自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

伯爵府

ivycwl 發表於 19-10-12 18:34
想問下如不是專業人士,在香港家庭收入8萬左右,去到係咪冇咩可能揾得返?
...

揾得返唔難,但要交稅,交完就一定無咁多,屋比較平啲,大啲,少出街食,多係屋企煮,消費模式唔同,生活平淡悠閒啲。其實放暑假帶埋小朋友去住個幾兩個月感受下都幾好。聖誕又去下感受澳洲熱浪 來緊我都會帶小朋友去多幾次,順便去屋企人度住,去探下路同參觀下啲學校,不過我而家預計過幾年先送小朋友去讀書,自己同老公係香港揾錢比較舒服啲,可以一年兩次飛去,一次小朋友回來。

伯爵府

HammerC 發表於 19-10-12 20:56
我啲英文麻麻地,只識基本生活用語同自己行業的詞彙,仲要好好學習

因為你去到要考牌,用英文。有牌,人地先幫親你,仲可做其他人生意,不止華人。很多c 傅,英文唔ok, 考唔到牌,只能偷偷地替華人做,收平D囉,但如果有事上來,好大鑊!

大宅

HammerC 發表於 19-10-12 19:33
我未去過架,我自己本身技能係做水電工程,又或者我香港澳洲兩邊走,太太和兒子長住澳洲會唔會都可行呢?
...

如果買Perth要留意下mining sector,因有密切關係。Mining sector唔好係直接影響樓價同租金回報。 澳洲東岸始終係好些。

伯爵府

babybabyu 發表於 19-10-12 21:47

揾得返唔難,但要交稅,交完就一定無咁多,屋比較平啲, ...

不過我細個一暑假呀媽就送我去住2個月。我當時感覺係悶到抽筋。。。。而家我又想自己女過去

子爵府

bbc2018 發表於 19-10-12 14:42
我有個朋友今年暑假,剛去珀斯,申請咗年幾已批,佢2公婆用投資移民,去到唔做都得。樓價又便宜過悉尼好多 ...

移民珀斯要幾錢?朋友搵agent 搞嗎?有沒有好介紹?

伯爵府

ivycwl 發表於 19-10-12 22:50
不過我細個一暑假呀媽就送我去住2個月。我當時感覺係悶到抽筋。。。。而家我又想自己女過去。
...

就係悶到抽根 所以咪諗住係香港揾錢,二人世界去下旅行,仔女努力係外面讀書 不過怕到時唔捨得

大宅

love2talk 發表於 19-10-12 14:02
唔肯定有冇記錯

大伯喺嗰邊撞車,call白車要比幾佰澳幣的

廿年前,消防黎都要比5xx澳幣。。

公爵府

babybabyu 發表於 19-10-12 22:55
就係悶到抽根 所以咪諗住係香港揾錢,二人世界去下旅行,仔女努力係外面讀書 不過怕到時 ...

習慣左又唔覺好悶。
星期六,日多數佢地都要練水,溫習,練琴,都冇得謝去邊度。
除非有特別約人。
長假期,先會去遠d.釣下魚,去下其他地方搵野食,夏天就會去沙灘hea.

男爵府

不如你帶埋家人親身去體驗一下再決定啦!

子爵府

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

queencaribbean 發表於 19-10-12 21:41
回覆 HammerC 的帖子

我住柏斯。個個都話藍領好搵過白領,我吾知樓主個B牌呢到承吾承認,但你可以去TAFE ...

請問如果無咩專業技能的話想去柏斯門檻要幾錢先可以呢?

伯爵府

mandysio 發表於 19-10-13 07:26
習慣左又唔覺好悶。
星期六,日多數佢地都要練水,溫習,練琴,都冇得謝去邊度。
除非有特別約人。

乜原來都咁忙架?我以為除左温習,其餘時間都係做下運動戶外玩下,學下DIY屋企之類。我覺得係外國,好容易坐坐下又hea左一日 ,可能我唔係讀書,係旅行mode 係香港就係周街盪行街食野又無左一日,身邊人口密集,好似不停提住你好多野要做。。。

珍珠宮

gilgil39 發表於 19-10-12 22:53
移民珀斯要幾錢?朋友搵agent 搞嗎?有沒有好介紹?

Agent 唔清楚。

珍珠宮

babybabyu 發表於 19-10-12 21:47

揾得返唔難,但要交稅,交完就一定無咁多,屋比較平啲, ...

如果是珀斯真是要感受下當地夏天熱浪,可能有機會體驗制水。

如果你有屋企人在澳洲,小朋友香港暑假出發前可以報定summer course 佢地可以去學校上下堂,玩下,體驗下。

男爵府

我有個親戚,之前嚮香港係普通打工仔,後來過左去墨爾本,佢識基本英文,唔算好叻果種,佢打一份工再自己接吓freelance 做,一個人養一家5口,屋大花園大,老婆花園種菜多到食唔曬,一家生活好舒適。 比起香港時生活質素高好多

伯爵府

bbc2018 發表於 19-10-13 10:29

如果你有屋企人在澳洲,小朋友香港暑假出發 ...

乜珀斯啲熱浪特別勁架 太熱會唔會坐係屋內都暈架。其實如阿德或墨爾本係咪相對珀斯已經無咁熱?無去過珀斯所以比較唔到

伯爵府

bbc2018 發表於 19-10-13 10:29

如果你有屋企人在澳洲,小朋友香港暑假出發 ...

我都有睇緊資料呀,都想比佢地上下短期課程同埋活動

公爵府

babybabyu 發表於 19-10-13 09:49
乜原來都咁忙架?我以為除左温習,其餘時間都係做下運動戶外玩下,學下DIY屋企之類。我覺得係外國,好容易 ...

姐姐現在一星期操水四天,有幾天要早上練水,所以她也不能太晚睡。妹妹去玩管弦樂,每個月有兩星期要去彩排。
其實有很多學校活動已經在學校的時間內完成,算不錯了。

伯爵府

mandysio 發表於 19-10-13 10:47
姐姐現在一星期操水四天,有幾天要早上練水,所以她也不能太晚睡。妹妹去玩管弦樂,每個月有兩星期要去彩 ...

很好呀 又好勤力啊~重點是學校時間內能完成,我覺得係香港學習生活沒完沒了,特別勞累 可能大家都互相發放壓力。。

公爵府

babybabyu 發表於 19-10-13 09:49
乜原來都咁忙架?我以為除左温習,其餘時間都係做下運動戶外玩下,學下DIY屋企之類。我覺得係外國,好容易 ...

不過我地有車,想去沙灘hea時,前一晚切好水果,整沙律三文治壽司,零食,玩下食下,跟住就返屋企。我就拎多個熱水瓶或者去附近買咖啡。。

公爵府

babybabyu 發表於 19-10-13 10:53
很好呀 又好勤力啊~重點是學校時間內能完成,我覺得係香港學習生活沒完沒了,特別勞累 ...

我的小朋友讀書mama, 都唔想佢地讀書咁大壓力,當然都會push, 咁咪玩下運動,反正人生係佢的。讀書幾時都有得讀,運動過左呢個黃金期就冇得沖啦。。雖然佢地唔算好勁。
但起碼玩過足球,滑雪,溜冰,T-ball, soft ball, 長跑,游泳,跳高,跳舞。
當然有d係分季,唔係一次過。但做父母就好攰。。

首頁
23456...7

尾頁

跳至