跳至

首頁

尾頁

大宅

我一家打算回流,想申請埋工人姐姐過去,有媽媽試過嗎?手續流程是怎樣?過到去一般工人人工幾多?

大宅

bubble_bb 發表於 19-10-12 13:16
我一家打算回流,想申請埋工人姐姐過去,有媽媽試過嗎?手續流程是怎樣?過到去一般工人人工幾多?
...

工人姐姐申請都應該唔難但就人工唔平你一定要出返果個省嘅工資,同埋一星期只可以做40小時多左要出OT錢

公爵府

bubble_bb 發表於 19-10-12 13:16
...
路過多嘴,我自己未申請過,但我舊工人離開我家後去左另一家人處,佢哋回流加拿大帶埋我舊工人返去,似乎係要 justify 點解一定要帶呢個工人去,我知道佢哋係話有初生B而我舊工人好有經驗湊初生嬰兒,加拿大領事館要我出封信說明我舊工人在我家工作多年,一直專職湊B,所以係一個專業 nanny。
人工我唔清楚,應該要比嗰個省的 minimum wage,不過你預工人未必會做得長,因為佢入境嗰下就係 landed immigrant ,之後可以申請家人,同自由就業,我舊工人去到唔夠一年就自己出來另外搵工,去老人院做,我哋去溫哥華玩佢都出來同我地見面飲茶,佢話老人院人工好D,又自由,唔使住在僱主家,而家佢申請埋個女過去,又有新男朋友,不知幾開心

首頁

尾頁

跳至