1-3歲

跳至

首頁

尾頁

男爵府

是否好難?因為想做兼職幫補,有D 小孩同年的媽媽大撥冷水話全日位多數留比雙職家庭,但雙職家庭有工人,FTM是否應該計落仲需要?因為Ftm兼顧更多!四大長老,其他日常仲有好多處理!工人只是家務煮飯而且有固定的休息空間時間! 

大宅

喊包媽媽 發表於 19-11-1 13:20
是否好難?因為想做兼職幫補,有D 小孩同年的媽媽大撥冷水話全日位多數留比雙職家庭,但雙職家庭有工人,FT ...

冇乜關係,全日位本來就難爭,雙職都好多爭唔到。
雙職屋企亦唔一定有工人。
如果你覺得自己好有需要,咪表達俾學校知囉,每個家庭情況都唔一樣,唔會淨係睇雙職定係全職就一概而論囉

珍珠宮

報左先,我有朋友得一個,全職主婦都收全日

大宅

FTM同PTM都有難處,你咁講有d唔公平喇,只不過難處唔一樣。有d爸爸媽媽兩個都要返工,係無工人無四長老湊,要留係學校等父母接架。咁唔排除有人講自己無工人無其他人湊而入到既,呢個世界都無公平架啦。

所有幼稚園學位唔多,全日更難入,你可以等到有全日offer,先去搵PT都未遲,難唔代表無機會,試下同學校講。

大宅

melodykks 發表於 19-11-1 16:46
FTM同PTM都有難處,你咁講有d唔公平喇,只不過難處唔一樣。有d爸爸媽媽兩個都要返工,係無工人無四長老湊, ...

作為一個冇工人嘅working mom,睇到真係不禁問,唔通我唔洗顧長老?我唔洗搞屋企d濕碎野?我放工放假都係一腳踢又點計?做媽媽都要以身作則,先教到小朋友客觀同互相體諒

大宅

tovibb 發表於 19-11-1 22:04
作為一個冇工人嘅working mom,睇到真係不禁問,唔通我唔洗顧長老?我唔洗搞屋企d濕碎野?我放工放假都係 ...

無錯!我都係一個無工人既PTM,雖然有兩老,但我放工一樣要做自己應該做既野,兩老湊左成日都好攰,返到屋企就係我另一份工既開始。所以我先話FTM同PTM都係一樣要兼顧好多野,唔好以為返工既唔辛苦。

唔好以為自己係最辛苦,每個人辛苦既野都唔一樣,你覺得人地唔需要,但其實你又點知人地生活如何。唔好再用自己角度去睇人。

大宅

melodykks 發表於 19-11-1 22:13
無錯!我都係一個無工人既PTM,雖然有兩老,但我放工一樣要做自己應該做既野,兩老湊左成日都好攰,返到屋 ...

同埋有時要老人家湊,會帶來更多溝通協調上嘅工作,要花更多心力,有好多野要無奈妥協。
不過算啦,老師閲人無數,家長係點佢哋都睇得好通透,唔收其實可能係其他原因

男爵府

都唔一定.
我地上年報左五間全日N 班, 四間都收左. 得一間有問到係咪打算外出工作.

返全日之後, 佢自理能力, 食飯明顯乖左好多. 呢點係半日俾唔到.

講學術, 可能半日好

子爵府

回覆樓主:

唔係你想就入就入到,要睇學校點安排,雙職父母機會真係大d,你有特別需要可以同學校提出,睇下會否優先處理。

別墅

作為一個冇工人嘅working mom,睇到真係不禁問,唔通我唔洗顧長老?我唔洗搞屋企d濕碎野?我放工放假都係 ...

x2
樓主真係小心d講野
working mum都好慘同好大壓力
總之做阿媽就慘啦
in親都係講運數架啦,望小朋友到時合作答到問題仲好啦

男爵府

如果冇工人working mom應該更陰功,不過因為同我講個個媽媽係有工人同佢放假同朋友去旅行個D

男爵府

shansqr 發表於 19-11-3 01:06
x2
樓主真係小心d講野
working mum都好慘同好大壓力

都係既,不過好彩已有全日收了,睇下有冇多幾間收可以選擇下,希望下年小朋友上學可以返番工了

別墅

喊包媽媽 發表於 19-11-3 13:57
都係既,不過好彩已有全日收了,睇下有冇多幾間收可以選擇下,希望下年小朋友上學可以返番工了
...

咁快有全日收咪即係小朋友叻囉
多數都要等12月尾先知結果
其實有工人既working mum都好慘
因為要湊個工人同湊小朋友差不多
佢病佢放假佢回鄉佢牙痛
咪又係maam負責做埋佢果份仲要照顧埋佢。。
我諗如果可以揀我都寧願做ftm多過做湊工人既working mom

大宅

回覆 喊包媽媽 的帖子

我囡由4個半月就入嬰園, 到而家N班都係全日.
我地係雙職父母, 但我眼見都好多媽媽係FTM, 唔關有無做野事, 都係睇INTERVIEW.

大宅

喊包媽媽 發表於 19-11-1 13:20
是否好難?因為想做兼職幫補,有D 小孩同年的媽媽大撥冷水話全日位多數留比雙職家庭,但雙職家庭有工人,FT ...

好難,全日班真係爭崩頭,我報嗰間邨校,全日班收18個位,收到200+份申請都要全日班,點搞

男爵府

點解個logic好似啲新移民覺得政府有責任養起佢全家咁?

別墅

其實堅唔關事,除非本身學校是福利機構開,例如東華/保良局個D可能就有少少,我好多朋友是全職媽媽也是小朋友返全日

別墅

cometingliu 發表於 19-11-3 23:50
點解個logic好似啲新移民覺得政府有責任養起佢全家咁?

我都有d覺
邊有得所有野盡如人意?
如果我係ftm我寧願小朋友番半日,自己湊到就盡量湊
生得佢出就要負責

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至