婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

cometingliu 發表於 19-10-14 10:45
好同意,其實我覺得樓主媽媽唔係存心刁難,亦唔係想要錢,只係唔想個女要賤賣
...

唉~個個淨係睇到錢~
加多5萬,見盡人心~
就算阿媽加價唔岩,係咪真係賣女,都要睇埋佢地母女平日係點相處,其實都可以順便睇埋男方嘅品~

男爵府

回覆樓主:

你爸媽本身係咪無儲蓄?點解你爸要做手術3萬自己都攞唔到,你自己人工户口點解會比媽check住呢,你攞自己錢醫爸點解你媽可以唔比到,唔通儲d錢户口唔係你?結婚最怕就係d厚多士旁邊鶴,就算你唔嫁你媽都係叫你攞綜援即係都無打算理你,咁我都唔會理佢想法,會唔會因為你係家庭之柱,佢唔想影響到自己所以唔想你嫁返內地

男爵府

Yukihuen 發表於 19-10-13 07:27
我男朋友系大陸人,我媽不嬲都睇唔起大陸人,覺得佢地人工低搵唔到錢。
我男朋友系我媽生日個陣突登黎香港 ...

樓主,你仲好細個嗎?
點解月結單都要俾阿媽睇/阿媽叫就要俾佢睇?
同埋BB跟唔跟老豆姓你爸媽都控制唔到GA..你唔可以自己去搞出世紙果D?
另外阿媽無啦啦話要加碼人情...你地兩個唔可以補貼果5萬出來?(當然係扮男家出錢)

大宅

cometingliu 發表於 19-10-14 10:45
好同意,其實我覺得樓主媽媽唔係存心刁難,亦唔係想要錢,只係唔想個女要賤賣
...

我諗緊會唔會係阿媽覺得阿女未嫁就有左,已經蝕底。又唔想比男家覺得唔嫁佢唔得,因為咁樣既話嫁到入去實會蝦死個女,所以先咁樣,等佢地男家唔好覺得女家好蝦,同埋唔係一定大肚就要嫁。

已刪除用户

回覆樓主:

男爵府

藍尾巴 發表於 19-10-16 18:18
你想拎返主導就冷處理。。。睇邊個唔忍得。到你媽忍唔住問你宜家點,直接答佢唔結啦,拎綜緩。男朋友呢段時 ...

樓主可以咁狠,就唔會連月結單都要比阿媽睇啦

大宅

5萬蚊姐,男家唔比,咪做女既自己比囉。識得大肚做人呀媽,唔係連5萬蚊都比唔起麻(emoji)

複式洋房

回覆 Yukihuen 的帖子

老公嘅錢即係你嘅錢!你要幫老公之餘又唔可以傷害媽咪!所有你系要媽咪面前直接D話我地剩系比得起10萬!

別墅

Yukihuen 發表於 19-10-13 13:12
但其實我都覺得似賣女,依加佢咁樣話無15萬就單親拎綜援自己養,真心無奈左
...

企係你阿媽立場度諗,佢不嬲都睇唔起大陸人,而家你未婚就有咗佢梗係冇面啦,正如有人講大陸150,000禮金係正常,你阿媽都係想話俾人知個囡嫁得好好睇睇,夫家絕對有能力養得起你姐。
臨時加價係肉酸,但一日未答應頭婚事一日都有權加減要求喎,如果有能力又有心娶你又何必計較嗰幾萬蚊?你父母由細到大養你都唔止呢個數啦,何況要求一啲都唔過分

公爵府

牛年勳章

樓主, 妳幾多歲呀! 男朋友又幾歲呀! 大家點認識和什麼學歷背景, 有多少兄弟姊妹.

面子, 中國人的面子, 的而且磪係幾堅持, 五萬, 十萬, 十五萬係每人尺裡, 有不同的量度方法, 好囡兩頭暪, 他日妳也耍好好學習, 辦喜事最緊要開心, 媽媽突然加五萬禮金, 可能真是失左預算, 加上未來多一個bb, 多錢傍身也應該的, 世事, 無一定啱和錯咁二極, 個個父母也疼自己孩子的, 正一無價寶, 講錢失感情, 妳如果內心, 多一分想法, 只要媽媽開心, 我就滿足了, 會吾會舒服d 呢? 未來既事, 難預計, 可能bb最後, 也會在香港出世, 讀書生活, 到時妳仲有大把事情, 要父母幫手, 什至住在外家的, 如果妳錢銀緊d, 咪話額外五萬, 擺完酒先俾, 只要妳們應允俾既, 遲二, 三個月, 我認為無問題既, 祝福妳順利, 新婚快樂

大宅

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

做個靚太 發表於 19-10-13 16:08
多口講多句,見你唔止一次話自己陀女,男家都無嫌棄。。。
陀嘅係你,生嘅都係你,仔定女都係你有血有汗去 ...

終於有人講 睇佢好似自己都嫌自己陀女咁款真係眼火爆 男家唔嫌棄乜乜乜 唔嫌棄係正常囉 唔通仲要多謝佢唔嫌棄? 咁恨嫁果5萬蚊咪同男朋友夾左佢比自己阿媽囉 為果5萬蚊係度煩真係唔知為乜

珍珠宮

fantabb 發表於 19-12-27 19:27
企係你阿媽立場度諗,佢不嬲都睇唔起大陸人,而家你未婚就有咗佢梗係冇面啦,正如有人講大陸150,000禮金係 ...

認同!

珍珠宮

甘小兜 發表於 19-12-30 00:06
終於有人講 睇佢好似自己都嫌自己陀女咁款真係眼火爆 男家唔嫌棄乜乜乜 唔嫌棄係正常囉 唔通仲要多謝佢唔 ...

尼一點我都有D睇唔過眼,咩叫唔嫌棄自己陀女,有D女人真係自己都眨低自己,

男爵府

樓主,帶眼識人呀。湖南湖北人,一啲都唔單純。

老老實實,男家要求用禮金係香港擺酒,但男家又唔係香港,係唔係香港擺同佢哋無關吧。

仲有嗰三萬,你男朋友有無真係攞錢出來俾你先。

你媽就係勢利,先洞察先機。男家梗係叫你哄住你媽,因仲要靠你外家。唔係攞到身份證後住邊呀!

洋房

MeowMuiMui123 發表於 19-12-30 07:34
樓主,帶眼識人呀。湖南湖北人,一啲都唔單純。

老老實實,男家要求用禮金係香港擺酒,但男家又唔係香港, ...

男爵府

Yukihuen 發表於 19-12-30 07:54
個陣嬲就嬲我媽咪突然加,因為咁樣好肉孫,好落自己面。
個三萬男朋友比左既,不過我媽話唔收又叫佢自己用 ...

你媽既然唔要嗰三萬,證明咗佢唔係見錢開眼。
開大口要多多禮金擺明係信唔過你男朋友。

時間能證明你男友係龍定係鳳。不如唔好領證註冊,淨係擺酒啦。
BB又唔駛話唔跟佢姓既,反正係香港出世,你男友無得同你爭。

別墅

Yukihuen 發表於 19-10-13 07:27
我男朋友系大陸人,我媽不嬲都睇唔起大陸人,覺得佢地人工低搵唔到錢。
我男朋友系我媽生日個陣突登黎香港 ...

其實唔係你媽話你未嫁就幫住男家,而係你感覺真係每句都幫住男家
1.禮金同之後家用無關係
2. 你成日口口聲聲阿媽淨袋15萬,乜好多咩。香港好多人都係咁,擺酒禮金亦無關係,應該係新人另外俾
3.成日自貶身價,話係女都唔介意,記住呀,做女人要睇得起自己先會俾男家睇得起!

大宅

我生女,我老公不知幾興奮,寵到我覺得過份。
唔好講到個老公唔嫌棄就係恩賜
生仔生女係老公問題
樓主你思想都有問題

別墅

あやや 發表於 19-12-30 17:44
我生女,我老公不知幾興奮,寵到我覺得過份。
唔好講到個老公唔嫌棄就係恩賜
生仔生女係老公問題

咪就係,講到陀女就好驚俾人嫌棄咁,仲講到佢哋難得唔嫌棄係好好,樓主自己都要爭氣,唔好未嫁就當正自己係男家人難怪你阿媽企到咁硬

首頁

尾頁

跳至