自由講場

跳至

首頁
12345...22

尾頁

伯爵府

已買樓既,其實成世孭住層樓係有咩感覺? 我同我另一半,對買樓定租樓有分歧,我地買得起,但值唔值得係一個傾咗好耐都無共識既話題

水晶宮

Poon89 發表於 19-10-17 10:02
已買樓既,其實成世孭住層樓係有咩感覺? 我同我另一半,對買樓定租樓有分歧,我地買得起,但值唔值得係一個 ...
不用成世背住層樓,你可以買平點的樓,好過交租,臨老就算未供完,都可逆按揭。完全沒樓沒公屋先傍徨。

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

"孭住層樓"已經係一個負面諗法啦. 其實供樓只供二三十年, 租樓才是一世負擔.

sukihazuki    發表於 19-11-16 18:56
annann246    發表於 19-11-16 17:42
樂庭    發表於 19-11-16 17:39
happymama0506    發表於 19-10-20 17:46
mimi199188    發表於 19-10-19 14:06
pistachio    發表於 19-10-19 11:40
BBG1    發表於 19-10-17 20:04
OM123321    發表於 19-10-17 16:33
sonet    發表於 19-10-17 14:54
kekka    發表於 19-10-17 14:44
chloe2018    發表於 19-10-17 13:43

子爵府

虎到金來勳章

已買樓既,其實成世孭住層樓係有咩感覺? 我同我另一半,對買樓定租樓有分歧,我地買得起,但值唔值得係一個 ...

供完係自己,是資產,亦可能成為負資產。值唔值得好難講,傾唔掂用一個人名買,如果買得起。

識人唔會買樓,因鍾意新鮮,幾年搬一次。
亦有人買樓出租,然後自己租樓,特別新樓,覺得好抵租。

後生無問題,一旦年紀大,你想租好少少既樓唔易...因業主怕變兇宅

男爵府

回覆 Poon89 的帖子

如果買得起又供得起, 當然買好過租﹐咁先有安全感和歸屬感。我都租過4年樓﹐果4年﹐我心知層樓唔係自己﹐唔知幾時要搬走﹐所以對間屋既擺設所有野都唔會上心﹐而家有自己買既樓﹐對屋企既投入感﹐係完全唔同﹐有種安心和滿足感。

pistachio    發表於 19-10-19 11:41

子爵府

始於買左好d

大宅

回覆樓主:

唔覺係孭住層樓, 自己睇餸食飯,計好數買岩budget嘅樓, 有多餘錢仲可以去下旅行,第時死左層樓亦可以留比小朋友

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

識人當年試過負資產,驚咗入市。 如是者2x 年,每月租金 $30k-40k,宜家都無買。 個人選擇啫!

象牙宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

視乎咩價位買樓。

子爵府

老實 如果係預左要住(租/買)
真心我買左時,個人輕鬆過未買到。
未買時日日諗要儲錢,儲到越多越好,但買左後,我每月知自己供樓幾錢,其他位反而唔駛$1都要計,可以手鬆啲。呢啲真係買左樓才會明

男爵府

回覆樓主:

甘樓主成世租層樓有咩感覺?

水晶宮

回覆樓主:

後生無問題,老左無收入,還要交租,很重負擔,而且業主不喜歡租予老人家,排公屋都要排很久,又要資產審查。

公爵府

買唔買樓都唔緊要,最緊要係有錢。
我以前舊老闆兩公婆有錢,不過講明唔買樓,鍾意呢度住幾年嗰度住幾年,不過佢哋冇仔女,有仔女嘅可能要考慮多樣嘢。

水晶宮

虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

如果2公婆負擔得到未去囉,始終都叫做有個 ~ 竇。

Jm講得啱.....租左唔知業主幾時加租同趕你走

子爵府

其實..你地租/買都要每月比一個銀碼。

你地只要唔死,其實租同買都要每月比錢比到最後一天。租買樓都要幾十年。

分別:
買,你買果刻已定左價,升同平穩,當你買入時800萬,住30年後賣出又800萬,你都賺左住。 如果升你仲賺埋升幅。 自己屋 自己佈置裝修,歸屬感唔同

租:租金可升可跌,賭幾十年大細,自己考眼光。睇下估中幾多年。

伯爵府

回覆 DJpoodle 的帖子

唔會生呀,除非移民

子爵府

回覆樓主:

供樓又點會供成成世,而且有部份係儲,有部份係息。相反,租樓就真係成世幫人供樓,仲要全部係支出。到老時,又擔心業主唔租。都係有自己既物業安心啲

侯爵府

親子王國15週年勳章

供緊樓時覺得都有啲壓力, 主要係怕突然失業/有大病

但供完後就會好慶幸有自己物業, 因為香港地始終住係最大開支, 攪掂左住既地方, 就算失業/因病返唔到工無收入都好, 至少都仲有個地方落腳..... 到時揾份唔多錢既工既應該都生活到既.....

同埋後生時唔買樓, 到老左退休都係麻煩。有同事父母一向租樓, 就快退休, 佢都煩緊可以點樣安置父母

所以有人話住公屋係羸家, 我係幾同意的

男爵府

道理非常簡單,但是唔明就是唔明。

wcpcelia    發表於 19-10-17 10:39

子爵府

買樓唔使供一世,30年搞掂
買樓=係自己,迫自己儲舊錢
租樓真係要幫人供樓一世
租樓=唔知幾時又要搬,幾時又加租,好無安全感
如果我有錢,我都想買多層樓收租留比子女
利申:好感恩之前買左樓

首頁
12345...22

尾頁

跳至