少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

Poo得好勳章

阿女7歲多d的時候, 我同佢報左一間商場琴行學鋼琴, 起初我只打算俾佢試下, 咁搵琴行時, 遇到宜家呢間, 個老師同我講佢教不是純為興趣, 而要有目標, 要日日練琴的.

咁報左後, 每星期一堂, 45分鐘, 基本上都冇乜請假, 阿女都學得幾好, 至宜家佢學左已一年, 但老師從沒有提及考琴試.

想請問坊間是否都是咁的? 一般學幾耐先考?

珍珠宮

大廚勳章 陪月勳章

回覆樓主:

咁你囡勤唔勤力練琴?
如果日日有練,
七歲咁大個應該可以下年五六月嗰期試考二級了。
如果只學琴唔練琴,
學得耐進展得慢就未咁快考到啦

伯爵府

lingshan 發表於 19-10-22 11:28
阿女7歲多d的時候, 我同佢報左一間商場琴行學鋼琴, 起初我只打算俾佢試下, 咁搵琴行時, 遇到宜家呢間, 個老 ...

我10歲開始學琴,我都學左1年多之後,老師先買考試書畀我揀考1級或2級。
我又唔想向難度挑戰,揀左1級就算。
而家我個仔5歲半,學左1年,佢都係彈緊普通野,學左兩個scales,我亦無諗住要咁快考試。
始終我覺得考琴會帶來好大壓力,畀佢打好底子先仲好。

珍珠宮

回覆 lingshan 的帖子

我兩個仔學琴都是為興趣而學,從來都沒有為考琴而煩惱!大仔十五歲,彈了八年琴,沒有任何級數或文憑,照樣拿了中學五年音樂獎學金,今年年底要開個人迷你演奏會,為慈善機構募款,所以考琴與否與彈琴成就是沒有直接關係。他自己有做YouTube channel,與全世界雅俗共賞。

大宅

Poo得好勳章

多謝各位分享, 都是好好的提醒. 由阿女自由發展.

子爵府

goodsnooky 發表於 19-10-28 10:10
回覆 lingshan 的帖子

首頁

尾頁

跳至