想生BB

跳至

首頁

尾頁

別墅

其實做IUI 又無我想像中咁辛苦,但最辛苦係要成日同老細請假, 等結果果段時間同埋失敗果份傷感

今個月就做第二次,我希望今次成功啦,想問問大家,除左食SUPPLEMENT,仲會做D咩増加成功既機會?

做運動?

蒸身?

浸腳?

同埋IUI 後其實係咪要果晚補多野? 我見e 度有D 姊妹話醫生有叫,但我上次IUI 後醫生just 好快咁打發我走,乜藥乜野要注意都無講底

大宅

vivibobo 發表於 19-10-15 14:02
其實做IUI 又無我想像中咁辛苦,但最辛苦係要成日同老細請假, 等結果果段時間同埋失敗果份傷感

我都覺得最煩係要請假, 你知啦, M又唔知幾時嚟, 又冇得預先請, 仲要開始後要成日返去照, 睇下D卵成熟未.
我嗰時成日話晏少少返公司, 請到老細都問我咩事... 又唔想同佢講, 最後同佢講屋企有事咋.

我覺得最大壓力就係請假同等開彩.

講返正題, 我醫生有叫我嗰晚返去補多次的. 仲有, 我嗰時有飲滴雞精.
樓主加油. 我係第二次IUI中的. BB而家就嚟1歲.

大宅

vivibobo 發表於 19-10-15 14:02

我第一次中的,乜supplement 都無食無做..淨係飲小左凍野

醫生都無叫我當天要補一次,但佢叫我每隔日可以既do一次
不過我前一日當日同後一日咁arm同c6好有mood所以有do

別墅

回覆 chu_chu_zone 的帖子

wow, so happy to hear that
我都係呀, 仲要我老細係男人, 都唔知點同佢講, 我都係話日日遲D番, 但因為公司同醫院距離遠,好攰呀每次都

別墅

回覆 missdpig 的帖子

wow, 好勤力呀你2個, 我叫我老公隔日佢都好似拎佢命咁款, 唉~

複式洋房

chu_chu_zone 發表於 19-10-17 15:08
我都覺得最煩係要請假, 你知啦, M又唔知幾時嚟, 又冇得預先請, 仲要開始後要成日返去照, 睇下D卵成熟未.
...

你好吖,我都想做iui,請問你係邊個醫生呢?做之前洗唔洗做啲咩檢查?thanks

大宅

YanYan002 發表於 19-10-18 11:33
你好吖,我都想做iui,請問你係邊個醫生呢?做之前洗唔洗做啲咩檢查?thanks
...

我係威爾斯私症做的。
要做左輸卵管、同埋有啲抽血嘅檢查先。
嗰時睇左第一次,佢就叫我做呢啲檢查,之後有報告後再睇多次,佢先suggest我做iui.

複式洋房

chu_chu_zone 發表於 19-10-18 11:37
我係威爾斯私症做的。
要做左輸卵管、同埋有啲抽血嘅檢查先。
嗰時睇左第一次,佢就叫我做呢啲檢查,之後 ...

請問私症洗唔洗出面醫生信轉介?大概用咗幾錢呢?(emoji)

大宅

YanYan002 發表於 19-10-18 11:39
請問私症洗唔洗出面醫生信轉介?大概用咗幾錢呢?(emoji)

要轉介信的. 嗰時我係私家開信俾我, 我再去廣華, 但廣華公家症話有排排, 所以問我轉唔轉去政府私家症, 咁我先去咗威院.

第一次IUI我用咗15000左右, 第二次IUI我用咗20000左右 (因為第二次知道中咗之後, 仲要返去照陰照, 等到成熟, 醫生先寫証明俾我, 所以第二次貴D.)

但用幾多錢, 好睇你要用幾多葯. 人人唔同.

出面做嗰D檢查我已唔記得幾錢了.

複式洋房

chu_chu_zone 發表於 19-10-18 11:52
要轉介信的. 嗰時我係私家開信俾我, 我再去廣華, 但廣華公家症話有排排, 所以問我轉唔轉去政府私家症, 咁 ...

唔該哂你

別墅

回覆 YanYan002 的帖子

我係起廣華做IUI咖,之前睇左大概半年家計會,有哂reference letter 同做哂d 檢查,然後排廣華都排左around 半年

大宅

威院做IUI 好定仁安好,有冇人知

別墅

chu_chu_zone 發表於 19-10-17 15:08
...

請問滴雞精是否每天飲?

別墅

其實IUI比自然懷孕高得戈少少成功率
不如做IVF好過啦

大宅

suki_lkm 發表於 19-10-23 16:05
請問滴雞精是否每天飲?

我嗰時唔係日日飲, 2-3日飲一包咁上下.

複式洋房

回覆 manbill0664 的帖子

仁安成功率高好多, 之前聽過護士朋友Share

首頁

尾頁

跳至