少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

阿女11歲, 近幾個月額頭開始出細細粒粉刺, 仲有幾粒有少少濃的暗瘡, 唔知應該點攪才可以減少D 或者塗咩產品可以控制?
另外, 佢好多頭皮, 一洗完頭都見到有頭皮, 請問有冇洗頭水可以介紹?
Thanks

禁止訪問

大宅

HOHUHURT 發表於 19-10-30 17:41
早D訓,平時抹多D面,同唔好食咁多熱氣野,飲埋痘痘清咁可以快D解決暗瘡問題

想問痘痘清會吾會好寒涼?

侯爵府

回覆樓主:

先睇皮膚科,排除脂溢性皮炎,醫生會教你點做㗎啦。唔好亂做美容飲涼茶食任何嘢,我青春期同令嬡情況一樣,去美容院做 facial 搞到成面黑印,食涼嘢搞到情況加重,啲粉刺變成大大粒石頭瘡,頭皮屑越甩越多連經都唔嚟,睇中醫把脈話係寒熱交雜,西醫話脂溢性皮炎。

伯爵府

豬_兜兜 發表於 19-10-28 17:49
阿女11歲, 近幾個月額頭開始出細細粒粉刺, 仲有幾粒有少少濃的暗瘡, 唔知應該點攪才可以減少D 或者塗咩產品 ...

可系屋企幫佢做下facial,每二星期食龜O膏,煲綠豆乳鴿湯比佢飲

子爵府

阿女11歲, 近幾個月額頭開始出細細粒粉刺, 仲有幾粒有少少濃的暗瘡, 唔知應該點攪才可以減少D 或者塗咩產品 ...

我女就11歲、問題同你一樣
超級多頭皮
我每日要親自幫佢洗頭
因為甘樣會乾淨少少
返學成日比同學笑成頭雪花
已轉幾款去頭屑洗發水
但無效果

禁止訪問

民房

我個女小學係咁
大大下改善左
會唔會係荷爾蒙問題

大宅

天使之心02 發表於 19-11-21 12:28
超級多頭皮
我每日要親自幫佢洗頭

上網査了一查
原來頭皮多,可能系油性皮膚,亦可能系干性皮膚
所以如果嚴重,真是要睇專科才知病因
我轉左干性洗頭水,暫時去有一半好轉,再吾得,就用天然洗頭皂

子爵府

回覆 豬_兜兜 的帖子

洗頭水你可以試下係沙沙有一隻韓國品牌黑色包裝既洗頭水, 用左幾次就改善左好多
https://www.walmart.com/ip/Kerasys-Deep-Cleansing-Scalp-Care-Conditioner-600ml/706935637

大宅

vincat 發表於 19-11-28 14:41
回覆 豬_兜兜 的帖子

洗頭水你可以試下係沙沙有一隻韓國品牌黑色包裝既洗頭水, 用左幾次就改善左好多

好的, Thank you

複式洋房

豬_兜兜 發表於 19-11-28 15:06
好的, Thank you

去看醫生!!做美容護膚會越整越多痘痘,因為生痘好大可能係內分泌失調,嚴重嘅會俾藥你食,盲目去擠痘,仲有痘坑不可復原。

1唔好擠痘 唔好係嘅摸塊面 醫生會俾藥你擦 痘痘會1-2日消濃

2勤換枕頭套 曬被 同枕頭

3 睡覺塊面唔好貼住枕頭睡

4 飲牛奶(奶製品)同食(白砂糖)過多都會生痘

my經驗

複式洋房

天使之心02 發表於 19-11-21 12:28
超級多頭皮
我每日要親自幫佢洗頭

去看醫生 會俾藥女女擦 換洗頭水都醫唔好

男爵府

畀面勳章

我小朋友又係..轉左洗頭水都唔係幾得..多頭皮

複式洋房

For the problem of Dandruff, before you wash your hair, put some coconut oil on your scalp and leave it for 15 - 30 minutes...then wash
Try to comb the hair after applying the oil on the scalp so that the hair strands get the oil also
if your scalp /hair is not oily and the weather is not humid/hot it’s better not to wash your hair too often...twice a week is enough

For the problem of Acne, my daughter had similar situation before and we went to see Private dermatologist。She took Antibiotic for a few days and recovered. She has been using a brand of Acne Gel which is quite Good. It can be bought from MannXXXX and is very cheap. The price is very reasonable......or you might try to ask for it from public hospital (HA). She also using a brand of Lotion for cold weather. So far so GOOD. For the brand name, you can PM me. For my opinion, it is too young for a 11yrs old kid to Go for facial appointments for the removal of acne. I think there’s a danger of getting cross contamination/infection in going to have facial appointments. It’s dangerous because the infection has the possibility of going to the brain.

大宅

回覆 豬_兜兜 的帖子

應該係有壓力, 出暗瘡.頭皮男女都有, 唔洗擔心, 我仔小六中一前都有,如家又好左好多.

大宅

回覆樓主:

我啲細路時不時都會有頭皮,唔知關唔關發育事
有個大陸親戚開連鎖髮型屋,教我用一種洗劑洗頭(采乐酮康唑洗剂),洗乾淨頭後用再過水就可以,用幾次就冇曬頭皮。

男爵府

june陳 發表於 19-12-21 12:29
我啲細路時不時都會有頭皮,唔知關唔關發育事
有個大陸親戚開連鎖髮型屋,教我用一種洗劑洗頭( ...

即洗乾淨頭髮再用呢隻洗一次頭,再沖乾淨?請問大陸藥房買嗎?

大宅

jenny10 發表於 19-12-23 21:34
即洗乾淨頭髮再用呢隻洗一次頭,再沖乾淨?請問大陸藥房買嗎?

對,大陸藥房可以買到。

首頁

尾頁

跳至