自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆 mlyuen 的帖子

鳳仙花褐斑,也稱為風成花的葉斑病,它的症狀主要發生在葉片上,葉部病變先是淺黃褐色,然後擴展為圓形或橢圓形,然後中心變為淺褐色,邊緣變為棕色,在嚴重疾病的葉子上疾病的斑塊逐漸的連接起來,導致葉子變黃

以上我在網上見到的,去賣泥土,種子的鋪頭,問下有咩藥可以醫治~~
快樂的甜芋快樂的甜芋

男爵府

回覆 wingchi88 的帖子

葉黃,一係唔夠水,一係水多咗.我盆新出的,都係細葉.好的式.有時會咁,一排唔靚,過一排又靚返.俾D時間.降温時,鳯仙要暖下,佢有小小嬌氣
快樂的甜芋快樂的甜芋

大宅

甜芋 發表於 19-12-13 20:17

葉黃,一係唔夠水,一係水多咗.我盆新出的,都係細葉.好的式.有時會咁,一排唔靚,過一 ...

今日攞咗盆花出去問花舖老闆點解我盆花啲葉突然變黃同啲葉唔係好識大咁!!
佢話我淋得太多水喇!! 而家改番隔日淋一次水就夠!! 另外佢仲發現我盆花原來有蟲仔 細細隻痴住喺啲唔起眼嘅地方…我仔細咁睇就睇到 好核突!!
我買咗支殺蟲劑返去噴,每三至四日左右就需要噴一次~希望快啲可以殺晒啲蟲…等盆花變番靚啲啦!

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

花唔多,葉多又大
(0 Bytes, 下載次數: 28)

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

晴B媽 發表於 19-12-15 11:37
花唔多,葉多又大

(0 Bytes, 下載次數: 15)

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 親子王國15週年勳章

mlyuen 發表於 19-12-13 16:02
JM~我轉左盆啦~俾你睇睇~
轉盆時唔少心整跌左朵花 所以得番兩朵(原先就開左兩朵,一 ...
你株開紅色花好靚,我見好多都係紫色。
好彩我老爺種花叻,今年種得好多花開。

fatfat-hippo    發表於 19-12-16 15:05

大宅

Tabo63 發表於 19-12-15 12:29

你呢盆超堅!!
又大盆啲超又大塊
想問下點樣先可以種到啲葉又大又綠架?

男爵府

2盆
(0 Bytes, 下載次數: 12)
(0 Bytes, 下載次數: 12)

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 親子王國15週年勳章

tracyssbaby 發表於 19-12-15 14:43
2盆
吾係,派得1盆 ja.

子爵府

wingchi88 發表於 19-12-12 18:21
又話今年洋鳳仙花好易種嘅
就咁聽呢度啲JM講…好多都就嚟種瓜…
...

我之前幾年都種死,今年好懶,就咁將派番黎個膠兜放落隻杯度種,冇加泥,每日淋水同放窗台曬太陽,雖然唔多葉,但竟然開到花

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

上個月尾先至派返來,好似淨係識得標葉唔標花既係咪無咁快有花...?

伯爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章

請教一下你老爺有咩心得可以種得咁好

大宅

忌廉寶寶 發表於 19-12-15 15:10
我之前幾年都種死,今年好懶,就咁將派番黎個膠兜放落隻杯度種,冇加泥,每日淋水同放窗台曬太陽,雖然唔 ...

係會種到!! 但唔換盆嘅話盆花唔夠位生長~種嚟種去都係細細盆

大宅

hfl2000 發表於 19-12-15 15:38
上個月尾先至派返來,好似淨係識得標葉唔標花既係咪無咁快有花...?

正常呀!未咁快會有花~
你呢盆都生得好靚好健康!!
好快就會有花冧架啦!
到時一開就會開好多花架喇

子爵府

甜芋 發表於 19-12-13 20:17

葉黃,一係唔夠水,一係水多咗.我盆新出的,都係細葉.好的式.有時會咁,一排唔靚,過一 ...

咁d黃葉要唔要剪走佢?

禁止訪問

男爵府

wingchi88 發表於 19-12-14 15:54
今日攞咗盆花出去問花舖老闆點解我盆花啲葉突然變黃同啲葉唔係好識大咁!!
佢話我淋得太多水喇!! 而家改番 ...

滅蟲成功嗎?
快樂的甜芋快樂的甜芋

男爵府

coraor 發表於 19-12-15 22:34
咁d黃葉要唔要剪走佢?

剪走
快樂的甜芋快樂的甜芋

珍珠宮

MommyPanel勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

甜芋 發表於 19-12-13 19:58
回覆 mlyuen 的帖子

鳳仙花褐斑,也稱為風成花的葉斑病,它的症狀主要發生在葉片上,葉部病變先是淺黃褐色 ...

謝謝~
今個星期尾應該會派番花花, 咁我到時再帶牠睇醫生, 睇下噴D咩藥...

男爵府

回覆樓主:

我上星期求救完 (話花開得好慢 ,掉蕾,葉黃 , 泥有疑似白霉點)
於是我再上網看左 d 資料 & 入 d 種植群組求救

原來上星期太凍 ,所以花開得慢,同埋洋鳳仙以下咁樣會引至葉黃&掉蕾。。。

1) 怕凍
(咁岩果星期我轉左位向正窗口)
2) 怕太濕
(又凍又濕隔日淋都太密,要乾晒泥先淋水, 淋到半透好了)
3) 環境方向轉左不適應
(我之前每日都轉下盆花等佢唔同位置都曬到太陽,其實原來唔好成日咁做)
4) 唔夠肥

我做錯左以上幾樣野所以我上星期求救 ,今星期暖番, 唔再做以上果幾樣野 , 又ok 番喇 。。。真係
種植都有好多野要留意

首頁

尾頁

跳至