時政擂台

跳至

首頁

尾頁

男爵府

你的電郵收悉。經調查後,現謹覆如下:-

消防處於十月六日下午約五時零七分,接報深水埗富昌邨富韻樓發生一宗一級火警,一輛泵車被調派前往處理。於下午約五時十七分,該泵車途經欽州街和長沙灣道交界時,發現前方有大批人士聚集,其間有數名在場人士向泵車主管表示後方發生交通意外。泵車主管立即指示車內三名消防人員帶同急救裝備前往處理該宗交通意外。

當四名消防人員到達交通意外現場後,發現一輛的士已鏟上行人路並撞毀一商店的鐵閘。當時有在場人士表示,的士左前方有兩名傷者,同時消防人員亦見到有人正毆打一名男子。消防人員即時勸喻施襲者停止襲擊,並走向的士左前方,盡快查看該兩名傷者的傷勢。經初步檢查後,發現其中一人懷疑雙腿骨折,另一人則足踝受傷。泵車主管遂指示其中兩名消防人員,繼續處理該兩名傷者。

由於現場有大量人士近距離包圍並正用不同硬物毀壞涉事的士,令該的士不停搖晃,為解除涉事的士可能出現溜後情況導致更多人受傷,泵車主管隨即指派另一名消防員進入的士內關掉引擎及拉緊手掣,泵車主管並立即向消防通訊中心報告現場情況及要求增加額外救護資源到場協助。該名消防員在離開的士車廂後,亦隨即提取急救裝備為被襲的男子進行急救。

隨後,增援的消防及救護人員陸續抵達現場,繼續為被襲男子和另外二名傷者進行急救及將他們送院作進一步治療。

謝謝你對上述事件的關注。

香港消防處

大宅

回覆樓主:

算吧啦,消防,好明显係見死不救

男爵府

有片清楚哂,當時嗰兩位消防員係無理過被暴徒 毆打的的士司機

珍珠宮

香港消防、令人失望!

佢地仲未解釋星期日嗰晚,消防同班暴徒傾計而唔救火扮傻當無事呀!

別墅

懷疑骨折, 咁有冇骨折先?

珍珠宮

接龍主席 發表於 19-10-30 15:05
懷疑骨折, 咁有冇骨折先?

懷疑骨折就首先處理,被人打到血流滿面就提都唔無提, 咩道理?

水晶宮

薯圈 發表於 19-10-30 20:40
懷疑骨折就首先處理,被人打到血流滿面就提都唔無提, 咩道理?

即係最後有無斷腳啫?

點解完全無新聞嘅 嘅 嘅?

大宅

急救教:除左會影響呼吸既骨折情況要先行處理外(例如胸骨骨折),其他一律先處理出血情況。
至於信中講係解釋懷疑骨折,呢樣係正常嘅,因為骨折與否要等待醫生去判斷,急救員只可以用懷疑骨折去判斷case。
Btw, 之前黃絲post相話斷哂腳骨係個女人,好慘乜乜物物,點知畀人篤穿左係網上買到既圖片後就靜哂。

伯爵府

mondd 發表於 19-10-30 11:44

消防處於十月六日下午約五時零七分,接報深水埗富昌邨富韻樓發生一 ...

消防員,見甲甴就掉頭走

大宅

mondd 發表於 19-10-30 11:44

消防處於十月六日下午約五時零七分,接報深水埗富昌邨富韻樓發生一 ...

我都收到了, 原來呢單佢哋收到過萬個投訴, 但佢哋居然唔公開向市民交代, 太可惡, 我再投訴, 要求佢哋公開解釋, 並再次作出投訴

男爵府

如果真係骨折D曱甴仲唔一早爬晒出嚟譴責咩, 點會咁耐都冇聲氣.
我住種花家

男爵府

補多句, 消防呢篇回覆只係此地無銀, 為咗掩飾佢地見死不救, 就只好將重點放喺"懷疑有人骨折"呢個方向.
我住種花家

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

消防已經成功建立左「見死不救」既形象

琥珀宮

畀面勳章

sheenaho 發表於 19-10-30 23:13
如果真係骨折D曱甴仲唔一早爬晒出嚟譴責咩, 點會咁耐都冇聲氣.

有講,網上偷圖話曱甴女嚴重骨折,需要折肢,俾網友踢爆左

琥珀宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

叫佢慳D啦!
若要人不知 唔好咁低B !  : P

侯爵府

Augflower 發表於 19-10-30 22:51
我都收到了, 原來呢單佢哋收到過萬個投訴, 但佢哋居然唔公開向市民交代, 太可惡, 我再投訴, 要求佢哋公開 ...

对,继續追住佢哋, 要公開膠袋

男爵府

回覆樓主:

我寫過信投訴金鐘個消防員放暴徒走,消防大約三/四日之後回覆我,話果個消防員冇用消防處嘅工具去撬開鐵閘喎,又會按守則去救人,但完全冇答我果個消防有冇放暴徒走!
之後再發生幾單佢哋見死不救,所以我而家好討厭消防,成個暴動期,班消防員冇做個一件好事!但做盡撐暴徒、拖警察後腿嘅衰嘢!
消防,你哋已經唔值得香港人尊重,因為你哋做衰自己,唔配我哋尊敬!

大宅

tp-windy 發表於 19-10-31 00:01
我寫過信投訴金鐘個消防員放暴徒走,消防大約三/四日之後回覆我,話果個消防員冇用消防處嘅工具去撬開鐵閘 ...

無用消防工具 , 但用佢地自己對手撬開嘛, 係度玩文字遊戲, 不知所謂 , 依家好討厭消防

大宅

不如叫佢解釋下上次特意放走一批曱甴個單野。吾好冇左件事喎

侯爵府

回覆樓主:

前面有兩個受傷?咁咪等醫護囉! 消防唔會同佢處理傷口係咪呀? 一個去架車度拉手掣,防止架車滑行係合理呀,如果分配兩個去做會更合理呀? 畢竟仲有個傷者被襲擊,有多個消防仲喺度唔打得都嚇得,去勸喻各人冷靜。

依家個畫面就係,著黑衫戴口罩嘅人條命矜貴啲,普通市民 就任人魚肉欺負。

首頁

尾頁

跳至