夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

tszyin1015 發表於 19-10-18 08:30
我媽咪差唔多每個禮拜六都會黎我屋企過夜,第一係想睇下d孫,第二佢自己一個係屋企好悶,其實一直以黎,c6 ...
你同你老公個 priority 唔同啫。
我相信如果換轉來,你99個個週六來你家過夜,周日要同99飲完茶之類既事先有你地自己時間,你都大力支持既。只係,你都未有機會如此待你99,你C6可能已經推左99.
嘈都係對解決困難既方案無幫助。
我剛才先同我先生有一個實例。我倆難得第一次翻來香港見親友。佢唔用中文溝通,見D唔講英文既親友一定悶親佢。今晚見一家,約好左,人地期待見我倆,點知佢問我:「如果今晚我唔去食飯,會否令到妳無面?」
我心其實即刻有火。但我沉著度氣。亦冇黑面。我唔知自己表面如何,可能佢會洞悉到我心情。刻意抄其他話題來問我嘢。我唔想答,但係都被動式唔多講地回佢。佢又同我講佢琴晚為工作睡得唔好,而家好攰。 我聆聽到,佢唔夠EQ今晚social,我唔選擇強難佢。向佢發脾氣只會加壓力畀佢。結果係解決唔到問題。
然後我再控制自己思想唔去唸佢響Lee件事上點唔識做。只集中精神,思緒去分析要佢出席食飯既意義,目的到底係乜。其實就係為左大家可以見佢第一面。只要佢露一露面,say hi 後就可以離場。當我唸到Lee一個方案達到目的後,我開朗好多,然後再問佢:「如果你只同我去到餐館,見過大家,微笑,點頭,say hi, 跟住唔留低食飯,你自己返回酒店,得唔得?」佢即刻話可以。我即刻降曬火氣。因為我唸到個雙贏既方案亦行得通既方案。
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

珍珠宮

2018父親節勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

如果你奶奶有同樣要求,你會點

樓主,你講得太大了....如果我係你老公,我會同你反面

男爵府

858D 發表於 19-10-18 15:34
我相信如果換轉來,你99個個週六來你家過夜,周日要同99飲完茶之類既事先 ...

你處理得好好

男爵府

回覆樓主:

唔好下下都講到咁大好傷感情,你媽都唔會想你地成日嘈都想你婚姻幸福,你c6都係想要私人空間,你媽個個星期黎你c6會好唔自在,相處係要一人讓一步,一個月两星期黎你屋企,其餘你咪想返就自己返

珍珠宮

mingmama 發表於 19-10-18 16:05
你處理得好好

哈哈,我個post已經去到第二頁,妳都留意到我答樓主D乜而且會欣賞我既處理。多謝妳吖!
我都係希望幫到樓主可以更有果效地謀求雙贏方案與老公相處。同屋企人係最好磨練自己與人相處既場地。
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

大宅

我唔覺得有問題...
因為我都每個星期想返娘家探阿媽...
但c6都唔太鐘意...覺得好晒時間...
我估:佢放假都想好好抖下
唔想有「外人」係度阻住自己,唔自在?
(因為始終唔係佢阿媽)

子爵府

858D 發表於 19-10-18 15:34
我相信如果換轉來,你99個個週六來你家過夜,周日要同99飲完茶之類既事先 ...

個個禮拜都係咁其實好困擾

男爵府

回覆樓主:

我第一件事諗到嘅係你老公想星期六晚同你曳曳,一個星期得一日第二朝唔使返工,你老公可能想玩得放D,外母喺度真係唔太方便

大宅

其實係我心目中,我媽咪係算好好,我禮拜六夜晚食完飯,可以同我媽咪講一句話想去睇戲,佢只係會話好丫,我睇實兩個孫..但我99呢?如果有事,我地唔返去食飯,佢都會不停打電話黎問你幾時返...
我唔係想講d傷感情嘅說話,當初係佢話欣賞我係個重視家庭嘅人,但而家又希望我忘記我家人?我媽咪平日要返工,又要做個家庭主婦,難得黎到我哋度,佢可以好好抖下,咁都有錯?自問我地都有個女,到我地老左,我地都想痴實d細路,如果個女婿又係咁,又會有乜感受?

伯爵府

tszyin1015 發表於 19-10-18 18:23
其實係我心目中,我媽咪係算好好,我禮拜六夜晚食完飯,可以同我媽咪講一句話想去睇戲,佢只係會話好丫,我 ...

你太睇吾開,我同媽咪關係都好,佢會每個星期過黎我屋企俾湯我飲,但揀係老公吾係屋企既時段,老公返黎之前佢就會走,我媽好開通,吾會阻到我同老公

男爵府

你話阿媽之前差d死又對你家咁好,要比佢過夜,但你有無諗過你老公都可能隨時有一日有意外就死左,咁你會唔會後悔無多d同佢一齊2公婆同小朋友家庭樂?人生嘅嘢根本話唔埋。
你有好多身分,係人地個女、老婆、媽媽、朋友,你要安排你嘅時間比唔同人,你老公同你媽大家都係難得一星期一個週末,你眼中只有你媽100%就哂佢,你老公再聽埋你咁講,明顯佢喺你心中一d份量都無,我係佢會極心淡。你咁嘅思想同做法,有一天萬一無左個老公唔好喊囉,可能亦令小朋友無左同爸爸一齊生活嘅機會。
結論:你嘅問題係你太自私,無平衡過其他家人嘅感受,你媽同老公都係家人。

大宅

回覆 tszyin1015 的帖子

請問樓主,會唔會係一路以嚟,包括未結婚前,都係C6遷就你比較多啲?

翡翠宮

其實係我心目中,我媽咪係算好好,我禮拜六夜晚食完飯,可以同我媽咪講一句話想去睇戲,佢只係會話好丫,我 ...

你都痴線
一星期真係可以開心休息就只有星期六
因為第二日吾洗返工,星期六晚玩夜D都得
你老公而家吾係純粹吾 like 你媽,只係想有多D自己一家人既時間,有乜錯?
你吾識珍惜,你媽理所當然吾識做
兩母女極之老土
我係你老公就費Q事哂氣,我自己安排節目好過對住你地

男爵府

其實只係可以叫你媽唔好個個星期上黎過夜,可改兩星期一次,你就話咩忘記家人,根本係你自己諗埋一邊。其實你上黎問即係想問大家意見,因為外人會客觀d,你依家問完又堅持己見,咁問人"我有問題嗎?"做咩?

男爵府

畀面勳章

回覆樓主:

可以唔嚟咁密嗎,一個月一兩次都得啩,比著我都覺得煩,始終一家一主,我自己都有細路,我將來都唔會咁黐住啲細路。

大宅

Perpersis 發表於 19-10-18 19:25

請問樓主,會唔會係一路以嚟,包括未結婚前,都係C6遷就你比較多啲? ...

係,由始至終,佢都係好就我..

大宅

打擾各位,我明白你哋所講,我老公都氹返我(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)麻煩你哋了...

男爵府

我覺得做你C6 好心淡,又唔係唔比外母上黎,只不過調節下次數啫就要講到要離婚甘濟,正正係你忽略你C6 既需要而令佢月經post 甘係同一個問題上無限嘈,你清醒未呀?你真係有問題架,如果成曰上黎既係奶奶甘你又會點呢?

大宅

唔好意思樓主,想講多幾句。
其實「阿媽得一個,伴侶可以搵另一個」呢句說話真係好傷害人。
試想像C6同你講:「女人如衣服,阿媽得一個」,樓主會有咩感受?

問心一句,或者樓主初初接受C6, 可能好大原因係佢遷就你,照顧你。可能你都冇唸過自己係唔係發自內心地愛上咗佢。

無論怎都好,而家已經結婚生咗小朋友。只要你先生一直都對你一心一意,照咁睇佢應該都係好老公好爸爸。希望樓主可以用心維護好夫妻關係。

大宅

ncp 發表於 19-10-18 21:00
我覺得做你C6 好心淡,又唔係唔比外母上黎,只不過調節下次數啫就要講到要離婚甘濟,正正係你忽略你C6 既需 ...

佢自己試過wtsapps我媽咪問佢可唔可以今個禮拜唔入黎,但我媽咪無理到,照入左黎,我可以點呢?我唔忍心去叫我媽唔黎,如果佢媽有我媽咁好,我唔會介意佢黎,我亦阻止唔到,但我99唔會上黎,因為佢唔想禮拜一至日都見到我地一家四口

首頁

尾頁

跳至