自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

想請教一下asiamile達人,我想用哩數upgrade機位,是否要先出機票?
因為要出可用AA upgrade的class code,價錢會貴啲,但如果到時無位俾我upgrade,咁就浪費了,可唔可以先check有冇位upgrade,先至出正式機票呢?

男爵府

開心吸收勳章

可以㗎

男爵府

haydor 發表於 19-10-21 22:25
可以㗎

可唔可以講詳細啲?是否要打電話去Asia Miles訂定艙位?

男爵府

回覆樓主:

留毛學嘢

琥珀宮

畀面勳章

vespa 發表於 19-10-21 22:15
想請教一下asiamile達人,我想用哩數upgrade機位,是否要先出機票?
因為要出可用AA upgrade的class code, ...

請問出咩 class 先可以 upgrade?

珍珠宮

Lm

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

vespa 發表於 19-10-21 22:15
因為要出可用AA upgrade的class code, ...

上CX網做左訂位先, 一般會員可以hold位3日,之後打上hotline問下有無位upgrade, 有就請他們即時同步處理

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

littlesister 發表於 19-10-21 23:06
請問出咩 class 先可以 upgrade?

Economy - Core, Standard & Flex都可以用里數提升級別, 只可以升到PEY

禁止訪問

男爵府

開心吸收勳章

vespa 發表於 19-10-21 23:01
可唔可以講詳細啲?是否要打電話去Asia Miles訂定艙位?

你可以在CX 網或由agent 、或直接打上CX訂飛,訂多幾班唔同時間。
樓上好多jm 已寫了邊個 class 可以upgrade (不過你最好打去reconfirm).
訂了飛之後,打上CX 說用 mileage upgrade, 有的話即時 confirm, 沒有的話可以waiting, 出飛deadline 前如果也未 confirm 得到upgrade , 可以試 ask for extend the deadline (不過近年已經唔可以), 或你可以cancel booking 再訂過, 再call 上去 wait, 全個過程再 loop 一次。
北美特別難排upgrade 位。所以通常訂幾班看看邊班可以upgrade。如果到了出飛deadline 也未confirm 到 upgrade, 我會先出飛再追 upgrade 位,不過好多時也追唔到。

琥珀宮

畀面勳章

eiranne 發表於 19-10-21 23:44
Asiamiles 網頁有寫, CX Econ 要去到 L 或 V 以上至可以申請 Upgrade.

我手上有幾程 N、Q、S 都不可以.

咁我個張唔得添

男爵府

haydor 發表於 19-10-22 00:05
你可以在CX 網或由agent 、或直接打上CX訂飛,訂多幾班唔同時間。
樓上好多jm 已寫了邊個 class 可以upgra ...

想請問一下係打去CX訂位hotline定Asiamile hotline呢?

男爵府

開心吸收勳章

vespa 發表於 19-10-22 00:55

想請問一下係打去CX訂位hotline定Asiamile hotline呢?

我係打去 Marco Polo , 你可以打去Asia Miles問

子爵府

eiranne 發表於 19-10-21 23:44
Asiamiles 網頁有寫, CX Econ 要去到 L 或 V 以上至可以申請 Upgrade.

我手上有幾程 N、Q、S 都不可以.

我想問L,V,N......呢啲點分同點睇架?
Thx

男爵府

haydor 發表於 19-10-22 01:20
我係打去 Marco Polo , 你可以打去Asia Miles問

謝謝回覆,請問訂位可以打去Marco Polo嗎?
我只係綠卡會員,唔知會唔會招呼我?
Asia miles hotline領教過,永世無人接聽。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

3b 發表於 19-10-21 23:24
Economy - Core, Standard & Flex都可以用里數提升級別, 只可以升到PEY

機票有分 upgradeable/non-upgradeable, 價錢差一大截。

男爵府

開心吸收勳章

vespa 發表於 19-10-22 02:36
Asia miles hotline領教 ...

我唔記得綠咭Marco polo hotline 會唔會take care
你打去問問吧
佢哋啲 hotline 都係睇時間,呢幾天無乜天氣、機場等事故,會快啲有人接

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

ChloeMa 發表於 19-10-22 08:07
機票有分 upgradeable/non-upgradeable, 價錢差一大截。

一分錢, 一分貨

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

vespa 發表於 19-10-22 02:36
Asia miles hotline領教 ...

係Marco Polo 會員就可以打去2747 5500

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至