3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

大宅

就4歲女,開始話佢唔認錯,話佢,佢就搵d野講係因為xxxx所以佢先xxxxx,唔係佢錯 好mon想喊咁講。同埋預左出去見親朋戚友,叫佢記住叫人,都唔會成日叫 好鬥氣,硬頸!
各位經驗媽媽有咩方法策略? 請指教

禁止訪問

水晶宮

Troublewoman 發表於 19-10-7 23:18
就4歲女,開始話佢唔認錯,話佢,佢就搵d野講係因為xxxx所以佢先xxxxx,唔係佢錯 好mo ...

我覺得係正常,呢個年紀係咁。其實佢地係明白有禮貌要叫人,但好多時因為怕羞/尷尬/太 self conscious 所以唔想叫/叫唔出。如果家長對此太大反應,小朋友好可能更加抗拒叫人。我好記得我細個時係咁。而家我女有時會咁樣,我都理解。我覺得我作為阿媽最好做好身教,一定主動大聲叫人,令小朋友覺得叫人自然不過,耐咗一定有效果。

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

Troublewoman 發表於 19-10-7 23:18
就4歲女,開始話佢唔認錯,話佢,佢就搵d野講係因為xxxx所以佢先xxxxx,唔係佢錯 好mo ...
有d野,人3愈迫佢,佢愈唔會做。

你自己都唔會每次主動同陌生人打招呼。

對囡囡來說,所有親朋戚友都是陌生人。

你囡囡真係錯唔哂,係你要求太高了。

大宅

magnumismyboy 發表於 19-10-9 12:52
同佢睇多d繪本,搵d講禮貌果d黎睇,慢慢潛而默化佢

岩岩買左,前日開始當睡前故事講,佢都好留心聽 希望有改善

大宅

EstrellaDamm 發表於 19-10-9 18:38
我覺得係正常,呢個年紀係咁。其實佢地係明白有禮貌要叫人,但好多時因為怕羞/尷尬/太 self conscious ...

身教

大宅

wmkcnw 發表於 19-10-9 22:00
有d野,人3愈迫佢,佢愈唔會做。

你自己都唔會每次主動同陌生人打招呼。

爺爺嫲嫲,婆婆個d 其實出世到依家每星期最小都會見一次,其實都唔陌生了
陌生人冇迫過佢叫 ,係成日見既親人都係咁

水晶宮

Troublewoman 發表於 19-10-11 13:43
爺爺嫲嫲,婆婆個d 其實出世到依家每星期最小都會見一次,其實都唔陌生了
陌生人冇迫過佢叫 ...

我明白。我啲小朋友就係對某啲長老都係咁,但同其他長老就好玩得埋。其實小朋友好直接,唔識扮,佢覺得嗰個人好玩就會對佢 friend,相反就唔想睬人。有啲老人家真係唔係咁識同小朋友溝通。始終你真心想同一個人打招呼同你要同人打招呼。禮貌佢可能明白係咩,但要做到有啲小朋友真係要啲時間衝破心理關口。

男爵府

小朋友學會搵藉口即係佢知道自己做錯,佢驚俾媽咪鬧所以先會搵藉口,我女都係就快4歲,佢有時都會搵藉口,大人要平心靜氣同佢講佢邊度做錯,唔好怪責佢先,話佢知做錯事唔係令媽咪最傷心,唔認錯先係最傷媽咪心,幾次之後佢會搵藉口但同時會認自己都有做得唔好。
小朋友唔叫人真係好勞氣,千叮萬囑要叫人都係唔叫,最後就係做阿媽既俾人話唔識教女…… 我明!我真係明!我女都係咁,我平時會大聲叫人打招呼,去爺爺嫲嫲屋企阿女唔叫人佢唔肯,我會叫佢除左鞋入左屋先,等我地放低d野再同爺爺嫲嫲打招呼,通常佢係見琴面第一下有d怕醜,隔一陣會冇野。

複式洋房

咁佢每日會唔會主動同你講早晨 / 瞓前同佢 say goodnight?先由最親噶家人開始, 鼓勵佢同你打招呼, 每次打完招呼都會同佢講你好開心, 同讚佢有禮貌.
讚佢時都要俾小朋友知道你欣賞佢乜嘢架! [有禮貎] 就係佢做得好, 你欣賞噶地方, 多啲講俾佢聽.

首頁

尾頁

跳至