時政擂台

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2018復活節勳章

今朝搭巴士,遇着個媽媽帶着住個4-5歲小朋友返學。個小朋友係巴士不斷咳,唔帶口罩都算(我知而家戴口罩好有爭議,但係你個仔擺明生病都唔戴口罩,極度冇公德心),咳又唔用紙巾掩口,仲要放射式每隔10秒就向住唔同方向咳。個細路絕對唔係喉嚨痕咳一兩下,係不斷咳,全程由沙田出太子個幾鐘頭嘅車程佢不斷咳,不斷發放病菌。之後我落車就開始頭痛,到夜晚就開始忽冷忽熱,不幸中招發燒了。

wong2323  政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台  發表於 19-10-9 07:42

伯爵府

2018復活節勳章

我想講,小朋友唔識,大人都應該有衛生常識,有公德心。唔帶得口罩,你咪用紙巾掩口。點可以將啲飛沫周圍噴。同埋個小朋友返到學絕對會咳,咁樣傳染埋比其他小朋友仲得了?好心就請假休息啦。辛苦自己小朋友,又會傳染人。真係不知所謂

伯爵府

2018復活節勳章

秋天與楓葉 發表於 19-10-8 22:32
十秒就咳一次算病得嚴重
病成咁都照返學,小朋友自己辛苦,亦好易傳染俾學校其他小朋友

你完全明白我的意思。我唔係想討論政治話題,究竟應唔應該帶口罩。
而係個小朋友真係病得好嚴重,佢返到學校都冇精神聽書,點解個阿媽可以咁自私,唔同佢告病假。
依家佢係公共交通工具同埋學校四周圍散播病菌,交叉感染。
其實返少一日學,對個4至5歲大嘅小朋友真係咁大件事嗎?點解啲家長可以咁自私

伯爵府

2018復活節勳章

蘋果姐姐^_^ 發表於 19-10-8 22:39
個媽媽咁都唔教小朋友,無口罩都要用紙巾掩住個口。無紙巾都要用手掩,四圍咳,好無家教
...

係,我就係想表達呢個意思。
同埋咁細個,有病真係應該要請假,無謂勉強個小朋友,佢返學一直咁咳,佢自己都好辛苦啦!

伯爵府

2018復活節勳章

Qq555666 發表於 19-10-9 07:50
距似 文宣bor
我琴日食lunch 一個媽媽帶一個女,個女病左。距個女帶住病左果種口罩。
...

你誤會我了,我之前已經講過並不是要討論帶唔帶口罩,而係我想講依家有d家長好自私,小朋友病又唔帶口罩又唔掩口又唔告病假,四周圍散播病菌。

請你唔好見到口罩兩個字已經沖出來話人係文宣。你覺得係討論政治,但我哩個鋪絕對不是要討論政治!

首頁

尾頁

跳至