自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

想生BB熱投

第一次請姐姐,一家三口,要同4歲囝仔同房。主要負責清潔,煮飯同接小朋友上落校巴同上興趣班。Interview 咗兩個完約返咗菲律賓嘅姐姐。感覺ok, 想參考JM 意見:

A) 35 歲,有兩個十幾歲小朋友。
上個雇主做咗6年,因為小朋友已15歲而離開HK 。 要求星期日放假,話會去行山,返嚟後唔使做家務 (呢樣我ok)。話識蒸魚,牛腩。感覺醒嘅, Whatsapp call 見到屋企幾光鮮。

B) 39歲。有兩個小朋友,9 & 14 歲。上份約完後要返鄕下照顧爸爸。放假鍾意留喺屋企繡花。要戴眼鏡。英文差過A。感覺純啲,聽得出需要一份工。

另外果谷無反應,想係呢邊問吓。

大宅

想生BB熱投

另外: 如果姐姐放假唔願出街,你哋會俾佢喺邊度休息?喺房怕佢阻住小朋友溫書,坐廳/ 梳化? 困係廚房成日?

請賜教。

大宅

eklour 發表於 19-10-15 22:22
第一次請姐姐,一家三口,要同4歲囝仔同房。主要負責清潔,煮飯同接小朋友上落校巴同上興趣班。Interview ...

我會揀A, 起碼上一份工做咁耐
如果B我擔心佢古惑,個個姐姐都話返鄉下照顧親人,跟住即刻搵工,中伏機會大過A

男爵府

我應該唔會揀A, 感覺好老油條唔憂做,細路細,怕俾佢一穫橋起。B都講唔上有乜好唔好。
趕唔趕?唔趕就叫agent 再搵岩心水d.

禁止訪問

回覆樓主:

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

第一次請姐姐,一家三口,要同4歲囝仔同房。主要負責清潔,煮飯同接小朋友上落校巴同上興趣班。Interview ...

B
不要從別人的嘴裡去認識我

男爵府

我都唔會揀A,難聽d講句係老海鮮,你需要佢仲多過佢需要份工,interview 啫都未返工,咁快就講條件,做耐咗咪更加比佢牽住個鼻走。
純粹個人意見,唔啱聽可以ignore 咗佢

wcpcelia    發表於 19-10-17 14:26

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

A感覺上會好似計較D同埋仔女都大,好似會揀僱主! 未必做得耐! 好懂得bargain.

我會揀B因為佢D仔女仲細, 會頂梗上,克苦耐勞D,但最好問埋上個僱主做左幾個约!

大宅

回覆樓主:

會揀b,a感覺老油條。b禮拜日唔去街好呀!如果去街分分鍾會同d同鄉交流學壞曬架!

公爵府

2024勳章

b

珍珠宮

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 BB防敏心得分享勳章 笑得好勳章 Poo得好勳章 HiPP勳章(1)

會揀b

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

回覆樓主:

我會揀B,起碼佢仔女細要份工養家,唔出街無咁易病同學壞,可以俾佢留响房,開個guest wifi俾佢只係放假嗰日用,等佢可以video call d 仔女,小朋友响廳溫書一日半日無所謂啦!

子爵府

揀B, A好有老油條feel,我個姐姐在我家打左5年幾工,已超級老油條,有自己一套,唔聽人講........

伯爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

B

翡翠宮

牛年勳章

揀B

A應該會計較同自我啲,你新手請姐姐未必駕馭到佢

大宅

就咁睇我會揀 B..
因為A感覺會多要求..

(我諗起幾年前請姐姐..
真心覺得自己好好彩..
我當時只 in 左一個..親戚介紹既..
係香港做左8年.. 對上一份斷約..
其實我第一次請姐姐..
咩都唔識.. 見完覺得佢幾斯文就請左..
不過請左之後真心覺得呢個工人超好..
勤力醒目唔計較.. 對我女又有愛心..
所以斷約既工人都唔一定唔好..)

翡翠宮

回覆樓主:

我又覺得A好啲喎
至小英文好啲同埋上一份工做到六年
感覺係穩定同埋有能力嘅人

不過我請工人嘅經驗唔多
可能其他姊妹嘅意見會比較有參考性

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

見工你覺幾好, 但小心, 個個都係影后, 見工感覺好好, 但上工後, 衰過衰家婆, 極速變面。

公爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

B

大宅

想生BB熱投

ayn 發表於 19-10-15 22:33
可唔可以聯絡A前僱主?我之前請姐姐係同過佢前僱主聯絡過,前僱主comment好值得參考
...

多謝大家嘅分析。
再問agent, A話無咗上個雇主contact,覺得有古怪,做咗六年或多或少都應該有啲感情。 B就等緊回覆。

首頁

尾頁

跳至