自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆樓主:

我覺得睇個工人同個僱主大家識唔識做,我工人做到我要求八成,我係ftm我都比好大自由度佢,我仔番左學佢又準備好曬晚餐,又做好清潔佢睇電話個d電視節目笑到咔咔聲我都無理佢,但佢好識做,由我仔一放學個一刻開始到到我仔入房訓佢都唔會掂個電話,所以我接受到佢做好嘢玩電話

男爵府

days.bb 發表於 19-10-16 12:59
佢照顧小朋友時我見係無玩,電話佢放房,但無野做時我就當睇唔到,因我ftm我都會禁電話
入屋時佢有問我無 ...

就算幾無野做都好,唔可以有玩電話時間。

wcpcelia    發表於 19-10-18 10:16

男爵府

days.bb 發表於 19-10-16 22:18
因我之前問過身邊請緊姐姐既朋友
佢地都有Share wifi
所以我都有比到姐姐

唔係化...我所有朋友都唔會share WiFi, 姐姐一定係禁手機的。一俾玩手機,機不離手,你唔俾佢都偷偷地。

禁止訪問

公爵府

除左第一個工人俾過Wi-Fi之外,之後請既工人都無俾,免得工作時掛住㩒電話,工人一般買充值卡,用自己錢就唔會不停㩒㩒㩒。開頭來要嚴緊d,做完工作就教下之後bb出世照顧既時間表,點樣清潔bb用品,煲薑水,記低點煮中菜,仲會買本書俾姐姐睇照顧小朋友及家庭既do and don‘t。讓她認識家中規矩及照顧bb注重事項。

我會俾心理準備俾工人,到時好忙,太太休息時,你要一湊三,最後唔使佢幫手就另當別論。

男爵府

days.bb 發表於 19-10-16 12:38
twins 12月先出世
姐姐已入屋 share 左wifi 比佢
一至五 7-9 星期六 7:30-9 放日

你會後悔

大宅

timtim2013 發表於 19-10-16 22:53
我覺得睇個工人同個僱主大家識唔識做,我工人做到我要求八成,我係ftm我都比好大自由度佢,我仔番左學佢又 ...

我同你差不多,我有share WiFi,冇限定佢咩時間唔可以用電話,姐姐亦自動自覺做野時唔會用電話。因為工作時間長,所以我叫佢做完嘢就好休息下訓下,我有需要就會叫佢。大家互相尊重囉,關係先會好。如果大家老細講明反工時間唔俾你哋㩒電話同講電話,試問有幾多人可以做到呢?得過且過就算啦⋯⋯最緊要唔偷嘢同錫我小朋友就得㗎啦

伯爵府

回覆樓主:

我果時冇話俾姐姐日中睇電話,冇 share wifi,而我係 working ma,所以小朋友返學後,得佢自己喺屋企,咁相信一定會睇,但佢做好我要求做嘅嘢,而我在家佢都唔會攞電話出嚟,咁都 okay!

子爵府

days.bb 發表於 19-10-16 22:22
我都想知其他姐姐工作時間係幾長
可能佢地要姐姐keep住不停搵野抹?/比姐姐齊坐休息??但我覺得咁仲無聊
...

其實真係好多嘢做㗎!

我姐姐大概係咁
700 早餐
730 抹塵 (廳嘅電視、音響、櫃門surface、抹窗、鋼琴電腦房等)洗衫浪衫
900 小朋友起身,姐姐比早餐、陪玩等等
1200 煮小朋友午餐/清潔
1300 姐姐自己午餐
1330 清潔洗手間x2,睡房x2,吸塵抹地,摺/iron 衣服、準備晚餐(如果要煲湯又要預早少少)
1830 正式煮飯
1930 食飯
2000 開始清廚房
2130 搞掂

唔會每日一樣,比如我老公出trip,煮少好多嘢,簡單蒸肉炒菜就2030入房都得! 有時小朋友唔肯跟姐姐,一定要我陪玩,姐姐就得閒d,又或者我帶埋小朋友出街,姐姐又得閒d。但overall 我覺得好忙㗎!我一定搞唔掂

男爵府

days.bb 發表於 19-10-16 12:38
twins 12月先出世
姐姐已入屋 share 左wifi 比佢
一至五 7-9 星期六 7:30-9 放日

我嗰個做左8年,一定唔會share wifi俾佢,費事以為奉旨畀佢玩電話

wcpcelia    發表於 19-10-18 10:16
與智者為伍 與善者同行

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

piggip77 發表於 19-10-16 14:11
我唔介意佢做完野玩電話, 如bb 午覺時.

me 2

男爵府

asusual 發表於 19-10-16 22:36
無特別 飯又唔洗佢煮 淨係洗下碗 抹下 清潔下
洗下衫 佢幫我執過哂全屋所有嘢 摺過哂我全部衫 但頭一個月 ...

我想問下姐姐來之前會將間屋執到靚一靚,俾佢知本身係咁整齊干淨?定係直頭等佢來,佢去執好呢?

子爵府

Happybabyhbb 發表於 19-10-17 04:09
其實真係好多嘢做㗎!

我姐姐大概係咁

你姐姐湊幾多個?
中間有無休息時間 ,我姐姐意家太得閒 同好鐘意等我醒先去做野,
頭先仲一路煮一路傾電話,我一間要同佢講返清楚。工作時間唔好玩了

子爵府

堅媽 發表於 19-10-17 06:28
我嗰個做左8年,一定唔會share wifi俾佢,費事以為奉旨畀佢玩電話

頭先再同姐姐强調左了
工作中唔好玩電話希望佢會留意
如果講唔聽就算 換人

子爵府

days.bb 發表於 19-10-17 11:57
你姐姐湊幾多個?
中間有無休息時間 ,我姐姐意家太得閒 同好鐘意等我醒先去做野,
頭先仲一路煮一路傾電話 ...

我本身一個大嘅係7歲,所以姐姐剩係早上係廚房拎早餐比佢之後係完全唔使理佢。早餐係cereal,蛋糕果類,真係只拎出黎!複雜早餐都鍾意我煮,例如炒蛋通粉果的,有時大女嘅午餐都係我自己煮自己送去學校,因為我大女細時係我自己湊,無姐姐㗎,所以佢特別痴我,咩都係prefer我或者佢自己搞,唔使姐姐幫!仲要成4點先放學回到家!
姐姐陪玩個個係3歲,返k下午班!所以你見我姐姐下午先有時間衝衝衝做家務!但係要姐姐單對單就真係上午先需要。二女放學時,大女已經搞掂佢學校嘅嘢,好多時可以陪二女,我亦主力睇細路啦!
我仲有一個newborn係我自己睇,姐姐要做嘅嘢只係洗bb衣服同奶瓶

子爵府

days.bb 發表於 19-10-17 11:57
你姐姐湊幾多個?
頭先仲一路煮一路傾電話 ...

講真,我屋企真係好多嘢做,佢搵到休息位係佢勁! 如果唔得閒,有時skip一次半次洗洗手間or一次吸塵都無所謂,都係第二日做番!但係真係好少有時間可以玩電話,except weekend我大女多activities兼出街食lunch,姐姐就成日得閒,到時佢點玩手機,唔做家務我都唔理,一日半日當佢抖下氣都要!

我姐姐唔太醒目果d,所以係屋企做嘢叫OK,但我無帶佢出街嘅,買送我自己買完叫佢係屋企樓下接我咋!細路出街玩係我同老公weekend帶,因為我唔太鍾意有外人係度 所以佢唔係果d太太左右手,佢推b車我拎手袋,我申手or一個眼神已經知我要佢遞呢樣遞果樣咁
佢只需做屋企嘢,唔使跟出入

男爵府

POLLY922 發表於 19-10-17 02:13

我同你差不多,我有share WiFi,冇限定佢咩時間唔可以用 ...

係呀~係呀~你講得好啱,互相尊重好緊要

大宅

先生小姐 發表於 19-10-17 08:39
我想問下姐姐來之前會將間屋執到靚一靚,俾佢知本身係咁整齊干淨?定係直頭等佢來,佢去執好呢?
...

佢未嚟之前都冇人做家務亂到爆
佢全部嘢同我由頭執一次 我諗我係頭一個星期有brief佢要做咩 之後都冇理佢

不過就係用佢嘅preference不過我就冇所謂 我好casual 而我又好彩 請個姐姐好好

首頁

尾頁

跳至