論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

工人做咗大約9個月,宜家要求要passport同contract copy影相send去印尼嘅律師先,之後會等離婚同意書寄到香港之後會簽名連同所有文件copy寄返印尼。點算,信唔信佢好。

大宅

回覆 卡樂CHRIS 的帖子

佢自己無copy既咩? 離婚文件請佢寄去agent到

禁止訪問

子爵府

卡樂CHRIS 發表於 19-10-17 19:46
工人做咗大約9個月,宜家要求要passport同contract copy影相send去印尼嘅律師先,之後會等離婚同意書寄到香 ...

passport 係佢自己嘅,份工嘅contract ,工人都有copy

佢要影印,點樣做,係佢自己嘅事,不用替佢憂心
你在旁邊觀察住就可以

大宅

kkp730 發表於 19-10-17 21:28
回覆 卡樂CHRIS 的帖子

佢自己無copy既咩? 離婚文件請佢寄去agent到

但佢話唔想比Agent知 叫我唔好聯絡Agent(emoji)

禁止訪問

男爵府

細姐姐 發表於 19-10-18 20:28
passport 係佢自己嘅,份工嘅contract ,工人都有copy

佢要影印,點樣做,係佢自己嘅事,不用替佢憂心

係咯,份工既contract 姐姐自己應該有copy (你返工簽約都僱主同員工各一份啦)。Passport 應該喺姐姐自己度。咁佢問你要咩?唔識邊度影印?定你收左姐姐passport...? 而家唔鼓勵收passport 架喇...

子爵府

卡樂CHRIS 發表於 19-10-19 11:05
但佢話唔想比Agent知 叫我唔好聯絡Agent(emoji)

更加可疑

印尼女多男少,佢哋有得嫁,有個老公,好自豪㗎,就算點樣捱,貼錢養,都好威㗎
佢做乜唔俾agent 知?
咁點解要講你知?佢真係要離婚,係佢選擇,僱主又管唔到
總之,唔好理佢點搞,自己記係心,觀察住工人,但要静靜講agent 知,工人叫你唔好講嗰句,都講埋

禁止訪問

洋房

回覆樓主:

有可疑,但先等有經驗的回答

大宅

卡樂CHRIS 發表於 19-10-17 19:46
工人做咗大約9個月,宜家要求要passport同contract copy影相send去印尼嘅律師先,之後會等離婚同意書寄到香 ...

佢自己都有依啲文件啦,同埋離婚點解要contract? 唔好理佢,仲要表現出一副理得佢嘅樣,靜靜地搵定新工人

洋房

Charmchai 發表於 19-10-20 13:36
佢自己都有依啲文件啦,同埋離婚點解要contract? 唔好理佢,仲要表現出一副理得佢嘅樣,靜靜地搵定新工人 ...

伯爵府

回覆樓主:

你收埋左佢呢兩樣野??

珊瑚宮

離婚理由。係男人不養女人。要女人去打工。所以要合約
係真的
玩具萬歲!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

佢識咗個香港男人, 想做港太似D。
唔使離婚架, 好多年前, friend 老豆比個印勾到, friend老豆同印去註冊,但印有老公, 仔, 香港照比工人同frieng老豆註冊,

首頁

尾頁

跳至