時政擂台

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我相信這是不少人正在考慮學生的問題。大家有什麼看法?

作為四十幾歲的父母,小朋友在讀中學的人來說,搵錢方面仍然是香港好。週末沒有自由的可以習慣,自己EQ亦可以抵禦黃歪理

但我最擔心的是,對下一代要香港是否一個適合成長、工作落地生根的地方。以後工作,朋輩,都是歪理當真理的人。加上,預計黃人會反中反到2047 後。而眾所週知香港幾十年來起飛都是靠與大陸特殊地位,大陸還想幫我們嗎》

可否討論下什麼選擇好?

例如我的選擇如下:
1.去加拿大移民, 但要成家人連根拔起。差不多要提早退休
2 申請葡萄牙護照買個後備
3.夫婦一方先去星加坡搵工,申請PR
4. 繼續在香港盡量搵錢,子女大學或之前去英國升學,想辦法留低

大宅

nicelady2828 發表於 19-10-21 01:37

作為四十幾歲的父母,小朋友在讀中學的人來說,搵 ...

方法一, 你如果已有加藉又已有一定經濟基礎的可去馬, 如未係加藉, 現在申請移民都唔係容易, 魁北克比較容易入到, 但要克服冬季的嚴寒天氣, 又可能都要學下法語。

方法四較易行, 但要揾一啲國家係在當地讀完書易揾工易留低攞居留的。

其他兩項方法, 如果為小朋友將來, 葡萄牙又未必咁理想, 將來畢業後揾食難嗎?而且始終不是英語國家。

至於你們去新加坡揾工再入藉, 如果真係得緊係好過留在現在的香港。

男爵府

seaeagle 發表於 19-10-21 02:03
方法一, 你如果已有加藉又已有一定經濟基礎的可去馬, 如未係加藉, 現在申請移民都唔係容易, 魁北克比較容 ...

葡萄牙我都係咁想。不過賣點是EU passport,可以其他地方住。 我喜歡義大利(emoji)

又有人話荷蘭讀書同做嘢都好,有英語大學,英語都普及

不過我想深一層,其實有錢,去長住都得,一年出境幾次

所以考慮主要:

而家要唔要cash in 層樓
小朋友前途

男爵府

1.移民加拿大並不容易
2.英國脫歐前景未明,係非英語國家找工並不容易,也不排除有大國會脫歐

我會選擇
4.避開黃絲老師係好方法,不過你看看留英畢業生的就業人數,坦白講我未我ref
3.如果夫妻可接受分開住下,這個方向幾好

侯爵府

nicelady2828 發表於 19-10-21 01:37

3. 如果小朋友過去讀大學,好似易D申請居留;但係你們二老未必得,可考慮新加坡香港2邊住,呢個方案好唔好D?

男爵府

sukicloud 發表於 19-10-21 11:22
1.移民加拿大並不容易
2.英國脫歐前景未明,係非英語國家找工並不容易,也不排除有大國會脫歐

1. 父母申請去,我弟弟話好快(除非他資訊錯誤)。但聽聞一批就要走,仲有global tax!

3. 星加玻唔知是否可行,試試搵

男爵府

sukicloud 發表於 19-10-21 11:22
1.移民加拿大並不容易

我朋友成日話安排去加拿大讀書,之後再申請居留,講到好易咁,我有D懷疑囉

洋房

回覆樓主:

老實說移民真的不是那禁爽。
我以前喺外國讀書, 睇到移民嘅家庭不一定喺嗰邊咁容易搵工, 生活叫做ok, 但同香港比就差天共地, 仲有你哋唔好以為外國人唔會歧視香港人, 我就試過喺巴士度比巴士司機叫get down my bus, 嗰時我重係十四五歲乜都唔識嘅小妹妹。
我反而覺得而家香港仲有少少叫優勢, 不如趁機返大陸買樓, 人離鄉賤係真的。 要喺一個陌生地方重新開展自己嘅事業人脈唔係咁容易嘅事, 考慮清楚才好。

男爵府

樓主,我同你有同一煩惱。真心不想小朋友在港讀書被教壞

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

香港又未到非走不可、祗要父母從小把子女的價值觀教得好、便不會變成曱甴黃屍~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

伯爵府

大力大力 發表於 19-10-21 13:37
香港又未到非走不可、祗要父母從小把子女的價值觀教得好、便不會變成曱甴黃屍~
...

對,只需安排海外升學,中學選愛國學校

大宅

香港現在的暴亂,一定會過去會完結。

不過小朋友的教育問題真是最重要,我真的不想自己的小朋友在中小學被洗腦、與一群是非不分的人混在一起,這實在是非常恐佈。

所以我一定不會讓小朋友在香港唸大學,可能會去內地的大學或外國大學吧。(註: 現在大陸大學生很多都極為優秀,在全球也很有競爭力。) 我最近就曾想過,不想離太遠的話,位於廣州市的中山大學也很不錯呀,至少一定比香港的中文大學要好得多。

首頁

尾頁

跳至