自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

MaMaMin 發表於 19-10-17 19:39
正規說法係粤港車牌,所以車牌係[粵Z xxx 港],唔係中港車牌,所以應該在广東省範圍使用。
...

你解答得好正確 中港車係大家叫慣咗啫!車牌上都係用粵,所以正式只可以廣東省內行走!大陸法例係咁規定!反而唔係粵港牌嘅粵牌車就可以全國周圍行,外省嘅車牌都可以全國通行,都唔明點解粵港車只能去廣東省!曾經有粵港車上咗上海跟住俾人捉咗,最後唔知點樣啦

大宅

summerDDa 發表於 19-10-17 19:46
我出世、手册已寫海南省!所以一直都寫海南省

咁你應該係90後 你上網或打電話去大陸專門負責兩地牌嘅車管所問下海南可唔可以去啦!其實未必有人會捉,不過可能交通燈嗰d
cctv影到有機會會有罰單咁啫!不過你知國內嘅野啦,又唔一定會捉得咁正規嘅

男爵府

yiuyiu-mum 發表於 19-10-17 19:53
咁你應該係90後 你上網或打電話去大陸專門負責兩地牌嘅車管所問下海南可唔可以去啦!其實 ...

我八十年。岩岩今年清明先揸完返去

男爵府

咁你應該係90後 你上網或打電話去大陸專門負責兩地牌嘅車管所問下海南可唔可以去啦!其實 ...

以家上面都捉得嚴!

男爵府

正常途徑、捉乜野 。。

大宅

summerDDa 發表於 19-10-17 20:37
正常途徑、捉乜野 。。

捉咩?捉違規囉!公安部明文規定只可以行廣東省!你行出咗咪捉你囉!洗同你講道理!你估揸粵港牌大晒咩

男爵府

yiuyiu-mum 發表於 19-10-17 22:20
捉咩?捉違規囉!公安部明文規定只可以行廣東省!你行出咗咪捉你囉!洗同你講道理!你估揸粵港牌大晒咩 :joyous ...

都講左已經揸過去!同埋申請時已問清楚才申請第二個!!

男爵府

yiuyiu-mum 發表於 19-10-17 19:47
你解答得好正確 中港車係大家叫慣咗啫!車牌上都係用粵,所以正式只可以廣東省內行走!大陸法例係咁規 ...

題外話問一下:我見有d 人租兩地牌做生意,車出車入接客!唔犯法咩?如果有咩意外邊個孭?車左毒品 又 租比司機果個會唔會有事?

侯爵府

https://www.hk01.com/%E5%8D%B3%E6%99%82%E4%B8%AD%E5%9C%8B/313426/%E6%94%BE%E5%AF%AC%E7%94%B3%E8%AB%8B-%E5%85%AC%E5%8F%B8%E7%B4%8D%E7%A8%8515%E8%90%AC%E5%85%83%E5%8D%B3%E5%8F%AF%E7%94%B3%E8%AB%8B%E4%B8%AD%E6%B8%AF%E8%BB%8A%E7%89%8C-%E6%B8%AF%E6%BE%B3%E5%8F%B0%E7%9A%86%E5%8F%97%E6%83%A0

附合資格嘅公司、人才、捐贈者都可以申請。

子爵府

yiuyiu-mum 發表於 19-10-17 22:20
捉咩?捉違規囉!公安部明文規定只可以行廣東省!你行出咗咪捉你囉!洗同你講道理!你估揸粵港牌大晒咩 :joyous ...

我認知都係只能行廣東省
我以為有粵港牌嘅都會知

大宅

summerDDa 發表於 19-10-17 22:27
都講左已經揸過去!同埋申請時已問清楚才申請第二個!!

好想知你去那裹查詢過?廣東省公安廳?我都有用粵港車牌揸過入海南島,老公話正規係不能揸出廣柬省範圍,而違不違規視符有冇人去執法。

男爵府

150萬左右,大陸要有間公司,通常搵中介搞,買邊個關口就要行邊個關口,除非嗰個關口唔係廿四小時,咁凌晨12點後就可以行皇崗。

男爵府

MaMaMin 發表於 19-10-18 01:41
好想知你去那裹查詢過?廣東省公安廳?我都有用粵港車牌揸過入海南島,老公話正規係不能揸出廣柬省範圍, ...

C6係皇岡果間問!本身已經有一個中港牌!但因為成十幾日返海南!所以就申請多個、C6話問清楚可五可以揸到返去先買的。但你不是揸過番去嗎??我地清明揸過連埋駁船、車程好長、所以輪流揸!

大宅

summerDDa 發表於 19-10-18 02:46
C6係皇岡果間問!本身已經有一個中港牌!但因為成十幾日返海南!所以就申請多個、C6話問清楚可五可以揸到 ...

係揸過去海南島,越行越遠時發現無乜粤港車,而途人眼光好好奇,所以才問老公,佢答我話其實正規來說是不能揸出廣東省範圍,我地係偷鷄。你說皇崗果度係中介公司?申請應該係廣東省公安廳出批文。

大宅

C6係皇岡果間問!本身已經有一個中港牌!但因為成十幾日返海南!所以就申請多個、C6話問清楚可五可以揸到 ...

我都講咗違不違規視乎有冇人執法。

大宅

你用個買字即係中介,中介講乜都得,要生意嘛。

別墅

MaMaMin 發表於 19-10-18 07:06
係揸過去海南島,越行越遠時發現無乜粤港車,而途人眼光好好奇,所以才問老公,佢答我話其實正規來說是不 ...

屋企人都有兩個中港牌
平時見佢地周圍去玩都無事
四川 西藏 好多超遠既地方都有去
但從來無俾人捉
不過可能係大6無人理掛

男爵府

MaMaMin 發表於 19-10-18 07:20

用公司申請

大宅

MaMaMin 發表於 19-10-18 07:20

算啦,唔好再糾結呢個問題!我地正規申請嘅同買牌嘅概念都已經唔一樣啦,所以理解嘅都未必一樣

大宅

Gloriaww 發表於 19-10-18 07:24

屋企人都有兩個中港牌

大陸又無公安會有一個部門專門去捉出咗廣東省嘅粵港車嘅,同埋架車周圍行,要捉都無咁易,但就有可能影到快相或其他cctv影到有機會會出罰單咁解囉

首頁

尾頁

跳至