跳至

首頁

尾頁

子爵府

考慮買呢?

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

Coop同一般Condo唔同,煩好多。唔好以為關埋門就係自己地方,因為根本唔係自己地方。當俾大舊錢去買居住權比較貼切。你有好多嘢都要經過業主團同意先得,例如裝修,租俾人,想轉airbnb就更加唸都唔洗唸。就連俾唔俾你買都有限制。要自己好小心睇該棟樓嘅條款。正反兩面睇,如果你係住客,保障小小鄰居唔會係d奇怪人咁囉。如果負擔到,我prefer condo over coop了。
https://www.curbed.com/2017/10/3 ... ence-buying-options

至於管理費,睇吓包乜嘢。包冷熱水,冷暖氣,倒垃圾,維修儲備,看更,保險,會所,住客服務等。你自己preference囉,你住冇管理嘅d嘢就要自己做,你唔想做就要自己花時間心血去搵個靠得住嘅人返來做。都係要付出。我好多年前睇過一棟condo,好似$2xxx個月管理費,但燈膽都幫你換埋。Extreme咗少少但管理費都係根據包乜嘢有平有貴。
你今日backup左未?

子爵府

管理費都2000幾,真係無能力住了

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

咁香港都有管理費萬萬聲㗎啦。

我呢頭海邊新起嗰堆condo,大部份管理費都去咗flood insurance,global warming,呢幾年冬天浸過好幾次。。。

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

公海有個post話樓上漏水滴咗成晚。 喺美國係應該唔會發生嘅事。當樓下一同管理處講,一般都會9秒9衝上來check。分別就係,管理處有每伙人嘅鎖匙,佢地通知咗樓上業主之後就可以衝入屋內檢查同刪大制,唔會由得佢滴足一日乜都做唔到。咁睇你接唔接受到呢個安排。你接受唔到有其他人有你屋企鎖匙,condo唔適合你。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

眼訓 發表於 19-10-18 22:25
公海有個post話樓上漏水滴咗成晚。 喺美國係應該唔會發生嘅事。當樓下一同管理處講,一般都會9秒9衝 ...

就算租屋都係,業主有晒所有租戶嘅鎖匙,會知會租戶,但不需要等租戶在場就入屋做維修,有香港嚟嘅人喺某d谷入面鬧爆業主入屋幫佢維修設備,咁間屋係業主嘅,冇可能爆水喉都要等到你返屋企先,租戶自己d嘢都濕晒啦。呢方面的確係要適應吓,否則就唔好租屋或買coop或condo
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

rose-mag 發表於 19-10-18 23:13
就算租屋都係,業主有晒所有租戶嘅鎖匙,會知會租戶,但不需要等租戶在場就入屋做維修,有香港嚟嘅人喺某d ...

鬧爆業主? 乜喺香港出租俾人,有emergency業主都唔可以入屋㗎?嘩呢d真係文化差異。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

眼訓 發表於 19-10-19 01:38
鬧爆業主? 乜喺香港出租俾人,有emergency業主都唔可以入屋㗎?嘩呢d真係文化差異。
...

係呀,都幾惡死,睇文字都知位港女好惡頂,結果一面倒俾呢邊住嘅谷友話佢,佢仲反駁咁咪好冇保障,點知自己唔喺屋企時,業主會唔會隨便入佢屋,唔見嘢邊個負責。。。佢當d業主好得閒,如果有請人管理物業嘅更加唔會隨便入屋,掉轉業主d時間都係錢,其實呢d個案最好都係自己買獨立屋,唔駛疑神疑鬼。

我以前都有睇過coop,但唔係好鍾意。

子爵府

我未至於吾中意業主入屋,最主要考慮coop抵吾抵買而已。
真係非常之平75,000,管理費850/一個月

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

kkyyn 發表於 19-10-19 08:50
我未至於吾中意業主入屋,最主要考慮coop抵吾抵買而已。
真係非常之平75,000,管理費850/一個月 ...

紐約市?平得好有可疑。
1. 層樓係咪under foreclosure等auction?
2. 層樓有冇legal issues,業主係咪俾人告緊?
3. 係咪低收入樓,買家入息有上限先有資格買?
小心。。。

管理費用返呎價來比較公道d。如1000呎樓比$850,每呎$0.85,冇乜設施就好似有d貴。但2000呎又係$850就唔算貴了。

子爵府

不是NY,在NJ的co-op,佢形容如下:
Move In ready 1st floor unit without stairs. Well maintained and freshly painted unit with lots of natural light. Large Master, Living Room, Large bath with tub/shower combo. Newly installed flooring throughout! Located steps away from the pool/laundry. The HOA fee incl taxes (approx 60% tax-deductible), water, blanket ins, sewer, heat, garbage & common area upkeep w/, AMPLE PARKING, 24hrs. Maintenance support. Motivated Seller!! Perfect for anybody who doesn't want to climb stairs. Buyers/realtors welcome (Offering 2%). Please call only if you have qualified buyers.

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

zillow好似話4萬幾就得啦喎。

我講嗰間 燈膽都幫你入屋換埋 嘅豪宅,管理費大概$1.4一呎。

硬係覺得樓價同管理費好唔match。我唔熟該區樓市,希望有其他人幫到你啦。

王國長老

kkyyn 發表於 19-10-20 08:03
不是NY,在NJ的co-op,佢形容如下:
Move In ready 1st floor unit without stairs. Well maintained and fr ...

NJ都分好多區喎,75k好似有d太平,唔知會係邊區,治安交通校網(如果有細路) 方便程度全部都要睇清楚,你可以上地產網或租屋網比較吓,850HOA fee真係唔平,對比屋價唔多合比例。

子爵府

回覆 rose-mag 的帖子

是Edison 區,1房1廁,700呎,可能是co-op 樓,所以樓價才咁平

首頁

尾頁

跳至