自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 親子王國15週年勳章 開心吸收勳章 食得好勳章

下,乜依家仲有人呃人過數架

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

HNKN888 發表於 19-10-9 11:12
平時超過一百我都會面交,你也知道上週五全港鬧的厲害,週六mtr全停,我擔心萬一面交堵路上回不來點算,所 ...

第日再有呢啲情況延遲交收
真係買家/賣家,大家會體諒
不要從別人的嘴裡去認識我

男爵府

tansyneko 發表於 19-10-9 10:58
收咗你錢,轉頭又攞去當,幾百蚊真係唔好順豐或郵寄,一定面交(除非係連鎖店),唔得咪唔買囉

而且我信邪 ...

聪明,同感

男爵府

有名有戶口快D去報警

別墅

男人老狗會賣Kitty金器??我以前都遇過一個賣又話自己入營,成日唔覆你,宜家香港就算
幾忙2句WS 都覆到啦。

大宅

HNKN888 發表於 19-10-9 10:49
係啊,幾百蚊唔算多,只不過覺得一個大男人,有名有相,都好意思呃女人錢
...

如果佢用呢招呃到10個人就唔算少了。真係好賤格

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

會去報警

大宅

薑汁豬潤通 發表於 19-10-9 11:42
男人老狗會賣Kitty金器??我以前都遇過一個賣又話自己入營,成日唔覆你,宜家香港就算
幾忙2句WS 都覆到 ...

一開始我以為係女人,因為carousell post有賣女人包,仲要係hermes ,三星雙門大雪櫃等,後來係入數唔成功對方復我電話先知道係男人

大宅

想問下報警係咪去警署報案室就可?我只有whatsapp對話同支付寶過數紀錄夠料嗎?

侯爵府

買嘢,好彩冇遇到騙子,原則只面交否則不買。
中過的個案是買返的電器因長時間唔用,好易壞。

琥珀宮

HNKN888 發表於 19-10-9 11:12
平時超過一百我都會面交,你也知道上週五全港鬧的厲害,週六mtr全停,我擔心萬一面交堵路上回不來點算,所 ...

我明,但換轉係我真係會唔買,正常賣家心急過你,佢話攞去當舖400大你啫,賣俾你600,再賺多200喎,除非等幾百開飯,唔係無理由唔等你,同埋當你轉帳又有問題重量亦有懷疑,咁多嘢一齊發生,我會覺得係個天叫我唔好買所以一直俾我遇阻滯,如果係我我真係會唔同對方買,加上件貨又唔係必須品,唔買都無問題,我自己覺得啦

有人話對方可能真係忙,如果我係賣家,收咗人幾百一定會上心,真心忙會主動同對方講返幾時幾時會寄,同埋如果係我一定叫家人幫手寄,作為賣家,一定理解買家想快d收到貨的心情,同埋依d係責任心的問題

而家唯有報警

子爵府

回覆樓主:

我都遇過
好多人喺carousell 搵食
買名牌頸巾入左數一直唔出貨
後黎我話要報警就寄左兩條A 貨唔係我要嘅牌子俾我
第日成個acct 唔見左
題外話呢間野係吳千語個富3代前任揸旗

侯爵府

2024年龍年勳章

支持你報警..

水晶宮

回覆樓主:

你要多d浦bk, 已經好多好多post 講過嗰個網多騙徒

珍珠宮

睛靈勳章

回覆樓主:

你唔好介意我咁講
其實面交真係咁難咩?
花時間Whatsapp 一大堆對話,點解唔簡簡單單直接交收?
只可以話,更粗疏既騙局都會有人上當,因為呢個世界咩人都有,所以幾百蚊同幾千萬都可以呃到冇難度,曾經聽過一個騙子講,佢地會用心理戰術,當你以為斷估唔會......就正中下懷
報警都唔會有咩用,呢啲係慣犯,而且呢排警察都好忙

大宅

tansyneko 發表於 19-10-9 12:09

我明,但換轉係我真係會唔買,正常賣家心急過你,佢話攞 ...

佢應該就是有心行騙,你個kitty我大細size都有,剛好我女要生日,我每年都買金做禮物儲,想著佢賣600平咪同佢買,張單我去周生生官網問過,14年確實賣$1600,不過我衰在冇面交,而且冇計算如果0.047兩,以宜家周生生的回收價都$660多了,就心急買了

大宅

jollyma 發表於 19-10-9 12:32
你唔好介意我咁講
其實面交真係咁難咩?
花時間Whatsapp 一大堆對話,點解唔簡簡單單直接交收? ...

元朗去粉嶺係地鐵圖上總覺得好遠,這次確實是衰左

大宅

spikenard 發表於 19-10-9 12:22
你要多d浦bk, 已經好多好多post 講過嗰個網多騙徒

其實我係bk都五六年了,各個交易網都經常買東西,第一次遇到騙子,只能說自己心大+騙子防不勝防

大宅

coffeegirl 發表於 19-10-9 12:04
想問下報警係咪去警署報案室就可?我只有whatsapp對話同支付寶過數紀錄夠料嗎?
...

你都遇騙,我宜家都係中銀過數唔成功,最後Alipayhk 7-11入數,我聽日會去報警,去左話你知

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

上網買野一定面交, 仲要唔會SIDE時間搭車, 只會沿途行經既地方先交易, 買賣都係, 就唔到地點時間就算, 唔會強求...

唉! 其實我有時都會放野, 唔知點解我正正經經D野就無人吼, 呢D騙子就生意滔滔既呢~
我搞下笑架咋, 唔好插我呀!!!!!!!!!!

首頁
12345...6

尾頁

跳至