家庭理財

跳至

首頁

尾頁

別墅

wingyin 發表於 19-10-19 17:55
請問大家如果有二十萬,會點樣投資,穩陣啲做定期?定係進取啲好?

你在投資前,先問問自己以下問題:
1)你可以承受幾高風險?
2)你想把錢儲幾耐?
3)你想回報有幾多(其實與風險高低掛勾)

穩陣的一定係定期,仲要係用港元去儲蓄(因為外匯的話都會有外匯對換的風險),但回報只得年利率平均2.5%,又係咪你想要的回報率?

進取的話,你要問問自己:你懂得投資嗎?例如買證券(股票、基金、認股權證等),定係衍生工具如牛熊證?

投資工具/令資產增值的方法有很多種,如果唔識投資但又想投資股票市場,可以試試以每月月供方式,買入信譽好的藍籌股,利用平均成本法把股票在不同時段的高低價拉個平均,長線賺股息和平穩資產增長。

另外,如果唔想煩唔想理的,可以透過買一些儲蓄人壽保單來幫自己的資產增值,要留意的是各大保險公司所列明的儲蓄保險計劃的實現率,而非只看他們的內部回報率IRR。

但無論用邊種方法,都應先咨詢你的顧問的專業意見,才作最後決定。

別墅

KamMui 發表於 19-11-15 09:53
請問每月月供股票,可以點做? thx

很簡單啊,只要你有個銀行戶口,例如中銀香港、交通銀行或者其他銀行,又或者去證券行開設戶口,就可以自助在網上在開市時做月供股票了。我自己在中銀一直都有個證券戶口(唔係就咁個人戶口),可以隨時買/隨時停供。要開立證券戶口的話,可以向銀行職員查詢。

首頁

尾頁

跳至