自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

難相處 發表於 19-10-15 21:06
二萬五,五天工作,一刻都不能停。
萬五,五天半工作,七成時間冇嘢做。
朋友話二萬五應該做唔到退休,佢已 ...

有冇兩萬可以揀

珊瑚宮

畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

回覆樓主:

我會揀15000

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

大笨鐘 發表於 19-10-16 09:45
2萬5(emoji)份,分分鐘唔止8個鐘,咁多嘢做咁大壓力,點會唔用你私人時間?而且經濟差,公司裁員後,人少 ...

多唔多野做...我覺得都睇工作能力的..
有D人真係鍾意做野..同爽手的....

有D人係手腳慢的....成日OT都搞唔掂既野...
人地半日就做完...

因為我初出黎工作時就試過...
頂替一個成日OT既人既工作...
當時阿HEAD話多野做架...遲D會請多個人...
叫我幫住手先...

點知我一做....唔駛一個早上已搞掂佢一日連OT先做得完既事...
跟住下午有野做..都係少少..少少咁黎...
工作量一D都唔多...

跟住我做左幾個月就準備結婚唔做囉...
我唔走...佢都唔請番個人...
到我教果個新人做野時...
佢又話多野做....

所以...忙同閒既工都好...
人地介紹的...真係唔好信足...
要做過先知....

翡翠宮

回覆樓主:

睇下等唔等錢用啦

大宅

月希 發表於 19-10-16 10:46

我自己覺得自己快手架!哈!
我對上一份工就係,同事做到OT,我坐係到捽腳趾。
不過年紀大咗,又無業多年,真係未知自己能力如何,怕放棄萬五又不能勝任二萬五,到時可能萬頭都搵唔返。
現職萬頭工作量ok,起碼我有時間上BK
真心羨慕BK幾萬蚊文員。

公爵府

虎到金來勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

難相處 發表於 19-10-16 09:53
我就係自我安慰萬五可以做到七十歲,哈哈!
好無大志.......

試25000 唔得再轉。 每月多10000, 60%

除非你唔等$洗,衹係想揾份工過日晨……

珍珠宮

回覆樓主:

萬五,加抄吓股票

珍珠宮

$25000係做d咩搞到咁大壓力?
本身我鍾意忙, 感覺時間過得快d。如果7成時間冇野做望收工,我覺得好難涯....

琥珀宮

回覆樓主:

要睇有無財政壓力,始終差成萬蚊

伯爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 叻叻勳章 陪月勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆 難相處 的帖子

如果唔使OT, 只係做到無停手的話, 我揀二萬五每個人受壓程度都唔同, 而且識適當地減壓的話就無大問題啦~

萬五一來少成萬, 二來話唔定老細"英年早逝", 擔保唔到一定可以做到老過喎, 三來呢D私人助理都好睇你同佢夾唔夾到, 正所謂人夾人緣.... 仲要返五日半 -.-

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

healthymimi 發表於 19-10-16 11:06
萬五,加抄吓股票

X2

珊瑚宮

畀面勳章 BK Milk勳章

難相處 發表於 19-10-16 08:06
二萬五,五天工作,一刻都不能停。
萬五,五天半工作,七成時間冇嘢做。
朋友話二萬五應該做唔到退休,佢已 ...
我想貪心啲, 會試做二萬五的工作, 人人工作能力不同, 可能自己得到又唔係咁辛苦呢
<3<3Rilakkuma+PostPet+Pooh

大宅

我愛Corina 發表於 19-10-16 08:14
我會揀$25000,
返五日工舒服d,而且忙時間仲快過。

我都係咁話,想hea落黎時,都大把文員工揀,能搵錢時當然搵多d

用戶要求終止服務

牛年勳章

月希 發表於 19-10-16 10:46

有 d 老闆用人好盡,超人都做唔到嫁!除咗效率,仲有態度等等互動,先決定到 OT 時間。老闆臨放工比個 task 你,第二朝返工前要放佢枱面,任何人都要 OT 啦!
未經許可,請勿轉載

子爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

15000做20個月先等於25000做1年人工。可能做25000可提早退休

大宅

猫物語 發表於 19-10-16 11:27
我都係咁話,想hea落黎時,都大把文員工揀,能搵錢時當然搵多d
...

咁我真係好失敗,我現職搵咗好耐。
我好怕再成為待業中年........

wcpcelia    發表於 19-10-16 14:48

大宅

我會揀萬五冇咁大壓力精神健康都好啲呀,金錢買不到健康啊

珊瑚宮

難相處 發表於 19-10-16 11:02
我自己覺得自己快手架!哈!
我對上一份工就係,同事做到OT,我坐係到捽腳趾。
不過年紀大咗,又無業多年 ...

咁如果你係做野爽快既人...
又覺得2萬5好吸引的話...
我覺得試下冇壞...

我自己都係做萬鬆D既工...
一星期有6成時間係上網..睇下漫畫,FB同BK..
另外有4成時間都係偶然會忙少少...
但再忙..我都係準時收工的人....

珊瑚宮

大笨鐘 發表於 19-10-16 11:32
有 d 老闆用人好盡,超人都做唔到嫁!除咗效率,仲有態度等等互動,先決定到 OT 時間。老闆臨放工比個 tas ...

咁都有機會係咁...
所以睇你搏唔搏囉...
你依D CASE..都唔係工作量問題..
而係老闆問題....

大宅

MrsSingSing 發表於 19-10-16 11:09
$25000係做d咩搞到咁大壓力?
本身我鍾意忙, 感覺時間過得快d。如果7成時間冇野做望收工,我覺得好難涯.... ...

幫sales出單、入數、出report,有軟件代勞。
追下sales到期單交數,開會要去跟頭跟尾,整理文件,打下信,職位係秘書,但跟一個部門。

首頁
23456...7

尾頁

跳至