家庭理財

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

請問有沒有媽媽買左宏利卓越25保障計劃住院附加保障計劃 C 附有額外住院保障 而轉左自願醫保?

大宅

lws8825 發表於 19-10-19 22:18
請問有沒有媽媽買左宏利卓越25保障計劃住院附加保障計劃 C 附有額外住院保障 而轉左自願醫保?
...

我媽有轉到丫

複式洋房

...
自願醫保幾好阿 唔係太大病都可以cover到

複式洋房

如果身體健康,又無退稅需要,其實一般大眾醫療保險同自願醫保,相差唔太遠。

伯爵府

其實我到而家都唔係好知自願醫保即係咩!?

別墅

回覆樓主:

我都想知,會唔會年年加價,thx

大宅

Happymomodog 發表於 19-10-21 10:34
如果身體健康,又無退稅需要,其實一般大眾醫療保險同自願醫保,相差唔太遠。 ...

我唔認同嗨。我覺得自願e保啱我媽多好多。起碼不設終身限額,每年有8萬蚊標巴藥嘅錢已經抵返哂。喺傳統住院計劃係無呢啲方面咁多嘅保障。所以我唔明點解個個都話自願e保唔好。到底係保險代理人無肉食丫?定係佢真係差到咁呢?

但當我聽完講解後,我覺得對呀媽好有用。所以即刻轉咗。

大宅

Danjunior 發表於 19-10-21 14:02

咁真係要搵你保險agent問下。不過又有可能佢哋唔建議你轉。唔知點解間間保險公司嘅agent都唔sell自願e保架嗨?so far依家我身邊屋企人轉哂自願e仲嘅,10個有8個都係綠色logo嘅公司。其他2個會話紅色logo agent話自願e保唔好。

複式洋房

steven1110 發表於 19-10-22 00:04
我唔認同嗨。我覺得自願e保啱我媽多好多。起碼不設終身限額,每年有8萬蚊標巴藥嘅錢已經抵返哂。喺傳統住 ...

世上沒有最好,只有適不適合
自願醫保比傳統醫療保單優化左幾樣野
無終身限額係其中之一
至於非手術癌症治療每年8萬
其實某些公司的傳統醫療保單都有包含,只係金額有所不同。

點都好,最重要搵到合適自己的保障就好了!

複式洋房

Danjunior 發表於 19-10-21 14:02

可以搵你agent了解一下
基本計劃間間一樣
靈活計劃就間間唔同
你對自願醫保零認知?定係有咩唔明的地方?

男爵府

好媽媽勳章

...

我囉

複式洋房

我就係買左綠色logo 而我agent就硬sell我轉 因為我既醫療plan係舊plan 而我claim過兩次 每年加覆都加幾多下 而我聽落自願醫保真係cover多左 不過始終係政府推既唔知有無伏

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

我係公司醫療保險,都怕退左休有病好煩.睇左好多報導,都吾知呢個自願醫保買吾買好.我都吾洗退好多稅,賺得少..自覺無從入手.

複式洋房

ydoris 發表於 19-10-23 09:10
我係公司醫療保險,都怕退左休有病好煩.睇左好多報導,都吾知呢個自願醫保買吾買好.我都吾洗退好多稅,賺得少. ...

如果淨係得公司醫療保險,建議都係私人買一份比較好,有邊個可以擔保份工可以做一世呢~

複式洋房

lws8825 發表於 19-10-23 08:03
我就係買左綠色logo 而我agent就硬sell我轉 因為我既醫療plan係舊plan 而我claim過兩次 每年加覆都加幾多下 ...

始終自願醫保係優化左,比舊有的計劃好
只係將來的升幅無人知道,因為係新野無數據做參考

侯爵府

回覆 Happymomodog 的帖子

一把年紀,私人好難買,睇中自願醫保易買,但聽講又會年年加好多.買過附加醫保,結果有病做手術一毛都CLAIM吾到.買左一年就CUT左.其實無咩信心買架,但總希望有多一個保障.

複式洋房

ydoris 發表於 19-10-24 08:30

一把年紀,私人好難買,睇中自願醫保易買,但聽講又會年年加好多.買過附加醫保,結 ...

其實自願醫保同傳統醫療保險的核保要求一樣
你可以試下投保,得唔得由保險公司定架嘛
如果真係唔得,我知都有其他方法

多口問句,之前點解claim唔到?

侯爵府

我買附加保險,即公司醫保再加保.保全家既,我老公報左有高血壓.咁未過保期要做通波仔,我打去問有無得CLAIM?因為係會多十萬俾我用.佢話有,咁我睇私家俾個價COVER到既.不過我都係怕出事,排左政府六萬幾.做完未去CLAIM啦.佢話心臟病係因為高血壓引起所以無得CLAIM.好失望...想過吾再買...

複式洋房

回覆 ydoris 的帖子

凡事都應抱有希望。況且每間公司的理賠標準都唔同,如果對賠償結果有懷疑,可以去保監局投訴,他們會跟進的。

洋房

回覆樓主:

始終自願醫保係優化左,起碼唔會唔續先

首頁

尾頁

跳至