嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

大宅

今日有個小朋友上playground,咁啱萬聖節有活動,焗啲餅仔比佢拎去同朋友仔分享。
材料只有三樣:兩隻蛋,少少糖,低筋麵粉。
口感比旺仔小饅頭鬆化啲香啲。

別墅

june陳 發表於 19-10-31 16:50
今日有個小朋友上playground,咁啱萬聖節有活動,焗啲餅仔比佢拎去同朋友仔分享。
材料只有三樣:兩隻蛋, ...

好有心思

大宅

想請教下點整?同埋幾多g麵粉?唔落糖得唔得?

大宅

Saturdaymorning 發表於 19-11-3 22:51
想請教下點整?同埋幾多g麵粉?唔落糖得唔得?

Hi
材料:蛋白兩只 蛋黃兩只筷子攪散
糖 20g
低筋粉50g要過篩
1:打蛋器打蛋白(可以+幾滴白醋或檸檬汁),糖分三次加入打至硬性發泡
2: 將打好蛋白分三次与蛋黃拌勻
3: 將面粉倒入蛋裏拌勻
4:倒入裱花袋擠成一粒粒
5: 入焗爐上下火170度大約十五分鐘

每個焗爐脾氣都唔同聞到香味就要觀察上色如何

我未試過唔+糖(你可以減糖至15g) 所以答唔到你唔落糖會點其實甜度同嘉寶星星餅差唔多 又唔夠粒狀yogurt餅甜。我今次整畀13個月Bb食 佢好鐘意食。

大宅

june陳 發表於 19-11-4 01:09

Hi

多謝你呀好詳細想請教下,我加麵粉成日都會搞唔溶有白色粒粒,有咩方法可以溶哂?

大宅

Saturdaymorning 發表於 19-11-4 17:48
多謝你呀好詳細想請教下,我加麵粉成日都會搞唔溶有白色粒粒,有咩方法可以溶哂?
...

多謝你先
你試下過篩麵粉做兩次,同埋唔好一次過倒曬麵粉落蛋度,蛋白打發到濕性(即是拎起打蛋器有條“尾”)。
如果你係焗蛋糕,試下用燙麵法(我都係上網學咋 ),我覺得好食啲。

如果你整左餅乾仔,歡迎上來分享,其她JM都歡迎架

大宅

june陳 發表於 19-11-5 11:21
多謝你先
你試下過篩麵粉做兩次,同埋唔好一次過倒曬麵粉落蛋度,蛋白打發到濕性(即是拎起打 ...

好呀~多謝你呀

Hello june陳,媽媽好用心呀,俾小朋友享受節日氣氛,亦讓佢學習與人分享! 媽媽都可以嘗試用蔬果(如: 紫薯、南瓜)製作天然的色素,為美味的小食添上色彩,既健康又開心。我地有篇相關的文章,可以俾媽媽參考一下 https://www.nutricia.com.hk/zh-h ... s-of-food-dyes.html
NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

別墅

多謝分享

大宅

首頁

尾頁

跳至