夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

公爵府

Angelice-BeBe 發表於 19-10-8 19:03
我認同你,好多時係女人不夠狠心
我身邊多的是,明知無將來,被拳打腳踢,仲死死氣唔願離開...對方話唔愛 ...

比人打都唔走?

公爵府

Emmyy 發表於 19-10-8 20:09
我同你ㄧ樣,只差在我老公唔係衰賭,而係洗腳唔抹腳,結婚前卡數襟卡數,差落幾十萬,結婚就黎6年,都係我 ...

其實用到賤字形容老公,怨恨一定好大仲點做夫妻

大宅

alicego62 發表於 19-10-8 21:35
其實用到賤字形容老公,怨恨一定好大仲點做夫妻

結婚咁多年捱生捱死
甚至賺埋比佢洗
ㄧ點知足感恩都無
仲要溝女
唔係賤仲可以係mug

公爵府

Emmyy 發表於 19-10-8 21:37
結婚咁多年捱生捱死
甚至賺埋比佢洗
ㄧ點知足感恩都無

我認同。但其實去到甘惡劣地步,都好難做夫妻

大宅

alicego62 發表於 19-10-8 21:45
我認同。但其實去到甘惡劣地步,都好難做夫妻

我本來同佢講
如果佢肯回頭
我可以唔計條女既事
重點係比番個完整家庭比小朋友
但佢死攬條女,話唔關條女事,話問題係自己度
好笑
條女明知佢有老婆有女仲癡埋黎可以無責任?
唔係賤,真係搵唔到形容詞
但信不信由你,而家仲係ㄧ齊住,間中都有無聊野傾兩句,佢放假我地ㄧ齊帶小朋友出街,外人唔知真係以為我地正正常常ㄧ家人
哈,人就係咁偽善
我只可以講,始終咁多年感情,仲未去到反面既地步

複式洋房

Emmyy 發表於 19-10-8 20:09
我同你ㄧ樣,只差在我老公唔係衰賭,而係洗腳唔抹腳,結婚前卡數襟卡數,差落幾十萬,結婚就黎6年,都係我 ...

大家都好慘。我老公欠成球。我成日覺得他無自制能力(或者大部分男人都係)。一鐘意d野/興趣/嗜好就沈迷,玩物喪志。提醒下佢又覺得你管佢,無自由。

如果你有娘家番,可以帶埋個仔走唔洗忍。

好後悔結婚,而家睇番d一直是單身唔結婚的同學/朋友,真係好羨慕。我覺得自己唔結婚會好過結婚。真心覺得嫁錯郎,生埋小朋友,自己又無本事。

子爵府

畀面勳章

首先去搵個律師為離婚部署一下先。。再去考慮之後的問題

複式洋房

Emmyy 發表於 19-10-8 22:19
我本來同佢講
如果佢肯回頭
我可以唔計條女既事

完全明白,為左小朋友而一齊。而且一齊多年又有小朋友,又可能有共同資產,千絲萬縷的關係,唔係話斷就斷。斬不斷理還亂。

大宅

mimilau01 發表於 19-10-8 23:08
完全明白,為左小朋友而一齊。而且一齊多年又有小朋友,又可能有共同資產,千絲萬縷的關係,唔係話斷就斷 ...

只要中間一有小朋友,關係永遠都斬唔開
我係討厭佢,我恨佢唔知足,我恨佢自私不顧後果破壞小朋友家庭
男人所謂問題,根本就是藉口,兩個人ㄧ條心,世界上係無解決唔到既問題,再講有問題都唔等於可以溝女
如果唔係佢自私,就唔會親手破壞家庭
但佢始終係爸爸
我唔否認單親都可以幸福快樂,但可以選擇的話,完整既家庭成長唔係更好?
樂觀ㄧ點,可能我有機會識過ㄧ個更好既爸爸比我小朋友,但可以選擇的話,親生爸爸陪伴長大唔係更好?

翡翠宮

Angelice-BeBe 發表於 19-10-8 19:03
我認同你,好多時係女人不夠狠心
我身邊多的是,明知無將來,被拳打腳踢,仲死死氣唔願離開...對方話唔愛 ...

可能係吾甘心
亦可能係怕行出 comfort zone
所以永遠諗永遠怨而吾行第一步
本人極厭惡偽善
我吾容許自己及自己所愛既人係虛假中生活仲要自圓其說咁荒謬
所以我永遠都保持揾錢能力
就係要有選擇既自由
人生總有缺陷
就算3個月大都要適應同埋學識面對

寧要真舒坦都吾要假温暖

男爵府

回覆樓主:

每個人的人生都會遇上灰暗與光明,
只不過妳遇上灰暗或許較多,
往後日子並非一生灰暗。

雖然百行孝為先,可是要顧及量力而為,錯在有個不明白事理的媽媽。
難為樓主三重壓力,面對家庭/丈夫/娘家經濟。
坦白講,婚前為娘家照顧經濟是理所當然,一旦婚後照顧自己家庭是合情合理。
建議過時過節給予零用錢便足夠 !

費解 ? 媽媽從來不找工作 ? 半天兼職都唔得?與其長期依賴女兒,倒不如申請綜援,直接講現在養唔起 ! 唔好心軟 !

男爵府

回覆樓主:

至於丈夫,如果肯改不賭就俾多次機會,
少管佢啲嗜好囉 ! 否則佢又反感,妳又辛苦。如果嗜好不太影響家庭,可以有限度接受,起碼總好過爛賭。
離婚問題請三思,每家不會十全十美,
只能力求完美,順其自然吧!
努力! 加油 !

子爵府

mimilau01 發表於 19-10-8 15:30
如果不是要還債, 我是樂意養阿媽, 亦一直比錢比左十幾年了。 佢一有額外開支 (例如裝修、私家醫院check野) ...

同阿媽講依家環境,家用減到基本夠用,佢唔鍾意都無辨法

你依家情況,娘家靠唔到,你為自己同個囝點都要留少少錢,唔可以洗到咁盡,一陣你老公又有新債,你哋兩母子要走都仲可以頂到一段時間

公爵府

Emmyy 發表於 19-10-8 22:19
我本來同佢講
如果佢肯回頭
我可以唔計條女既事

So sad 希望日後會好D

複式洋房

回覆 cedarcone 的帖子

是的, 你說得對。

因為老公話會改, 所以比一次機會他。而最現實問題是, 離婚回娘家, 生活會仲慘過比老公一次機會 (如果他真心改過, 5年後還清債務就可以從新來)。回娘家, 我媽收我現在人工的三分二, 我及仔只有三分一, 車費、保險、強積金、交稅、課外活動費用等都在我那三分一的。而且還要3個人迫在二百多尺開放式公屋中。那筆三分二家用都夠我供樓, 起碼有廳有房大D住好少少。我明白而家百物騰貴, 不過唔明阿媽條數係點計.....她公屋一千多租金, 開放式就是一部冷氣涼全屋, 就算我回不回去住, 呢D開支係一樣。而且我媽不煲湯, 餸是最普通的一菜一肉, 可能是要買多少少菜同肉, 所以要收三分二人工作家用掛。
仲有她多年無做野, 習慣遲睡晏起, 公屋沒有房, 我同仔要早睡早起返工返學.....又係同住難問題。一講家用, 我媽就振振有詞覺得子女有責, 但她自己多年來都沒有給家用阿公阿婆LAW. 阿媽成日話阿爸不思進取, 其實她自己何嘗不是? 成日覺得晚年住公屋、攞綜援、睇公立醫院無問題, 不用工作、不用買保險、不用安排自己晚年, 但到後來屋企要裝修、 身體懷疑有問題又不想看公立, 咪一樣要我資助她! 攞綜援又覺得無面。有D野講就容易, 真係做就難, 然後就是我賣單。成日把口話錫我, 以前我未結婚, 就同我講如果日後結左婚, 老公蝦你可以隨時帶埋仔女回娘家, 娘家永遠support我, 到真係的時候, 原來係有三分二人工做交換條件。最後得出結論係, 阿媽所有野得把口, 話她她就喊, 話你自私涼薄。所以都係靠自己算。

你都說得對, 如果不是爛賭, 其他嗜好隻眼開隻眼閉, 老公有其他不需用錢的嗜好分散下可能是好事, 自己看開一些就好。

一個賭字, 害了阿爸破產離婚, 又害了老公及我們一家。

大宅

mimilau01 發表於 19-10-9 10:37

其實佢會唔會肯戒賭?可以試用d專業既方法解決?

男爵府

mimilau01 發表於 19-10-9 10:37

得罪講句~你媽媽真係好極品~唔係聽到你喺度講都好難相信有啲咁嘅女人存在

複式洋房

回覆 Emmyy 的帖子

老公說會戒賭, 而家我就攞晒所有密碼, check住他的戶口及信用卡帳單。

有時會突擊檢查下他的電話whatsapp, SMS, email, browser history。

大宅

alicego62 發表於 19-10-9 07:14
So sad 希望日後會好D

可能等有ㄧ日玩厭左,先會識珍惜曾經擁有既家

大宅

mimilau01 發表於 19-10-9 13:12
回覆 Emmyy 的帖子

但at the end總有ㄧ日佢又會話你管佢
好似我老公咁

首頁

尾頁

跳至