論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

#今日已炒,考慮請斷約者小心睇路!!!
來左五個月,今個月還哂Agent 錢就積極搏炒,來之前,我同agent 同佢做視象,講明未必個個星期有得放假,唔放就補錢+放假可能放星期六/日,佢話Yes,understand.而家反口話淨係yes 唔放補錢,無應承過唔可以放星期日。
1. 來頭幾日比個schedule 佢跟,一星期後發現佢經常做漏嘢,問佢,佢好寸咁話佢唔會跟,佢做得掂就得,語氣態度似佢係僱主。
2. 去街巿經常買錯買漏,仲寸到話去冰櫃拎肉咪得囉!
3. 我bb喺high chair 跌落地,撼到頭,因為佢無綁安全帶。(emoji)(emoji)(emoji)

4.做錯事,一句Sorry 就大哂,唔準大聲同佢講嘢,聖人都有錯,講左Sorry 就要原諒佢。

大宅

5. 講明放星期六,星期六朝見佢如常做嘢,同佢講你今日放假喎,佢話佢聽日先放,語氣係佢決定左,你無得Say no.
6. 叫ageny 同佢傾,佢屈番轉頭話agent 應承同我講比佢放星期日,agent 係話叫佢自己同僱主講,而家口同鼻抝。
7. 每日基本工作,經常甩漏,例如經常無掃地抹地,無熨衫,死口話做左。
8. 星期六day off 嗰日先話要放聽日星期日,我話唔可以,如果你堅持放,當曠工,佢好寸話ok。
9. 最致命係唔聽僱主指令,只用自己方法做事,做錯就講句Sorry,你一定要原諒佢,大聲啲話佢都係你唔啱!

大宅

馬騮山寨主 發表於 19-10-19 08:48
5. 講明放星期六,星期六朝見佢如常做嘢,同佢講你今日放假喎,佢話佢聽日先放,語氣係佢決定左,你無得Say ...

太多太多臭寸嘢不能盡錄。。。以為自己識幾句英文就好巴閉,其實好多都唔識,聽唔明,自尊心極強,非常自負,唔聽指令,無常識。
而家搏炒,唔知係咪已經搵到水魚,奉勸大家請佢同請太后返屋企無分別,佢話事,你只係比錢佢嘅水魚!

禁止訪問

大宅

NLWK 發表於 19-10-19 09:03
有D經驗嘅工人姐姐會揀工跳蹧,見唔少

你跳槽唔緊要,咪正正經經辭職,搏炒,仲要呃多一個月糧,當香港僱主係水魚

大宅

馬騮山寨主 發表於 19-10-19 08:51
太多太多臭寸嘢不能盡錄。。。以為自己識幾句英文就好巴閉,其實好多都唔識,聽唔明,自尊心極強,非常自 ...

最重要係古惑,練精學懶,淨係識得要求僱主,做到佢要求係應份,真係以為佢先係僱主。Take it for granted

禁止訪問

珊瑚宮

初為求来香港。乜都托塔應承。来到HK。見多人搶工人。简笋工跳糟。博炒拿多一個月人工 AGENT又賣过又賺一皮。佢地双赢
玩具萬歲!

複式洋房

馬騮山寨主 發表於 19-10-19 08:51
太多太多臭寸嘢不能盡錄。。。以為自己識幾句英文就好巴閉,其實好多都唔識,聽唔明,自尊心極強,非常自 ...

我件衰野都是印講英文,真的衰到貼地,其實點解佢地會講這麽好英文,我有所懷疑會唔會做d唔好野?

珊瑚宮

練叻D英文做多瓣
玩具萬歲!

大宅

bigsnake2013 發表於 19-10-19 14:49
我件衰野都是印講英文,真的衰到貼地,其實點解佢地會講這麽好英文,我有所懷疑會唔會做d唔好野?
...

咁恐怖?佢要湊B,唔好呱!

大宅

fitfish 發表於 19-10-19 14:53
練叻D英文做多瓣

咁堅持放星期日,又唔係要返Church,唔知搞乜

大宅

fitfish 發表於 19-10-19 12:22
初為求来香港。乜都托塔應承。来到HK。見多人搶工人。简笋工跳糟。博炒拿多一個月人工 AGENT又賣过又賺一 ...

香港僱主出錢,仲要比人玩,真悲哀!

珊瑚宮

全東南亞及中東。最凄涼係香港僱主。人地星加坡及台湾D法例吾係香港咁的
玩具萬歲!

子爵府

馬騮山寨主 發表於 19-10-19 17:57
咁恐怖?佢要湊B,唔好呱!

我之前有件英文印,放假去湾仔做G

子爵府

馬騮山寨主 發表於 19-10-19 08:40
來左五個月,今個月還哂Agent 錢就積極搏炒,來之前,我同agent 同佢做視象,講明未必個個星期有得放假,唔 ...

反口,唔認,就一定
我之前請過件全新海外印,電腦interview 時,講明隔個星期放Sunday, 另一星期放weekday, 佢仲話可以no holiday, 我話唔使no holiday, 我冇咁多嘢俾佢做,冇咁多錢補假

初來時两三個月就順從,之後,放weekday 就黑面,我話你promise, 我先請,佢話自己蠢喎!
做咗10 個月,發現偷介指去當,掃把咗佢

大宅

細姐姐 發表於 19-10-20 17:53
我之前有件英文印,放假去湾仔做G

咁恐怖?!點發現?

大宅

細姐姐 發表於 19-10-20 17:59
反口,唔認,就一定
我之前請過件全新海外印,電腦interview 時,講明隔個星期放Sunday, 另一星期放weekda ...

你嗰個認自己蠢都好,我呢個直接話自己無應承!

子爵府

馬騮山寨主 發表於 19-10-21 08:53
咁恐怖?!點發現?

佢40+歲,滿面班,又矮,又瘦,難明咁嘅款都有market

放假化行,冇包頭,冇著印尼衫,已覺唔妥
次次放完假,星期一,晾條T back,黑lace 的
無意中,睇到佢相簿到WhatsApp, 明白晒

大宅

今日又有新招,七點煮飯先問我煮乜,我放工返來咁耐,無出聲話今日未買餸,到叫佢煮飯先問煮乜。我真係返工攰到乜都唔記得,但佢無可能唔記得未買餸,專登等到要煮先出聲話無餸,ok,fine,我話咁而家落街買,我夜啲食有乜所謂,係佢自己搞到自己夜瞓!

首頁

尾頁

跳至