自由講場

跳至

首頁

尾頁

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

tingting2200 發表於 19-10-16 05:28
一班朋友請壽星仔食飯,決定去食私房菜,大人位計,小童半位計
到食飯果朝,朋友A突然係Group表示身體唔舒 ...

其實係咪好貴?唔計都得,不過會對呢位朋友打折扣,大家講好架嘛

伯爵府

畀面勳章

bdrescue 發表於 19-10-16 20:15
E有咩好難受, 原本就要比, 兼且自己小朋友有食到, 有咩好難受, 有食過又想唔比錢, 勁CHEAP喎
...

各家有唔同做法,我認識的朋友圈子係唔會收小朋友錢。大家明白理性上小朋友係應份夾錢!但感性上朋友們會因為情誼而唔計小孩子個份!
講返呢件事,「應該比錢」係一個理性做法,理性下小朋友係要比錢!「難受」係一個感性想法!而理性同感性係可以並存!唔代表想唔比錢!!

禁止訪問

水晶宮

JoanC 發表於 19-10-16 20:26
吓?咁下次出嚟食飯,一個話唔食牛,一個話唔菜,一個又話唔雞,咁條數咪有排計?明知唔抵,咁應該唔好嚟 ...

一係食放題、一係去food court 各自叫算

水晶宮

cheechi 發表於 19-10-16 21:28
各家有唔同做法,我認識的朋友圈子係唔會收小朋友錢。大家明白理性上小朋友係應份夾錢!但感性上朋友們會 ...

我覺得圍餐朋友唔計係大方、但餐廳都計位錢就自己都唔好意思啦

子爵府

虎到金來勳章

tingting2200 發表於 19-10-16 16:54
原本係12大1小

A冇出席

原本12大1小
減A x 1 = 11大1小訂位。當大人$100,小童$50,即$1150。

B另一伴唔黎又取消唔到而大家又ok唔駛佢比2份 = 10大1小食

壽星唔駛錢 = 總數除9大1小,大人 每位$121

大宅

回覆樓主:

應該冇下次

子爵府

cheechi 發表於 19-10-16 21:28
各家有唔同做法,我認識的朋友圈子係唔會收小朋友錢。大家明白理性上小朋友係應份夾錢!但感性上朋友們會 ...

唔係老鳳,又何會感到難受? 一個合理舉動, 做自己份內事都要覺得難受, 呢個人好無責任感

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

成班人食飯都計到咁均真,你話中學大家都窮就話計到足啫,係我下次唔會出來食啦,睇到都煩

伯爵府

畀面勳章

bdrescue 發表於 19-10-16 21:43
唔係老鳳,又何會感到難受? 一個合理舉動, 做自己份內事都要覺得難受, 呢個人好無責任感
...

「難受」既前設唔一定係「老鳳」,「老鳳」既人面皮厚,相信亦未必覺得「難受」。
難受唔代表唔願意比錢,願意比錢既人,又點可以話佢無責任感?

伯爵府

畀面勳章

rayrayus 發表於 19-10-16 21:52
成班人食飯都計到咁均真,你話中學大家都窮就話計到足啫,係我下次唔會出來食啦,睇到都煩 ...

Exactly !

子爵府

cheechi 發表於 19-10-16 22:00

「難受」既前設唔一定係「老鳳」,「老鳳」既人面皮厚,相 ...

咁難受的原因係咩? 咁願意又要覺得難受, 一早話左要計錢, 又要同小朋友來, 又願意比錢, E有咩要覺得咁難受? 除左縱壞左, 我睇唔到有咩原因要覺得難受?

子爵府

回覆樓主:

C多事,E cheap

男爵府

回覆樓主:

人數咁多又唔係個個有表態 ok share 如果我係攪手,我覺得應該咁計

A 取消時餐廳話 ok, 可不計
B 取消時1位時餐廳話做唔到,要計,而B 都ok左應同返 B 講睇佢老公/小朋友可唔可以黎,遲都ok,或打包,反正有預佢既食物
E 小朋友一早講左計半位,照計。
唔應該只聽C同D講 share B 取消的1位,因為唔係人人都ok
E 話唔計小朋友就最唔好,因為訂位時已講好,帶就應該預俾小朋友那份,加上係慶祝生日,唔係平時飯局。

如果我唔係攪手,我 ok share 無黎既同一位小朋友因為其實唔會差好多錢。

唯一我最討厭既計法係 per unit,
一人
一couple
一家大細唔理幾多小朋友
都計1份

侯爵府

docomo 發表於 19-10-16 19:30
佢連自己果份都唔俾,定只係唔俾兩個小孩果份?

自己個份都唔俾,大家夾錢時佢就執小朋友餐具,執極都有得執,等到找數個個請請佢,就即執完講多謝

之後夾佢去撳錢
8-)

侯爵府

tingting2200 發表於 19-10-16 16:28

話明係私房菜,價錢之前已訂好每位幾錢,就算唔到應該承擔返各自既價錢,而小朋友講明私房菜計半份,當然要收返。

公爵府

apple220 發表於 19-10-16 16:49
我覺得咁樣:
朋友A只比一人錢,因為佢預早話唔出席而私房菜可幫佢取消
朋友B要比兩份錢,只怪佢取消得唔 ...
X 2

珍珠宮

kyk 發表於 19-10-16 17:37
同 friend 食飯,帶得小朋友都會預俾錢,尤其係斷人頭計果 d。我自己屋企食飯都係除 3 姊弟,唔理一個定一 ...

段人頭得啦話,唔洗斷人頭嘛

珍珠宮

牛年勳章 畀面勳章

二小姐 發表於 19-10-16 22:53
自己個份都唔俾,大家夾錢時佢就執小朋友餐具,執極都有得執,等到找數個個請請佢,就即執完講多謝

之後 ...

如果次次都係咁,佢咪發達?!想像你哋夾佢去撳錢都幾好笑

珍珠宮

環保接龍勳章

tingting2200 發表於 19-10-16 16:28

係咪朋友? 睇見都煩,下次計人頭嘅飯局就每人收左deposit先,避免啲人臨時甩底,同大小朋友問題。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

首頁

尾頁

跳至