自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2019新春慶豚圓

大笨鐘 發表於 19-10-22 22:18
台灣係我理想嘅旅行同退休選項

食住醫療都平

最正, 返香港又近

退休堅爽

男爵府

爽媽 發表於 19-10-22 15:45
其實台灣或出國後, 回香港工作真的好困難嗎?
我希望我的小朋友有普世價值觀(即是法治公義, 自由人權等), ...
剩係呢幾句咁可怕,真係要快d移民落地生根

男爵府

jellomama 發表於 19-10-22 20:31
唔係想 challenge 你,但係睇見香港而家嘅新一代,我覺得恐怖過中共,而家香港已經冇言論自由嗱丶又會被滅 ...
呢個真係仲恐怖

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

BBBmamama 發表於 19-10-22 16:43
如果有小朋友,去北京上海等一線城市讀書會較有優勢,將來工作機會一定比台灣較多。
如果無小朋友,去邊都 ...

如果係大學,非常同意,可以入北大、清華、復旦、上交
如果小學,特別讀體制內嘅好學校,真心不容易。今天同事聊天講,老師也好、家長也好、學生也好,都非常現實。幾歲嘅小朋友就會選擇讀書好嘅一齊玩,成績中等就別指望參與。成績好,老師會特別照顧,如果一般,老師不會和家長聯繫。以為特別案例,之後其他同事加把嘴話由細都係咁樣,因為老師嘅績效靠學生成績。佢哋都話現在小朋友嘅幸福指數比以前更低,小朋友根本唔可能發展興趣。

子爵府

yokulami 發表於 19-10-22 20:08
我都諗緊澳洲,不過身邊無親友在,而且要放棄香港一切

不過可以俾孩子多過選擇,離開中國統治, ...

澳洲都ok,不過教育都好chur,私校好多鬼仔鬼妹好多補習班

男爵府

babytt2 發表於 19-10-22 17:27
唔覺台灣畢業係香港有競爭力
係直頭冇

大宅

dadinew 發表於 19-10-22 22:19
要去快d,小朋友細過中三去都好易適應.
美國:自由思想代表, 大城市多學霸但可讀十分專業科目。東西中文化 ...

係,講真,我同老公係香港應該ok,兩個都有穩陣職業,但女宜眾仲細,唔會放心佢自己出國,考慮中三後,如果唔係我一定怕過執陪讀

男爵府

爽媽 發表於 19-10-22 17:24
其實系台灣讀書和長大都不一定要留在台灣工作呀. 到時他們己有最少兩個身分(香港人/台灣人. 回香港亦可以 ...

台灣畢業生搵工冇乜競爭力
以前請過台灣人,因為大陸人工高,寧願放低老婆同個bb都要去北京。但英文真係非常絕對唔掂,但開會全英文又冇得避。最後佢都係選擇回台灣,實在得不償失。

大宅

2019新春慶豚圓

choc_choc 發表於 19-10-22 17:08
台灣的確無香港咁易搵錢,但係中華民國本護照一定比香港特區護照值錢,淨係入境美國已經方便得多,今次運動 ...

現在台灣越來越被孤立. 美國只係用台灣去制衡中國. 所以你呢番說話有保留

男爵府

babychan888 發表於 19-10-22 17:31
回覆 barbielun 的帖子

據聞移民英國今年改政策,着重技術方面,是嗎?

其實做技術比較容易移民
英國確實最近多了機會,有獵頭同公司直接聯繫國外嘅candidates。工作簽證轉公民大概7年,package一般都OK。但我自己覺得其實住國內都好OK,起碼食得好住得好,仲有工人可以舒舒服服返工。英國生活一啲都唔簡單,好難儲錢退休

大宅

2019新春慶豚圓

A_lcy 發表於 19-10-22 17:15
其實BK 有時政版俾你地講飽佢,可唔可以唔好騎劫人地個post?

好似係樓主先講政治

民房

yame 發表於 19-10-22 19:14
我鍾意英國,但怕燒錢的速度太快

我係賣uk property 和做租楼的,英国因为Brexit问题, 已早铺排跌價政策,包括磅滙幅度。
房屋市埸透明度極高,系統好似香港. 好似係London,只要你Off popular zones, 即離tubes map上地鐵站遠d已平好多.學校選擇太多....生活費比香港平. 我問公司裡個鬼仔點解返去London生活,許即答平d,個仔讀書好d,,,,,,許已經留香港6年啦。....

大宅

2019新春慶豚圓

爽媽 發表於 19-10-22 18:47
回覆 Joball 的帖子

我同妳諗法一樣!

星加坡會唔會考慮?

複式洋房

2019新春慶豚圓

爽媽 發表於 19-10-22 17:37
回覆 babytt2 的帖子

是有可能的. 那亦無計了. 我倆公婆已盡力了. 如果像4-5年前的香港, 我已經收貨了. ...

其實我睇極都唔明,到底有咩咁恐怖
Really really don’t understand ~~
就係今次事件令我看清楚香港學生同中國學生既分別,論係思考能力,價值觀,品格,都立見高下。我真正見識到洗腦既威力。
好彩我個仔仲未被洗腦,我會想佢讀大陸比較好既大學。

別墅

回覆樓主:

移民或留低,都是個人選擇,無論如何,歷史會懲罰睇錯市的人!

不過我對香港都無乜信心,看到依家未來的主人翁,相信2047前都不會有好發展,2047後恐怕已失去發展的黃金時期,所以香港完了......

侯爵府

好媽媽勳章

台灣有民主自由,可以民選總統,移民門檻又低,係去要快去啦,相信愈近2047,會有更多港人移民過去,到時台灣吾知會否收緊移民政策添!

男爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

dadinew 發表於 19-10-22 22:47
我係賣uk property 和做租楼的,英国因为Brexit问题, 已早铺排跌價政策,包括磅滙幅度。
房屋市埸透明度極 ...

但係非公民,送個仔去boarding school都幾貴下。要諗下Grade幾送佢去較好。

侯爵府

2019新春慶豚圓

爽媽 發表於 19-10-22 14:32
老公好想好想走. 但我心大心細. 因為我們有兩個小朋友, 仲好細個.
老公想移民台灣, 因為平, 生活習慣又同 ...

E個post 個topic 係考慮移民嘅入黎傾下

但大把冇考慮移民嘅花生友入黎

佢地討論台灣點差,大灣區又點好,

我覺得重點係樓主要知道想要D乜!

同計算家庭開支,收入和savings 夠不夠洗?

討論區的意見,睇完就算,

每個人價值觀不同,對移民睇法也不同

聽人講,不如自己過去看

我兩個月去了台灣兩次

下個月又去玩兼做功課

移民前,一有假期就去短住

如果去完十次八次,唔喜歡就唔走

反正機票、酒店洗費咁平

有乜所謂

男爵府

回覆樓主:

去台灣,勸你番黎係香港好過

侯爵府

2019新春慶豚圓

jasprincess 發表於 19-10-22 22:52
星加坡會唔會考慮?

都會考慮

不過我們relocate 台灣會易DD

台節奏慢
退休生活也寫意D

首頁

尾頁

跳至
熱門主題
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊