自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

cherriebobo 發表於 19-10-17 11:43
無錯,睇餸食飯,但月入萬幾既都話要買私樓...

同意!要教育市民,不同市場for 不同階層,以及理財的重要,量入為出,乜都有trade off and opportunity cost !
世上沒有free lunch

水晶宮

littlefunpig 發表於 19-10-17 12:32
我唔覺得好, 曾經都有諗過雙租,
覺得煩, 尤其是如果你渣舊樓, 一陣租客有咩事都搵你
廁所/去水位塞係最煩
所以有九按時,大把人都省左個首期即沖去供400萬內樓仔,抵過交租比人。問題不是咁多人明白呢個道理,而眼高手低係新世代特徵。我成日鼓勵人省錢儲蓄買樓,但比人取笑同寸。不緊要啦,又不是我沒樓。哈哈。

侯爵府

Astra00 發表於 19-10-17 13:09
所以有九按時,大把人都省左個首期即沖去供400萬內樓仔,抵過交租比人。問題不是咁多人明白呢個道理,而眼 ...

https://www.discuss.com.hk/forumdisplay.php?fid=110&utm_campaign=android&utm_medium=share&utm_source=copy

睇下呢個版好過啦

子爵府

虎到金來勳章

maomaofafa 發表於 19-10-17 13:04
真係有心買有預備(供得起及有一至兩成首期)嘅人一早而家已經出咗去睇樓/昅實啲心水樓盤啦。唔驚業主封盤 ...

正所謂唔買都黎睇下,睇樓又唔使錢,當係一個消閒節目都好

侯爵府

kkarman 發表於 19-10-17 12:51
連睇樓第一步都唔敢,真係無野好講。有差唔多budget係可以睇定,其實睇樓都要睇得多先識揀,而家可以做定功 ...

就係因為吾夠錢,所以連程序都吾敢問,怕一陣間小人問你有幾多預算時我面皮薄丫嘛。其實程序係點?解釋下比我聽丫。

侯爵府

Astra00 發表於 19-10-17 13:02
你可以找外面的律師,5000元左右都有啦。

原來甘平架咋?之前有人話過政府d居屋律師要一萬,搞到我又好驚呢d開支添。即係大約係五千左右就有?

侯爵府

kkarman 發表於 19-10-17 13:14

真的可以嗎?我今晚問下我老公先。其實係咪要睇多d先知個真實價位?因為d人話28屋好多假盤。

子爵府

虎到金來勳章

澳門媽媽 發表於 19-10-17 13:16
就係因為吾夠錢,所以連程序都吾敢問,怕一陣間小人問你有幾多預算時我面皮薄丫嘛。其實程序係點?解釋下 ...

其實你係post都幾踴躍問其他jm, 都唔算唔敢問,而家好多可以上網問唔使見面架,我初初都係有舊錢,唔知可以買幾多budget樓/夠唔夠錢買,都係問問下,計計下,先知係夠,所以建議你問下按揭個邊d意見先。
程序都係睇樓,睇岩咪傾價,睇吓aa功力,傾岩就即比細訂簽臨約,之後兩星期就要簽正式合約+比大訂,所以呢兩個星期內要揾律師,同埋搞按揭,不過按揭一般都差不多1個月先有offer, 所以比左大訂如果唔批按揭就麻煩,所以事前要問下專業人士意見計清楚準備好晒d文件先,之後批左按揭,就簽埋約,驗樓,收樓。
你講唔夠佣金個度,其實做按揭有rebate, 個度可以cover到

男爵府

superkingdom 發表於 19-10-16 19:24
一加息,班友就惨!以為上左車,原來上賊車

加得幾多?供得起幾萬蚊樓,都唔介意果一仟幾伯啦

侯爵府

kkarman 發表於 19-10-17 13:14

咁啱我正打算收返間出租樓畀我阿爸住 而家諗緊好唔好直頭買多間 出租樓反正五成按揭可以照出租。又正好有人頭

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

澳門媽媽 發表於 19-10-17 12:44
其實我好想知個印花稅,律師費,文件費,佣金點計?

其實認真,好多app有幫你計
再唔係,睇多d樓,agent都會幫你計
要睇你買咩樓俾幾多

子爵府

虎到金來勳章

澳門媽媽 發表於 19-10-17 13:21
真的可以嗎?我今晚問下我老公先。其實係咪要睇多d先知個真實價位?因為d人話28屋好多假盤。
...

係睇多d樓先知自己想要咩單位,間隔,坐向,屋內d甩甩漏漏,同埋原來真係有d比想像中平的樓放售,不過而家呢個時間難講,但睇下無壞。
其實度度都多假盤,我買個度簽左臨約,隔左幾個星期見到28hse update左,降左價tim.

侯爵府

喧嘩 發表於 19-10-17 13:23
加得幾多?供得起幾萬蚊樓,都唔介意果一仟幾伯啦

咪係

【加息.減息】利率變化點影響個人理財?業主、消費者、大學生息息相關
https://www.planto.hk/zh/blog/interest-rates-up-down-impact/

子爵府

虎到金來勳章

maomaofafa 發表於 19-10-17 13:23
咁啱我正打算收返間出租樓畀我阿爸住 而家諗緊好唔好直頭買多間 出租樓反正五成按揭可以 ...

我覺得呢排d業主都封盤睇定d先,可能少左盤源

別墅

tyyho1 發表於 19-10-16 22:35
得罪講句.. 都唔明 d 人嘈咩?
而家政府放寬政策..
比多個 option 出來..

中point!

男爵府

wcandtt 發表於 19-10-17 09:16
好欣賞你有正面的心態,祝你早日有安樂窩!

我都好希望樓價跌⋯⋯ 想多d青年人可以上到車,可惜 ...

多謝你。已經有心水,應該好快會拍板
我自己都覺自己係比較貼地果班
後生果d真係要睇餸食飯,唔好自嘆自唉……要得到一d,就要放低一d……無可能全部都啱晒你心意

侯爵府

龍貓車 發表於 19-10-17 13:38
多謝你。已經有心水,應該好快會拍板
我自己都覺自己係比較貼地果班
後生果d真係要睇 ...

希望你成功!到時記得分享

侯爵府

kkarman 發表於 19-10-17 13:32
我覺得呢排d業主都封盤睇定d先,可能少左盤源

已爭住掃!

按揭保險計劃的樓價上限放寬,刺激樓市需求,樓價再有支持,沙田第一城兩房樓價反彈。美聯翁凱傑表示,屋苑49座中層D室,實用面積304方呎,開價540萬元,昨晚零議價情況下易手,呎價1,7763元。
據了解,同類43座另一個層數更高的單位,上月初僅售500萬元,期內已賣貴40萬元。
但值得一提,雖然樓價高40萬元,若同以最高按揭貸款入市,是次成交新買家最少只需付54萬元首期。相反,上月成交樓價雖然較低,但需付首期最少100萬元。

子爵府

虎到金來勳章

maomaofafa 發表於 19-10-17 13:46
已爭住掃!

按揭保險計劃的樓價上限放寬,刺激樓市需求,樓價再有支持,沙田第一城兩房樓價反彈。美聯翁 ...

賣家善良加40萬only
我剛先上車,幾年後諗住樓換樓,唔知一弓時咩價

大宅

澳門媽媽 發表於 19-10-17 11:45
甘又係,反澳門我又搵唔到呢個人工,唉,其實係咪做雙租族比較好呢?我未試過買樓,總是有怯,好似船頭驚 ...

買樓真係需要一時衝動..
我同老公14年買左個400尺細單位..
當時家人都話我地衝動.. 話做咩唔睇定 d..
到16年.. 有個 agent 係咁崇擁我地睇一個新盤..
我當時諗住去運桔咋.. 點知一睇就好鐘意.. 發展商個 plan 又好筍..
一時衝動入左票.. 點知又抽中.. 咁又買左間3房..
2次買樓都係衝動決定..
我老公話.. 如果唔係我拍板.. 佢根本唔會買.. 因為佢會諗好多野.. 做唔到決..

首頁

尾頁

跳至