懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

lovebb611 發表於 19-10-15 13:21
我都考慮緊開刀或無痛
不過有聽講過無痛會用錯力傷到腰
期待樓主分享 樓主打文好生鬼

So far 生咗2個半月條腰完全無問題 可能係好個人,到時最緊要聽醫生姑娘指示,就唔會用錯力架喇

係呀,生鬼啲等準媽媽們唔駛咁緊張丫嘛

複式洋房

yanbabyyan 發表於 19-10-15 13:43
睇到呢句忍唔住勁好笑

雖然阿b最重要,但由有變冇嗰下真係好似天堂去咗地獄咁

係呀,講到0度好隱晦,明明就係無咗無痛
但佢哋為bb 好,所以無計

大宅

回覆樓主:

用無痛埋單多謝幾錢?

別墅

回覆 Memami 的帖子

請問你係咪揀左岑德強醫生?

複式洋房

Memami 發表於 19-10-15 16:41
趁bb瞓咗,可以繼續我嘅長氣分享

突然間我嘅醫生- 岑醫生出現喇! 佢好似救世主咁出現 ...

我都係岑醫生啊,想問順產埋單幾錢

複式洋房

yelling3 發表於 19-10-15 22:40
用無痛埋單多謝幾錢?

我住浸會4日3夜,加埋無痛埋單$86,000左右

加油呀媽媽

複式洋房

bee1010 發表於 19-10-16 12:32

請問你係咪揀左岑德強醫生?

係呀,佢真係好勁!不過cool cool 地架
我覺得因為佢太多症太忙,絕對唔講廢話,但所有問題都有問必答

複式洋房

GC_Chan 發表於 19-10-16 12:40
我都係岑醫生啊,想問順產埋單幾錢

我住4日3夜,順產加無痛 $86,000左右

岑醫生好好,不過每次覆診都會等到天荒地老
我好buy佢唔多廢話唔嘥時間, 同埋我因爲好緊張,每次一有野驚要問佢,佢就會一副覺得好小問題嘅樣去答我,超好笑

複式洋房

Memami 發表於 19-10-16 13:29

係,佢係一名有醫德嘅醫生,好彩遇到佢呀,我當時以為啲私家醫生只接開刀,好彩佢順產都接

大宅

Memami 發表於 19-10-14 01:40
話說我係超怕痛,一直打算開刀生b, 但係度睇過媽媽們分享無痛分娩,攪到我又心思思... 最後我就揀咗無痛分 ...

嘩 媽媽你記得好清楚
睇完你嘅分享 我先知原來可以減無痛嘅度數..

大宅

Memami 發表於 19-10-16 13:29

我未生仔前係睇開岑醫生婦科,每年檢查都搵佢...
上一胎有左時,果時又乜都唔識,見啲人forum 成日都話岑醫生多數接開刀,好少接順產,結果我搵左另外一個醫生...
睇完你篇分享,早知當時有左仔仔時去問下岑醫生啦

複式洋房

Memami 發表於 19-10-15 16:59
So far 生咗2個半月條腰完全無問題 可能係好個人,到時最緊要聽醫生姑娘指示,就唔會用錯力架喇:h ...

我都好怕唔識用力,又無教生仔/呼吸呢啲堂上 日子越近越驚驚

別墅

我都係搵左佢呀, 不過就會開刀。另外, 佢每日巡房幾多次?

複式洋房

GC_Chan 發表於 19-10-16 15:00
我都好怕唔識用力,又無教生仔/呼吸呢啲堂上 日子越近越驚驚
...

唔駛驚,到時冷靜地照指示做就無問題

其實無特別,我嗰陣係要先吸一啖大氣,然後閉氣10秒用力生,之後就開始閉氣15秒,20秒(就咁練好似有少少難道,但到時情急而又怕bb要等太耐就會做到閉氣15-20秒

過程佢哋會叫你唔好嗌,怕嘥咗啲力,但我反而臨尾幾下忍唔住大嗌咗先發到力生

祝你一切順利呀

複式洋房

bi_be 發表於 19-10-16 14:53
我未生仔前係睇開岑醫生婦科,每年檢查都搵佢...
上一胎有左時,果時又乜都唔識,見啲人forum 成日都話岑 ...

係呀,通常網上都係講佢開刀嘅分享。
我起初因為打算開刀所以搵佢,點知中途轉順產
佢話開刀/順產都可以,叫我唔駛急做決定,30+週再決定都未遲

複式洋房

bee1010 發表於 19-10-16 15:35

我都係搵左佢呀, 不過就會開刀。另外, 佢每日巡房幾多次?

每日一次,我嗰陣夾咗個星期日,佢都會同平時一樣一早7點鬆少少到,我試過未瞓醒佢就黎咗 有時覺得佢好癲,點解好似唔駛休息咁

大宅

回覆樓主:

好搞笑, 好詳盡, 而家36週, 仲諗緊無痛定開刀好, 睇完分享其實覺得無痛都唔係太差!

因為我超怕痛, 而且意志力極低, 個人好易放棄, 所以一開始諗都冇諗過要順產, 同埋驚會有產後漏尿, 又驚生到下面鬆晒, 諗住開刀快靚正, 但我係英國生, 呢度d醫生冇係香港果d咁experience開刀, 所以都驚醫生手勢可能冇咁好同傷口會大, 加上呢邊好難請陪月, 我媽雖然會黎陪我, 但坐完月就走, 我都擔心開刀復完耐d, 阿媽走左之後一個人搞唔掂!

想問下樓主, 無痛可以last 幾耐? 有時聽人講痛30個鐘都未生得, 咁無痛都係麻醉藥嗟, 過左咪又重新再痛過?

求意見!

複式洋房

Memami 發表於 19-10-16 16:17
唔駛驚,到時冷靜地照指示做就無問題

其實無特別,我嗰陣係要先吸一啖大氣,然後閉氣10秒用力 ...

多謝

複式洋房

Elisabetta 發表於 19-10-16 16:34
好搞笑, 好詳盡, 而家36週, 仲諗緊無痛定開刀好, 睇完分享其實覺得無痛都唔係太差!

因為我超怕痛, 而且意 ...

係呀宜家多咗好多媽媽用無痛

我本身真係超怕死又怕痛,身邊朋友都好驚訝我竟然順產,坦白講開頭衝醫院未用無痛嗰陣,我覺得好辛苦,真係一打完就爽YY 所以我同你一樣只考慮開刀或無痛

宜家2.5月,好彩無腰痛,漏尿或者下面鬆嘅問題,最緊要生完自己得閒就做下啲提肛運動

順產第2日落到床,幾日就進補。記得陪月講我知如果開刀要到20日先可以補,如果你揀開刀,記得提媽媽小心處理你飲食,唔好咁快補住

我嗰陣未開度數就開始打,我都驚無痛會唔會有限時,所以馬上問姑娘,佢答案係打完就一直會有,直到唔需要為止,仲同我講咗句:早打早享受

祝你一切順利呀

複式洋房

Elisabetta 發表於 19-10-16 16:34

因為我超怕痛, 而且意 ...

同埋生完係醫院& 坐月期間真係儘量瞓多啲休息多啲,照顧初生比陀bb 辛苦好多,要捱眼瞓餵夜奶, 又要handle bb 成日喊,會好大壓力,你記得到時搵家人幫手,自己有心事唔好壓抑,要講佢哋知!

同埋bb 喊一定有原因,所以到時唔駛驚! 有咩隨時pm 我,我哋交流下啦

首頁

尾頁

跳至