自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

同公司counter offer 左m先

子爵府

轉唔轉,視乎你個性、年齡、家庭狀況同計劃,就咁睇文字,樓主個性屬穩陣型,即係要有把握先做,如果樓主年輕,建議可以搏一搏,人生機會唔係成日有,但如果你有家庭計劃,例如要有小朋友要照顧屋企,咁搵錢已經唔係首選,新公司好處:人工高、福利好d對你來說已經係次要

大宅

難離難捨 發表於 19-10-15 22:42
依家公司做緊am準備升m,有offer係做HRBP。人工係依家double多少少(未正式升m唔肯定加幾多人工)呢個時勢 ...

轉啦, double wor

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

duplicated

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

CCHINGC 發表於 19-10-16 08:47
轉唔轉,視乎你個性、年齡、家庭狀況同計劃,就咁睇文字,樓主個性屬穩陣型,即係要有把握先做,如果樓主年 ...
同意

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Annettelabelle 發表於 19-10-15 14:32
同意,double 喎,你話加幾千先要考慮姐,你怕handle唔黎,有時你唔試過唔會知
...

人地開得呢個價,證明樓主值啦

伯爵府

Double會轉

珍珠宮

依家公司做緊am準備升m,有offer係做HRBP。人工係依家double多少少(未正式升m唔肯定加幾多人工)呢個時勢 ...

既然係咁你又見工?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

回覆樓主:

福利好長遠都係好

大宅

我唔會轉...原本公司都有得升...有左個名第時點轉都得
同本身公司所有野都滿意既話就唔會博,,,
除非無小朋友又後生想博...有幾高人工就有幾辛苦...
自己唸值唔值

禁止訪問

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

Double喎,老公又支持。唔洗唸,即轉。請得你即是你有能力,點難做都要撐1年,再出去,叫價可以更高。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

舊公司"近屋企、做返自己擅長同鍾意做嘅野、上司同老闆睇得起我", 呢三個優點已經係工作開心的重要條件. 新公司好處只係人工好福利好, 但你又驚唔識做, 又驚做唔好, 又係新位, 我覺得唔好轉住. 況且你係舊公司只係AM升M, 其實仲有大把野學, 大把機會. 等你上咗M, 再充實自己. 去到某個時刻, 當你會對舊公司有多D唔滿意, 先再考慮.

伯爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 叻叻勳章 陪月勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆 難離難捨 的帖子

其實睇你說話似自己偏向唔轉。其實當初搵新工,係因為咩原因?? 老公叫??
我本人無乜上進心,夠食夠用就得,最緊要係開開心心。所以比我的話會唔轉~
近屋企、做自己鍾意gei野、上司同老闆又buy自己,其實三個因素都可遇不可求,中晒真係好難得。

但如果你話屋企好有負擔,或者自己鍾意銀紙多D,又後生的話,當然搏一搏啦,話晒人工多成倍有多....

琥珀宮

回覆樓主:

轉,double多少少好吸引

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

如果你想嘗試自己的實力,敢於挑戰,出去試

我覺得樓主現有的工唔差, 基本上"近屋企、做返自己擅長同鍾意做嘅野、上司同老闆睇得起我" 呢三個條件係可遇不可求。

人工高, 有可能係你而家份工偏低, 另一個可能係高人工已包括咗其他野(如壓力、工時、人事等因素)

大宅

littledot 發表於 19-10-15 23:37
其實要睇你個人,如果純粹睇錢,自問能力強有自信鍾意挑戰,咁應該轉嘅。
但如果好似我呢種做生不如做熟, ...

我係冇乜冒險精神嘅人,所以好怯

大宅

mizuho 發表於 19-10-15 23:55
你嘅理解,點樣為之一個成功嘅HRBP?
新公司嘅產品類型和舊公司有冇相同地方?
...

其實我連HRBP係咩黎,都係in之前上網搵下資料先知大概係咩 新同舊公司係唔同類型,呢個亦係我擔心嘅地方

大宅

mizuho 發表於 19-10-15 23:59

基本上需要同BU Head對接,有興趣可以PM,用過幾個HRBP可以 ...

pmed謝謝你

大宅

雷老虎 發表於 19-10-16 00:19
新公司係做開"方"牛??

唔可以叫開荒牛,但有感似白老鼠

首頁

尾頁

跳至