時政擂台

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

appledai 發表於 19-10-10 01:04
好彩還有BK可以透透氣。原來我住的屋苑深黃,我只說可不可以不要搞地鐵,商舖,就被圍剿。說都是警察扮的, ...

所以點解香港人要求獨立調查委員會,有d真相各執一詞,分歧、不信任只會越來越大,如何connect?如何和解?

我自己最想查既係,究竟是誰,惡意散播香港人攪港獨?明明五大訴求,冇一樣是港獨,偏偏刻意咁講,令中國人仇視香港人,惡意制做人民之間的仇恨,從而穩定自己的政權?

翡翠宮

BABYPURPLE 發表於 19-10-10 07:25
其實五大訴求無講港獨,但好多人行為語言上係宣揚緊,你可以話果班人想騎劫呢場運動乘機推港獨
...
從來都騎劫唔到,如果200萬人的聲音,有領導人肯認真聽。

但偏唔聽,惡意定性運動為暴徒、港獨。不標籤你是惡,怎顯得自己是善,假的善。

政權的無恥,每每令中國人民互相對立,煽動仇恨。好以維護自己獨裁的政權。

翡翠宮

小肥兔 發表於 19-10-10 08:57
到呢一刻, 獨立政府都已經有, 仲和咩解呀

針姐, 你喜愛嘅暴徒已成立咗政府, 快d將港元換哂暴幣做港毒 ...

似乎你地都一樣咁顛,獨立政府都去承認,唔係掛?香港有咩能力獨立?而且香港係中國一部份。

你不斷鼓吹港獨,是不會成功的。

香港200萬人上街既訴求,冇領導人肯「入耳」,港獨、幾支美國旗仔就好「入耳」,簡直本末倒置。

共產黨最叻就是要「中國人鬥中國人」,中國人越一盤散沙,佢既獨裁政權就越穩固。

所以,香港人要更團結,以和平、理性、非暴力的手段,繼續爭取訴求,唔好輕易被煽動,去自相殘殺,謾罵。

我地有訴求也可以繼續爭取,只要以和平的手段,就不容易被黨扣帽子了,不容易被黨分化中國人、香港人。

翡翠宮

小肥兔 發表於 19-10-10 09:29
呢d問題你問我? 不是你自己有答案嗎? 何必惺惺作態, 心照吧

港府已唔承認你地 200萬人啦, 你去獨立政府 ...

香港政府當然唔承認,可以承認d咩?8成市民無論藍/黃,都支持獨立調查,佢可以回應什麼?可以做什麼?

第一樣要查就是誰扣港人港獨帽子?

香港大部份人絕不支持港獨,反而你地呢班顛人,為恐天下不亂,為一個殺人既政權塗脂抹粉,你們才是中國、中國人的千古罪人。

翡翠宮

kitlinggloria 發表於 19-10-10 10:05
好同意你既觀點呀!要用和平手段爭取!
但請問宜家暴徒行為和唔和平?如果呢班「示威者」走歪了,我地係咪有 ...

你政治好不正確喎,你唔好陷中國政府於不義。
全世界睇住你「一國兩制、港人治港」架。

你竟然公然公開破壞一國兩制?

中國可以通過你香港既法例?

阿爺現在都「扮」置身事外,你做咩食左誠實豆沙包?話立法係關阿爺事?你叫阿爺點答你好?

翡翠宮

Manwah 發表於 19-10-10 10:45
你一講二百萬就知你係黃色啦, 唔駛扮中立, 從來連路透社都話得三十幾萬 (一個全世界最大的廣塲, 天安門都 ...

即使你話8000人,我都唔會介意,總之呢8000人,可以由2:30分行到晚上10時,人龍佔據了港島所有主要幹道(最小三條,連銅鑼彎內內街都佔滿人),前所未有咁迫人。
大家無破壞,萬眾一心,扶老攜幼,有d老人家,甚至自己一個人行,大家禮讓小朋友。
當時大家冇人叫過一句革命,冇人講過一句光復,講得最極端都只是叫林鄭下台,而好多人係冇講過一句口號,只是默默地用腳去行,去表達訴求。
我地全部人冇人帶過口罩,因為警方當日都冇放過催淚彈。
沿途有人不斷回收垃圾。
白車過,大家立即叫:讓路、讓路。
香港人遊行,就是呢種質素。
呢d,你唔係香港人,或冇去過現場,唔會感受到我的地既年輕人當時係幾咁高質素。
呢d路透社有冇話你聽?呢d香港人既心聲,你聽唔聽到?還是你都只聽到港獨?

翡翠宮

sandylaw 發表於 19-10-10 10:35
你唔支持暴力,亦唔支持港獨。

到今天佢地做緊既野並唔係共產黨抹黑,係真係有做過破壞、打市民等暴力行 ...

我同任何人都唔係伙伴,所以根本唔存在割不割席的問題。反而我唔明,點解一定要同人割席?同NBA割席?同美心割席?同元氣割席?我唔會。我想幫襯誰就幫襯誰?誰可以管人?
即使民主派,我亦唔會全buy。

民主就是有不同的聲音,和而不同。

港獨絕不是香港人主要訴求,香港主流民意仍然是五大訴求,最重中之重是獨立調查委員會。

如果到今時今日,政府仲找不住重點?咁同C9網既C9有咩分別?

利申:C9一名

翡翠宮

Manwah 發表於 19-10-10 11:24
我無否認你說的, 但今日已成往事, 不值一提的往事, 因為只是一次咁多是和理非, 往後全是暴動, 黑衣暴徒吧 ...

200萬人既訴求,從來未有回應,就己成為「往事」了?!果然,是應該「不值一提」的。

要提,當然只可以提暴徒、暴動、港獨。
否則,又怎顯得自己正義、團結?不扣帽子,又點可以令中國人鬥中國人?
中國人越散沙,政權就越穩固。

提一提你,示威者暴力是會被拘捕,有法律責任的。
但反觀警方的暴力是沒有後果的。所以要反暴力、揭止暴力,絕不止示威者。香港人睇得好清楚,警員的暴力,都絕對要正視。

翡翠宮

sandylaw 發表於 19-10-10 11:41
如果係你所講只係想要獨立調查委員會,咁喺呢個時候唔應該再出黎,俾人誤讀為港獨同支持暴徒,而家就係仲 ...

我一定要站出黎表達其他大部份香港人既意見。我們會繼續爭取訴求,但也不支倒暴力。社會絕不只兩種聲音。

我從冇支持暴力,我由第一日就反對。我反對示威者及警方的所有暴力。

我和你地唯一既分別在於,我是「反對任何暴力」,而你地係「支持警隊既暴力」。

因為我不支持警隊使用暴力、知法犯法、濫捕,所以就有人要針對我了,但對我完全沒有影響。我仍是我,我只講事實。

不過我都要再強調一樣,不是所有警員都有問題,但如果可以,我希望警隊可以考慮下要自發整頓一下自己。我實在覺得好可惜,因爲今次運動,輸了我們的警隊。

翡翠宮

Manwah 發表於 19-10-10 11:47
回覆 tester5 的帖子

又一次証明你心盲, 警方無理由打示威者, 定示威者打警察先?

溫柔?「記你老x」,「自由x」都是12/6由警員向示威者所講。

溫柔?831,無差別太子站打人。最後7個傷者都要鏠針。

溫柔?新屋嶺有多人被送到醫院,唔係斷骨就斷手。

香港警察當然溫柔,但是是對黑社會及共產黨。那對你溫柔嗎?應該不差吧。

不過,我相信唔係所有警員都咁,仲有「有良知」既警員。

翡翠宮

siupingc 發表於 19-10-10 12:37
回覆 tester5 的帖子

如果呢一刻你搵到二百萬人繼續出嚟和平爭取就繼續,若果係做唔到希望你支持警察嚴正 ...

如果唔係警方發出「反對通知書」,肯定會有更多香港人走出來繼續堅持和平爭取訴求,可以話比呢個政府聽,民意從來也不逆轉。

但現在政府,就是用各種手段去打壓和平示威者,警方竟然發出反對通知書?港鐵竟然只載警方?所有手段,都係去阻止大部份奉公守法的香港人去和平遊行。

但香港人不會屈服,我們會繼續以基本法予以的權利去爭取。所以,現在可能只有敢用自己前途去犧牲的示威者仲敢走上街,但背後其實有一大批和理非,我們不是支持暴力,但和理非會等待時機,如果有合法遊行,我們必定會再站出來,展現香港人的質素,從來冇變過。

翡翠宮

36900 發表於 19-10-10 12:51
由第一次佔路,跟著用違法達義去毀壞公物已經係犯法,警方已經可以執法,但你地就認為呢啲係粗暴行為,咁就 ...

當然有後果、會被拘捕、被打、我唔反對人為自己行為負責的。但請問警方可不可以不要惡意使用暴力?選擇性執法?知法犯法?

而且你要知,現在是警察暴力,才沒有後果。我對此也冇意見,政府是必然要包庇警隊的。

不過謝謝你講明什麼是「暴政」,暴力的政治。外國政權做錯可以被彈劾,被選票拉下來。

香港呢個「粗暴的政治環境」,就不可以了。無論政府做得幾差,人民都不可拉佢下來。香港人是忍受了多少議會的暴政才忍到今天?保皇黨的橡皮圖章,完全不上達民意,任意在議會有以制度橫行無忌?

現在看來,董建華都算有廉恥,現在既特首、問責制,完全無廉恥可言。

首頁

尾頁

跳至