夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

同佢一齊十年喇,佢係一個大男人,每當話要同我商量一件事既時候,而我不支持佢既話,就會發脾氣,根本就係要我認同佢多過商量,佢係一個好鐘意追求質素生活既人(但佢係一個無能力可以追求質素生活)結婚時剛有bb,又租地方住,當時生活環境唔好,負擔很重,開支很大(即使公一份婆一份都個個月清,有時仲要驚唔夠用)但佢竟然想買私家車,仲要提出叫我幫佢去銀行借錢買車(因為佢無入息證明,而我有),當時我有講環境唔許可,無可能借錢買車,佢聽完之後發晒脾氣,每日都黑我面,比說話我聽,係要逼到你應承為止......我當時喊過無數次,但因為有左bb,所以我最後都應承左佢

大宅

當然,架車揸唔夠半年就賣番出去,因為佢當時根本就係無能力養到架車,但錢我仍然負責幫佢還,雖然吃力,但為左個仔,我決定忍,比機會佢,自此之後,佢都無再提要買私家車........

大宅

derrylkw 發表於 19-10-13 19:57
當然,架車揸唔夠半年就賣番出去,因為佢當時根本就係無能力養到架車,但錢我仍然負責幫佢還,雖然吃力,但 ...

好不容易捱左十年,呀仔9歲,我地上到公屋,我亦變左做全職媽媽,呢十年黎,佢依然會因少事發脾氣,亦鐘意買野(大洗到係完全唔會儲錢)但我亦接受左,只要佢自己搞得掂錢銀,唔洗煩到我,我都唔會理佢(即係對佢無期望就唔會有失望)

大宅

但上星期日,佢無端端同我講買左架私家車(私家車3萬)仲落左訂金,我問邊有錢買,佢話佢出到2萬,叫我係聯名戶口禁1萬蚊比佢(但個戶口只係得3萬蚊積蓄)我知道之後,好唔開心,佢經歷左十年,完全無改變過,諗野依然唔經大腦,依然係咁自私,我知我無得唔禁錢比佢,因為佢已經落左訂,同埋我亦知道唔幫佢又會發我脾氣,我幫左佢之後,佢又扮可憐,話自己搞到屋企無晒錢,我完全無理佢,因為對住佢已經心淡,但今日,佢竟然同我講話想賣番架車出去......,

大宅

買左只係一星期,我了解佢為人,根本呢架幾萬蚊既車就滿足唔到佢要求,我知,如果佢賣番架車出去一定係想買架更貴既車,但我真係無錢了.......
點解佢咁奇怪?點解佢咁唔識諗野?點解佢咁自私?我仲可以點做......

子爵府

畀面勳章

呢個環境,最緊要係你出番黎工作先。。之後慢慢處理問題,一步一步黎。。

大宅

jeremylui83 發表於 19-10-13 21:17
呢個環境,最緊要係你出番黎工作先。。之後慢慢處理問題,一步一步黎。。 ...

無人幫到手湊小朋友

同埋我怕當我出番黎做野有入息後,佢想買野又會叫我借錢

子爵府

畀面勳章

9歲小朋友已返小學,你可以做下part time唔洗俾佢知你有幾多錢。。 佢要借,你就唔好借俾佢就得

大宅

jeremylui83 發表於 19-10-13 21:22
9歲小朋友已返小學,你可以做下part time唔洗俾佢知你有幾多錢。。 佢要借,你就唔好借俾佢就得 ...

咁我都有考慮搵兼職做

以前呀仔細時,佢發脾氣就會用個仔黎威脅我,所以以前我好多時都會忍左去就算...

我最唔明點解自己有問題,自己唔岩,都仲要發人脾氣,唔支持佢唔幫佢達到目的就係我錯,我好驚佢發脾氣,雖然佢唔會打我,但佢會每日精神上折磨我

大宅

jeremylui83 發表於 19-10-13 21:22
9歲小朋友已返小學,你可以做下part time唔洗俾佢知你有幾多錢。。 佢要借,你就唔好借俾佢就得 ...

就講今次買車咁,明知自己無能力,點解仲要買,買之前唔係應該要衡量一下架麻,自己做野咁多年都無積蓄,已經係一個好大既問題

我今次幫左佢,但佢仲要扮一副可憐樣對住我,仲同我講今次搞到屋企無晒錢,又話自己一蚊都無好折墜,又話自己返工好辛苦,點解要擺副咁既樣對住我呀!
我真係好難受

子爵府

畀面勳章

明顯佢是睇清你的懦弱。
佢就係知道自己有問題,驚你唔認同佢,所以就用脾氣來讓你屈服。。 你首先要令自己比佢強,先可以凌駕於佢。。
另外,佢點用個仔來威脅你?

子爵府

畀面勳章

derrylkw 發表於 19-10-13 21:43
就講今次買車咁,明知自己無能力,點解仲要買,買之前唔係應該要衡量一下架麻,自己做野咁多年都無積蓄, ...

佢咁樣對住你,只係想令自己個心好過啲。。完全不是知道自己有問題的。。講真呢啲人,你跟住佢,只會一世悲哀。。根本冇為家庭打算過。。

大宅

jeremylui83 發表於 19-10-13 21:46
明顯佢是睇清你的懦弱。
佢就係知道自己有問題,驚你唔認同佢,所以就用脾氣來讓你屈服。。 你首先要令自己 ...

佢話離婚一定會爭撫養權,
發脾氣時仲會夜媽媽帶個仔落街
我話唔得,佢就會話我係佢呀爸,帶呀仔去街都唔得呀咁囉⋯⋯好多好多
點先做到凌駕於佢?

翡翠宮

derrylkw 發表於 19-10-13 21:20
無人幫到手湊小朋友

同埋我怕當我出番黎做野有入息後,佢想買野又會叫我借錢

你竟然因為怕佢借錢所以吾揾野做

子爵府

畀面勳章

derrylkw 發表於 19-10-13 21:49
佢話離婚一定會爭撫養權,
發脾氣時仲會夜媽媽帶個仔落街
我話唔得,佢就會話我係佢呀爸,帶呀仔去街都唔 ...

首先你要改掉自己懦弱的性格,唔合理要識say no..。。同埋要出去工作,有經濟能力就會有更多的解決辦法。。

大宅

有無了解多小小想買車背後既原因?
同埋有無同佢傾過你做返野,佢反應係?
另外,佢一份工養三個人,的而且確吾容易,辛苦完一個月再完全奉獻比個家庭,吾係個個男人都做得到,個仔9歲,上小學返全日,而且有獨立自理能力,佢返學你可以返工。
你有獨立財政先可以有say。

洋房

回覆 derrylkw 的帖子

係你一手縱到佢變到咁,由一開始就唔應該妥協咁多無理要求,咁搞落去佢有一日問大耳窿借錢要你擔保你又肯?樓上講得啱,出返社會工作儲返少少私己錢再諗下一步

伯爵府

搵下PT做,唔好依賴哂佢一個收入,靠唔住

大宅

Thisloop 發表於 19-10-14 00:16
回覆 derrylkw 的帖子

係你一手縱到佢變到咁,由一開始就唔應該妥協咁多無理要求,咁搞落去佢有一日問大耳 ...

我想當年試過無數次say no,但換來係精神上折磨,佢就好似一個小朋友係街到扭買糖咁,大聲喊螺地要你屈服

大宅

jeremylui83 發表於 19-10-13 21:58
首先你要改掉自己懦弱的性格,唔合理要識say no..。。同埋要出去工作,有經濟能力就會有更多的解決辦法。 ...

想當年我有工作時,有無數次say no ,但每當換黎係無理發脾氣,就好似小朋友扭買糖咁,係條街大聲喊螺地咁,等你無佢符,最後要屈服

首頁

尾頁

跳至