自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

珍珠宮

sistercute2 發表於 19-10-16 23:51
澳洲的China town無咁誇張,我都明China town的人會窮啲。
但waterfront說晒有錢區,一街之隔,竟然超多人 ...

九龍區豪宅凱旋門行去廟街也不遠。

禁止訪問

大宅

isisting 發表於 19-10-16 23:50
china town附近出名多癮君子,其它地方普遍都好安全。
即係我行過廟街覺得污糟,但唔可以以此推斷香港好污 ...

咁我又不會覺得成個溫哥華/加拿大都是咁。
只是我好意外,個個香港人過去溫哥華移民,好自豪住在個邊,說個度China town點心不比香港差。

原來有不同的一面ja。我只是一個旅客,小經歷分享一下。不是一面倒覺得英美加點好點好。

珍珠宮

andyan324 發表於 19-10-16 23:36
同意
d人成日理想化左外國
其實去旅行同去生活完完全全係兩回事

講出重點!
去旅行同生活,完全係兩回事!

大宅

喺溫哥華要走到去Chinatown食點心 成個溫哥華都係中餐館喎

大宅

Alex123 發表於 19-10-16 23:57
九龍區豪宅凱旋門行去廟街也不遠。

老實說,廟街比溫哥華的呢條街安全一千萬倍!幾百個吸完毒的白人黑人在呢條街,都咪話不驚。至少我一個女仔不怕在廟街睇相,吃煲仔飯

珍珠宮

牛年勳章

sistercute2 發表於 19-10-16 23:41
無架,
我說左我是大鄉里,之前以為溫哥華好像瑞士,北歐咁,打算都是求其行下,睇吓當地環境。
China tow ...

其實北歐的城市也不見得有多好,部分市民很高傲,很沒禮貌,我什至在那被偷去銀包呢!

大宅

jjnothing 發表於 19-10-17 00:00
喺溫哥華要走到去Chinatown食點心 成個溫哥華都係中餐館喎

相信你無留心我的post
我是由waterfront慢慢行,China town好近waterfront。我未去過溫哥華,去下China town好出奇咩?

大宅

twsf 發表於 19-10-16 23:58
其實去到德國慕尼黑法蘭克福呢啲大城市都係好多流浪漢架去完我都覺得香港真係最好 ...

流浪漢不是最可怕,而是成地針筒,好臭的大麻。好彩天氣冷,我無穿涼鞋,不是GG了。

大宅

回覆樓主:

大城市如澳洲悉尼,我試過行經商業區,畀個傻佬埋嚟拍打我一下跟住走咗去, 嚇死我

大宅

twsf 發表於 19-10-16 23:58
其實去到德國慕尼黑法蘭克福呢啲大城市都係好多流浪漢架去完我都覺得香港真係最好 ...

我都覺得香港好好,三個月前。。。

有時如果外國咁好,都不會咁多人回流返香港。
不過他們有好處,香港一不掂,又可以走返外國。

複式洋房

sistercute2 發表於 19-10-17 00:04
流浪漢不是最可怕,而是成地針筒,好臭的大麻。好彩天氣冷,我無穿涼鞋,不是GG了。
...

我在溫哥華生活了一段很長時間。也經常一個女仔去downtown唐人街附近,點解無見過妳講到咁誇張成地針筒?(emoji)

大宅

sistercute2 發表於 19-10-17 00:02
相信你無留心我的post
我是由waterfront慢慢行,China town好近waterfront。我未去過溫哥華,去下China to ...

Ok Calm down! 我好奇連鴨仔團都未必去既地方,要特登去果度搵點心食啫。BTW, 啲人鍾意溫哥華係因為佢四季分明,又唔會太凍,地方唔會太大,commute 唔使用太長時間,而當時97移民潮時,好多香港人㨂溫哥華因為compared with 多倫多,佢可以飛少4個鐘機。當越來越多華人聚居之後,就會吸引更多華人移民。So... no, Switzerland and Vancouver are not comparable.

珍珠宮

sistercute2 發表於 19-10-17 00:00
老實說,廟街比溫哥華的呢條街安全一千萬倍!幾百個吸完毒的白人黑人在呢條街,都咪話不驚。至少我一個女 ...

你等夜晚十二点啲做遊行生意啲檔口關門后試試再行去西九龍幹線天橋附近再睇睇。

其實驚唔驚只在於你是否熟悉該處環境及社會。
正如十年前大把香港人怕一個人行深圳東門,但本地人就一啲都唔驚。

大宅

getconnect 發表於 19-10-17 00:16
我在溫哥華生活了一段很長時間。也經常一個女仔去downtown唐人街附近,點解無見過妳講到咁誇張成地針筒?( ...

我琴日才返來香港。
你聽日去一去!
比埋google map你我發現的地方。

複式洋房

Alex123 發表於 19-10-17 00:22
你等夜晚十二点啲做遊行生意啲檔口關門后試試再行去西九龍幹線天橋附近再睇睇。

其實驚唔驚只在於你是否 ...

同意。同埋,會有幾百個人喺溫哥華街道上?坦白講,真係比較罕見

大宅

jjnothing 發表於 19-10-17 00:22
Ok Calm down! 我好奇連鴨仔團都未必去既地方,要特登去果度搵點心食啫。BTW, 啲人鍾意溫哥華係因為佢四季 ...

我好clam down,
不過說聲sorry,在post提及到你居住的溫哥華不好的一面。我只是分享下ja, 如果大家又質疑我仲乜去China town,又質疑China town無我說的事,又批評其實個個城市都係咁。

其實呢,都可以ignore我個post純粹分享一下ja,無心批評大家移民左的地方。加上我而家住的香港,比溫哥華差好多。

大宅

我對溫哥華嘅印象同你一樣,我上個月去黃刀停留溫哥華幾日,住Downtown ,第一反應就自問點解咁多乞衣同露宿者

大宅

https://www.singtaousa.com/87356/20-即時國際/99873-濫藥猖獗%E3%80%80溫哥華白鴿針筒築巢/

大宅

getconnect 發表於 19-10-17 00:16
我在溫哥華生活了一段很長時間。也經常一個女仔去downtown唐人街附近,點解無見過妳講到咁誇張成地針筒?( ...

http://m.vanfun.com/Article/Detail/17688

首頁
12345...10

尾頁

跳至