文件齊唔齊,做野手腳快唔快啦、唔齊要申請過(如 bank statement 呀咁)頭尾我估幾個月走唔甩

2/ 入紙後等審批、以前無乜人爭都至少 18 個月、依家人山人海,有些 case 已等出 24 個月或以上,預 30 個月穩陣,到時又睇 case Officer 有無野問,有無文件後補、批得出 TR 30 個月真係唔奇

3/ 批出、人過去,4 年內至少都要住夠兩年,但錢要放足4 年,才可入紙轉 888 PR, 預入紙到批預18 個月

子爵府

2024年龍年勳章

4/ 轉到 888 PR 後最少要 4 年才可申請 citizenship, 申請時間又要 18-24 個月,當中要考試(似考車牌筆試咁)考到再等唱歌仔咁

拿....你自己計下....係咪無十年搞唔掂?

其實時間好多人都不介意、反正都打算走,所有英美澳加類既 visa 都有居住要求、咪成日諗要蛇王回香港,咁會拖慢做 PR or citizen 既時間。188 是 TR, 頭呢 4 年是乜都無、你當係一個 4 年既高級版旅遊簽証啦(可以工作,細路讀公校免費、係咁多)但澳洲搵野做不易、生活費也高,你要預足夠既錢過去支持你生活同使用時間,如搞下園藝,清潔大屋,接送細路每日上學之類

要走就快了,因有收到風澳洲政府想提高入場費,到時又仲難架啦

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至