懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

在職媽媽,個人喜好

大宅

開心吸收勳章

回覆樓主:

如果地方許可請工人,半職媽媽。
我朋友返上午返半日工,有收入之餘放工返㴝仲有半日同個仔玩,又唔洗做家務。好羨慕佢。

別墅

Pollyismyname 發表於 19-10-18 13:28
情況係唔算好有錢,先生搵嘅錢夠足夠日常使用,但係如果去吓旅行或者買高消費品就會比較吃力
...

最好係半職媽媽,但真係唔建議全職媽媽,確實好多媽媽都想陪住子女成長,但其實老公都好重要,係人生嘅另一半,全職媽媽好易同社會脫節,同埋全日對住小朋友又困身難免有好多抱怨發洩,其實有時候離開一下湊仔環境係對自己情緒同家人都係一個好好嘅發洩通道,唔係24小時對住個仔女就叫好媽媽,而係識得平衡家庭,個人同愛情先係最好的

水晶宮

Personal choice. Full time mum.
小朋友返2日childcare

大宅

我都會做返在職媽媽,始終都想生完就返工。

別墅

Pollyismyname 發表於 19-10-18 13:28
情況係唔算好有錢,先生搵嘅錢夠足夠日常使用,但係如果去吓旅行或者買高消費品就會比較吃力
...

我未生,但我同我果件已經傾好左點樣,有日突然俾我諗到,我可以揀平日放假(編更制,但不用返夜),我老公就星期六日紅日放假,輪住凑B,輪住抖下假。(坐月都係輪住放)剩低一兩日搵99凑下,等阿B都99兩老培養下感情,放假果陣就可以兩公婆去下短trip。當然有一個月有一日family day,兩個人一起陪下B。有d朋友覺得甘樣唔好,應該陪住阿B成長,但我覺得夫妻關係都重要。同埋我覺得作為男人都要分擔下,甘依家的全職媽媽先可以減輕下壓力。經濟同生活質素都唔會有咩壓力同改變。

首頁

尾頁

跳至